Terapia prin lumină
Trezitul de dimineaţă pe întuneric poate avea efecte negative asupra organismului, aşa că cel mai indicat e, spun specialiştii, să faci pe cât posibil să te trezeşti într-o lumină puternică. Acest lucru îţi poate da mai multă energie de dimineaţă şi stimulează unii neurotransmiţători pe care şi medicamentele antidepresive îi „atinge”.
Socializează
Atunci când eşti trist este clar că nu ai chef să ieşi în lume şi să fii prietenos cu cei din jur. În schimb, experţii spun că este mai bine să te forţezi să ieşi cu prietenii chiar şi când nu ai chef şi cu siguranţă vei începe să te simţi mai bine.
Fă exerciţii
Ca şi în cazul socializării, oamenii deprimaţi evită să facă mişcare, însă tocmai exerciţiile fizice le-ar putea îmbunătăţi starea de spirit. Ca să fii mai motivat, sfătuiesc cercetătorii, lansează-te într-o activitate care îţi face plăcere şi practic-o în mod regulat până devine o rutină.
Respiră adânc
Atunci când respiri adânc şi te concentrezi asupra ritmului respiraţiei tale, nervii vagus sunt stimulaţi – aceştia fiind responsabili cu reducerea nivelului de stres resimţit în organism în situaţii dificile. Ca şi atunci când ai face yoga, te vei simţi mai puţin trist dacă respiri adânc timp de câteva minute.
Masajul
Masajul nu este doar un lux, ci poate fi folosit şi pentru a trata depresia. În timpul masajelor, nivelul cortisolului din organism – hormonul de stres, care este responsabil şi pentru stările depresive – scade foarte mult, datorită serotoninei eliberate.