Cum să cureți iarba şi de buruiana dintre pavele

Să înveți cum să scapi de iarba și buruiana dintre pavele și de pe terase este o muncă ce pare fără sfârșit și la care orice grădinar pasionat trebuie să se întoarcă an de an. Cu toate acestea, dacă știi cum să oprești răspândirea și reapariția ieburilor, vei putea reduce la minimum cantitatea de muncă pe care o vei avea de făcut ulterior.

De ce să eviți ierbicidele chimice

Există multe motive pentru care ați putea prefera să nu folosiți substanțe chimice pentru a scăpa de buruienile de pe pavelele și dintre ele. Astfel de considerente includ prezența copiilor sau animalelor de companie care se joacă în mod regulat pe acolo sau dacă doriți să păstrați un stil de viață ecologic și prietenos cu mediul.

Anumite ierbicide pot conține substanțe chimice care, în timp, pot avea efecte adverse asupra sănătății umane. Expunerea prelungită sau utilizarea incorectă a acestor produse poate crește riscul de probleme de sănătate, cum ar fi iritații ale pielii, probleme respiratorii sau alte afecțiuni.

În plus, ierbicidele pot avea un impact nedorit asupra altor organisme din ecosistem, inclusiv asupra insectelor benefice care contribuie la controlul populației de dăunători și la polenizarea plantelor.

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

Descoperă flori care înfloresc tot anul pentru o grădină spectaculoasă.

Folosiți o săpăligă sau un cuțit de plivit

Îndepărtarea buruienilor dintre pavele cu unelte de mână este eficientă și ecologică. Buruienile cu rădăcini adânci, cum ar fi păpădia și lingora, necesită îndepărtarea rădăcinii lor principale. Acest lucru poate fi dificil de făcut în crăpăturile dintre pavele. Instrumente special concepute pentru plivitul printre pavaje au lame înguste. Investiția într-un astfel de cuțit de bună calitate ar trebui să fie suficientă pentru a duce treaba la bun sfârșit și pot fi folosite pentru a tăia majoritatea buruienilor.

Cum să cureți iarba şi de buruiana dintre pavele
Cum să cureți iarba şi de buruiana dintre pavele

Turnați apă fierbinte pe iarbă și buruieni

E posibil să fie nevoie ca numai buruienile să le îndepărtați de pe pavaj, dar și acumularea de alge și mușchi vă pot face curtea sau pavelele alunecoase. Evitați accidentele asigurându-vă că pavela este menținută curată și fără buruieni. Dacă aveți unul, utilizați un furtun cu presiune pentru a îndepărta buruienile și mușchiul. Sau pur și simplu turnați apă fierbinte direct din ibric pe buruienile dintre pavele. Asigurați-vă că purtați încălțăminte și îmbrăcăminte de protecție pentru a preveni arsurile.

Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse

Desigur, apa fierbinte va ucide insectele, așa că, deși este o modalitate eficientă și rapidă de îndepărtare a buruienilor de pe pavaj, nu este neapărat prietenoasă cu mediul.

Arde buruienile dintre pavaje

Pistoalele cu flăcări sau arzătoarele sunt instrumente de îndepărtare a buruienilor disponibile pe scară largă care proiectează focul direct asupra buruienilor nedorite de pe terasă și din curte. Acest lucru va rezolva problema buruienilor care apar neinvitate în rosturile și crăpăturile căilor de acces, alei și terase. Prășitoarele termice electrice nu au flacără, în schimb furnizează un șoc termic de până la aproximativ 600 °C. Aveți grijă și evitați arderea buruienilor otrăvitoare, deoarece acestea pot degaja toxine.

Există probleme evidente de siguranță, dar rețineți că atât căldura aerului, cât și a apei poate deteriora plantele pe care doriți să le păstrați – și din acest motiv nu sunt o opțiune pentru iarbă și gazon.

Oțet pentru a ucide buruienile

Există mulți oameni care susțin că folosesc oțet (amestecat cu săpun sau sare) pentru a scăpa de iarba și buruiana dintre pavele, cu toate astea, această metodă nu e lipsită controverse. Deși poate fi eficient în îndepărtarea buruienilor perene anuale și timpurii, nu este deosebit de util pentru îndepărtarea buruienilor perene persistente.

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO

Este mai bine să evitați oțetul și sarea lângă paturile de flori, deoarece acidul poate modifica nivelul PH al solului și ar putea ucide și flori sau insectele din jur. Dar folosirea acestuia între crăpăturile dintre pavelele nu este o idee atât de rea. Îndepărtați mai întâi partea superioară cu frunze, apoi puteți să turnați soluția de oțet (jumătate apă, jumătate oțet) direct în crăpăturile pavelelor folosind un recipient. Oțetul alb este cel mai bun; evitați oțetul roșu, deoarece vă poate păta pavajul.

Preveniți apariția buruienilor

Unul dintre cele mai bune moduri de a combate buruienile este mai degrabă prevenirea decât îndepărtarea. Este esențial să vă asigurați că pavelele pentru terasă au structura corectă pentru a vă asigura că buruienile nu pot pătrunde. Nisipul polimeric este un material bun de utilizat, deoarece va bloca pavelele pe loc pentru o lungă perioadă de timp și va preveni apariția buruienilor. Materialul mai dur trebuie îndepărtat cu dălți cu vârf de wolfram, care sunt mai mici decât lățimea îmbinării. Mortarul rămas poate fi apoi îndepărtat folosind unelte de mână mici. Nu folosiți niciodată polizoare mecanice, deoarece acestea pot provoca daune ireparabile pavelelor, arată site-ul homesandgardens.com

De ce să pui pavele în curte

Să pui sau nu pavele în curte este o alegere personală și sunt foarte multe persoane care aleg să păstrezile curțile cu multă verdeață și cât mai aproape de natural, ceea ce este un lucru foarte bun.

Atunci când alegi pavele nu trebuie neapărat să renunți la frumusețea verdeții din curtea ta, pentru că ea este cea pentru care cei mai mulți dintre noi ne dorim să avem o curte. Sunt totuși zone în care poate fi nevoie să pui pavele.

Deci, dacă ai nevoie de alei de trecere sau chiar zone mai extinse, pavelele pot fi o variantă mult mai bună decât a turna o placă de ciment, spre exemplu sau alte tipuri de pardoseli. Iată de ce:

Pavelele oferă o gamă variată de opțiuni în ceea ce privește culorile, modelele și dimensiunile. Ele pot contribui la crearea unui aspect estetic plăcut în curte și pot fi personalizate pentru a se potrivi stilului arhitectural al casei sau al peisajului. Pavelele oferă flexibilitate în ceea ce privește designul. Ele pot fi aranjate în modele diferite, cum ar fi dalele regulate, modele chequerboard sau modele mai complexe, ceea ce permite proprietarului să-și personalizeze curtea în funcție de preferințe.

Sunt durabile și rezistente la uzură, făcându-le o opțiune solidă pentru suprafețe de trafic intens sau pentru zone în care vremea poate afecta alte tipuri de pardoseli. Ele rezistă la schimbările de temperatură, îngheț și dezgheț repetate.

Pavelele sunt relativ ușor de întreținut. Ele pot fi curățate cu ușurință cu apă și săpun, iar în cazul în care una dintre ele se deteriorează, poate fi înlocuită fără a afecta restul suprafeței.

Unele tipuri de pavele permit apei să se scurgă prin ele, facilitând drenajul apei în sol. Aceasta poate fi o caracteristică importantă în gestionarea apelor pluviale și poate contribui la prevenirea problemelor legate de acumularea apei în anumite zone.

Pavelele pot fi instalate mai ușor decât alte tipuri de pardoseli. Procesul de instalare poate fi mai rapid și mai simplu decât cel necesar pentru beton sau alte materiale, mai ales în cazul unor suprafețe mai mici.

Înainte de a decide să puneți pavele în curte, este important să luați în considerare nevoile specifice ale zonei în care locuiți, climatul local și bugetul disponibil.

Cum alegi culoarea pavajului

Atunci când alegi pavajul pentru amenajarea curții, trebuie să ai în vedere, în primul rând, culorile care au fost folosite pentru tencuiala exterioară a casei tale, dar și pentru gardul din beton (dacă este cazul). Astfel, pavelele trebuie să se integreze armonios în design, iar asta înseamnă să alegi culori potrivite. În funcție de preferințele tale și de efectul estetic dorit, poți merge pe aceeași culoare ca la tencuiala casei sau poți alege un alt ton – mai închis sau mai deschis.

Desigur, poți experimenta, combinând diferite culori, modele sau nuanțe, dar ai grijă să se potrivească între ele. Spre exemplu, dacă locuința este acoperită cu o tencuială decorativă gri deschis, poți alege pentru grădină pavele gri închis sau alb sau o combinație între aceste două culori.

Pentru obține un efect estetic deosebit și pentru a scăpa de monotonie, îți recomandăm să combini diferite culori și tonuri similare. În acest fel, ai posibilitatea să realizezi diferite modele și forme unice. În plus, poți delimita vizual spațiile din curte, fără să fie nevoie de ziduri, panouri sau de alte elemente speciale. Prin jocuri de culori și texturi diferite poți separa foarte ușor teresa de aleea pietonală sau de locul pentru grătar.

Sursă foto – 123rf.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (17)

Vale25   •   21.11.2023, 22:41

E important sa îngrijim pavelele pentru a dura mai mult.

Vale25   •   21.11.2023, 22:40

Pavele dau un aspect îngrijit curții.

Gore24   •   20.11.2023, 13:00

Un articol foarte interesant!

Vezi toate comentariile (17)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI