Pandemia de COVID-19 este o sursă de stres majoră: teamă de boală – pentru propria persoană și pentru cei dragi, frica de a-ţi pierde locul de muncă, de dificultăţi financiare, de incertitudine etc.. Fiecare reacţionează cum poate în aceste condiţii, dar este cert că toată lumea are nevoie să reducă pe cât posibil tensiunea resimţită. Şi există mai multe metode de a face acest lucru, obiceiuri care pot fi însuşite şi ritualuri care pot fi practicate zilnic sau săptămânal.
Relaxarea
Acordă-ți câteva momente de relaxare: meditație, lectură, muzică, film la televizor – pe scurt, tot ceea ce îți poate permite să evadezi virtual din casa ta. O baie caldă ajută la calmarea sistemului nervos și reduce din tensiunea musculară. Pune-ți niște casti jbl, alege muzica preferată și încearcă să nu te mai gândești la nimic. Ocupă-te de un hobby, urmărește serialele sau filmele favorite, citește o carte pe care ai amânat-o de mult.
Alimentația
Adoptă o dietă alimentară echilibrată, cu trei mese pe zi, multe fructe și legume, mai puține grăsimi şi dulciuri și fără gustări. Fă-ți timp să gătești câteva preparate echilibrate în weekend, pentru mesele de prânz sau cină din săptămâna următoare. Dacă lucrezi de acasă și mai ai și copii, îți va fi mult mai ușor să îți gestionezi timpul.
Obiceiurile nesănătoase
Redu consumul de cafea și alcool, pentru că acestea stimulează secreția de cortizol, hormonul stresului. În plus, alcoolul, deși are un efect euforic la început, poate alimenta starea de anxietate.
Evită fumatul. Deși ai crede că te ajută să te relaxezi, fumatul are un efect invers, provocând o ușoară creștere a tensiunii arteriale, o îngustare a arterelor și o accelerare a ritmului cardiac.
Tonusul muscular
Fă mișcare zilnic. Activitatea fizică îți va permite să îți faci ordine în gânduri și va întări sistemul antistres al organismului. Dacă până acum ai avut o viață relativ sedentară, este timpul să încerci să faci puțin sport, orice crezi că ți se potrivește – yoga, pilates, sărit coarda etc. Vei găsi pe internet foarte multe clipuri de unde poți să te inspiri.
Odihna
Încearcă să respecți programul de somn, pentru că acesta te ajută să îți menții calmul și întărește sistemul imunitar. Ai grijă, pentru că starea de izolare ar putea să îți provoace tulburări de somn. Motivele sunt diverse, de la expunerea scăzută la soare, la consumul crescut de informații de la televizor, de pe rețelele de socializare. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să faci o activitate fizică în cursul zilei, de exemplu, sport sau curățenie. Dacă îţi permiţi, investeşte într-o lampă cu lumină diurnă, care o simulează pe cea solară. Faptul că nu te mai expui la soare poate să ducă la scăderea nivelului de serotonină, implicit și a celui de melatonină, hormonul somnului.
Sentimentele
Nu îți reprima emoțiile. Temeri, bucurii, lacrimi, exprimă-te emoțional, vorbește despre ceea ce simți. Indiferent cu cine locuiești, partenerul de viață, alți membri ai familiei, prieteni, discută cu ei. Iar, dacă locuiești singur, comunică cu cei dragi cât mai frecvent, mai ales că în prezent există atâtea mijloace tehnice de a o face. Acest lucru implică, bineînţeles, faptul că și tu trebuie să îi asculți pe ei. Totuși, dacă ești o persoană foarte implicată din acest punct de vedere, acum este timpul să înveţi să le spui nu acelor persoane care îți consumă timpul și energia, atunci când te simți obosit sau copleșit. Limitează conversațiile telefonice, nu răspunde la toate mesajele sau emailurile, nu căuta soluții pentru alții.
Un vechi dicton spune “Și asta va trece”. Și totuși, dacă, în pofida acestor obiceiuri, nu reușești să te relaxezi, poți cere ajutorul unui specialist, mai ales că în această perioadă mulţi oferă consultaţii online.
Sursa foto: Pexels.com