Ce este tortul Sacher

Tortul Sacher este unul dintre cele mai faimoase deserturi de ciocolată din lume și este numit după creatorul său, Franz Sacher. Acest tort a fost inventat în anul 1832 în Viena, Austria.

Povestea tortului Sacher începe cu tânărul Franz Sacher, care, într-o zi din 1832, era ucenic în bucătăria Prințului Metternich, cancelarul Austriei de la acea vreme. Întrucât bucătarul șef era bolnav, tânărul Sacher a fost pus în fața unei provocări dificile: să creeze un desert special pentru oaspeții distinși ai prințului. El a inventat tortul Sacher ca un răspuns la această provocare, îmbinând o bază de aluat de ciocolată umplută cu gem de caise și acoperită cu un strat de glazură de ciocolată.

Rețeta originală a tortului Sacher a fost păstrată în secret în familia Sacher pentru o lungă perioadă de timp. În 1876, fiul lui Franz Sacher, Eduard, a deschis Hotelul Sacher în Viena, unde tortul Sacher a devenit un desert emblematic. Acesta a fost locul în care tortul Sacher a devenit foarte popular printre oaspeții hotelului și printre vizitatorii din întreaga lume.

De-a lungul anilor, tortul Sacher a devenit un simbol al culturii austriece și a fost adesea oferit în dar ca o expresie de ospitalitate austriacă. Gustul bogat și textura fină a devenit recunoscută pe plan internațional, iar tortul Sacher a devenit unul dintre cele mai căutate deserturi din lume.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Reteta originala a tortului Sacher este una strictă și se păstrează ca un secret bine păzit. Este alcătuit dintr-un strat de aluat de ciocolată dens și moale, umplut cu gem de caise puțin dulce și acoperit cu o glazură de ciocolată netedă. De obicei, tortul este servit alături de frișcă proaspătă și este însoțit de o ceașcă de cafea. În prezent, tortul Sacher poate fi găsit nu doar în Austria, ci și în multe alte țări din întreaga lume, fiind un deliciu iubit de iubitorii de ciocolată, arată finedininglovers.com.

Descoperă cele mai bune rețete de deserturi pentru vară – fără cuptor.

Cum se prepară tort Sacher – rețeta simplă

Cum se prepară tort Sacher - rețeta simplă
Cum se prepară tort Sacher – rețeta simplă

Rețeta simplă este una la îndemână prin care se poate prepara tortul Sacher acasă. Rețeta originală și procesul de preparare pot varia ușor, dar rezultatul final va fi totuși un delicios tort Sacher cu aromă bogată de ciocolată și gem de caise.

Ingrediente:

Pentru aluat:

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
  • 200 g de ciocolată neagră
  • 200 g de unt la temperatura camerei
  • 150 g de zahăr granulat
  • 6 ouă (separate, gălbenușurile de la albușuri)
  • 200 g de făină
  • 1 linguriță de praf de copt

Pentru umplutură:

  • 200 g de gem de caise

Pentru glazură:

  • 200 g de ciocolată neagră
  • 200 ml de smântână lichidă

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180°C și pregătiți o formă rotundă de tort cu diametrul de aproximativ 22 cm, unse cu unt și tapetată cu făină.

Într-un castron, topiți ciocolata neagră pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde. Lăsați-o să se răcească puțin.

Într-un alt castron, mixați untul moale și zahărul granulat până obțineți o compoziție cremoasă. Adăugați gălbenușurile și mixați până la omogenizare.

Adăugați ciocolata topită peste amestecul de unt și zahăr și amestecați bine.

Într-un bol separat, bateți albușurile până devin spumoase și formează vârfuri moi. Adăugați treptat zahărul granulat și continuați să bateți până obțineți o bezea tare.

Adăugați treptat făina și praful de copt peste amestecul de ciocolată, alternând cu albușurile bătute. Amestecați cu grijă pentru a nu dezumfla albușurile.

Turnați compoziția de aluat în forma pregătită și nivelează suprafața.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40-45 de minute sau până când un băț de lemn introdus în centrul tortului iese curat.

Scoateți tortul din cuptor și lăsați-l să se răcească complet în formă.

Când tortul s-a răcit, tăiați-l pe jumătate în mod orizontal. Puteți folosi un cuțit lung și ascuțit sau un fir de ață pentru a realiza tăietura uniformă.

Întindeți gemul de caise pe jumătatea inferioară a tortului și apoi acoperiți-l cu cealaltă jumătate.

Pentru glazură, topiți ciocolata neagră într-un castron pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde. Încălziți smântâna lichidă într-un vas separat, dar nu o lăsați să fiarbă. Turnați smântâna caldă peste ciocolata topită și amestecați până obțineți o glazură omogenă.

Turnați glazura de ciocolată peste tort, asigurându-vă că acoperiți complet suprafața și marginile. Lăsați glazura să se întărească la temperatura camerei.

Puteți decora tortul cu ciocolată rasă, felii de portocală sau cu fructe proaspete înainte de servire.

Tort Sacher cu lichior de caise

Tort Sacher cu lichior de caise
Tort Sacher cu lichior de caise

Tortul Sacher este cunoscut pentru procesul său laborios de preparare. Aluatul de ciocolată trebuie să fie moale și dens, iar glazura de ciocolată trebuie să fie perfect netedă. Atingerea texturii și consistenței perfecte necesită pricepere și experiență.

Ingrediente

Blat

  •  250 g făină
  •  250g unt cu cel puțin 80% grăsime
  •  200 g zahăr alb
  •  250 g ciocolată neagră
  •  8 ouă
  •  5 g sare

Decor

  •  400 g marmeladă de caise
  •  30 ml lichior de caise

Glazură

  •  150 g ciocolată neagră
  •  150 ml smântână lichidă pentru frișcă

Mod de preparare

Se bate spumă untul, apoi se adaugă gălbenușurile și sarea.
Separat, albușurile se bat spumă, până formează o bezea tare, care nu cade din castron atunci când acesta este întors cu susul în jos.
Peste albușuri se adaugă zahărul și se continuă amestecarea, până când tot zahărul este încorporat.

Ciocolata ruptă în bucăți se pune la topit la bain-marie. Nu se amestecă în ea decât atunci când e aproape gata.
Ciocolata topită și ușor răcită se toarnă peste crema de gălbenușuri și unt. Această cremă nu se poate mixa cu ciocolata fierbinte, întrucât există riscul ca gălbenușurile să înceapă să se gătească.
Mai apoi, se încorporează albușurile spumă, amestecând cu o spatulă.

Se adaugă făina cernută peste compoziție, mixând de jos în sus, pentru a nu rămâne cocoloașe.
Aluatul se toarnă într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30-40 de minute sau până trece testul scobitorii.

Când blatul e complet răcit, se taie în trei părți egale.
Marmelada se amestecă cu compotul sau lichiorul de caise. Se unge fiecare felie de blat cu această compoziție.

Pentru a pregăti glazura, smântâna lichidă se pune pe foc și o se lasă câteva minute, până ajunge aproape de punctul de fierbere.
Odată încălzită, focul se oprește și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți

După 30 de secunde, se începe amestecarea compoziției, până devine omogenă și lucioasă.
Ganache-ul de ciocolată astfel obținut se lasă puțin la răcit, apoi se acoperă tortul cu el.
Tortul se decorează după preferințe și se servește rece. (sursa – retete.unica.ro)

Tort Sacher cu rom

Tort Sacher cu rom
Tort Sacher cu rom

Ingrediente

  • 7 ouă mari
  • 150 g unt
  • 125 g zahăr pudră
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 125 g zahăr
  • 1 praf sare
  • 150 g făină
  • 200 g gem de caise
  • 50 ml rom
  • Pentru glazură
  • 200 g ciocolată menaj sau amăruie
  • 200 g zahăr
  • 150 ml apă

Mod de preparare

Topeşte ciocolata pe bain marie şi separat bate bine zahărul pudră cu zahărul vanilat şi untul. Adaugă încet gălbenuşurile şi încălzeşte cuptorul la foc mediu, 180 de grade.

Unge o tavă de tort cu unt şi tapetează cu făină. Bate albuşurile cu un praf de sare, apoi adaugă zahărul şi bate până face vârfuri sticloase.

Toarnă ciocolata topită şi puţin răcită peste amestecul cu gălbenuşurile şi la urmă adaugă lent, cu o spatulă albuşurile bătute spumă. Dă la foc mediu circa o oră. Scoate tortul şi lasă-l să se răcească complet.

Dacă gemul de caise este prea tare, îl poţi încălzi puţin pe foc, apoi adaugă romul. Taie blatul în două părţi egale şi unge cu un strat generos de gem de caise cu rom în loc de cremă groasă. Pune cealaltă jumătate deasupra şi unge tortul Sacher cu gem de caise cu rom pe deasupra şi pe părţile laterale.

Pentru glazură, rupe ciocolata, încălzeşte-o cu apa şi zahărul şi lasă puţin la răcit. Dacă glazura este prea fierbinte, va fi lipsită de strălucire. Toarnă toată glazura deodată peste tortul Sacher şi întinde rapid cu o spatulă ca să fie uniformă. Lasă să se răcească la temperatura camerei.

Curiozități despre tortul Sacher

În anii 1930, fiica lui Eduard Sacher, Anna Sacher, a deschis un hotel în afara Vienei, numit Hotelul „Demel”. Au început să apară disputa și conflictele în legătură cu rețeta originală a tortului Sacher. Timp de mai multe decenii, „Hotelul Sacher” și „Hotelul Demel” s-au luptat în instanță pentru dreptul exclusiv de a folosi denumirea „Original Sacher-Torte”. Conflictul s-a încheiat în cele din urmă în 1963, când s-a ajuns la un acord între cele două părți.

De-a lungul istoriei, tortul Sacher a fost savurat de multe personalități importante și celebrități din întreaga lume. Printre admiratorii faimoși se numără regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, actorul american John F. Kennedy și compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart.

În anul 2017, în Austria, a fost creat cel mai mare tort Sacher din lume. Acesta a avut o lungime de aproximativ 1,2 kilometri și a fost realizat de mai mulți cofetari talentați. A fost o încercare impresionantă de a evidenția popularitatea și impactul acestui desert delicios.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (17)

vandas3   •   26.03.2024, 11:57

Foarte gustos! Imi place cel cu rom.

Daniel9090   •   12.12.2023, 16:52

o prăjitură austriacă cu două straturi de blat de ciocolată, umplută cu gem de caise și acoperită cu glazură de ciocolată

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 08:04

Arată foarte bine aceasta rețeta

Vezi toate comentariile (17)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI