De ce transpirăm – ce rol are transpirația

Atunci când vrei să scapi de transpirație, este bine să știi că aceasta reprezintă un proces natural și are un rol important pentru corp.

Transpirația răcește corpul și, în esență, este o modalitate extrem de eficientă de a ne răcori și de preveni supraîncălzirea organismului.

Dar transpirația este reprezintă o pierdere de apă – o formă de deshidratare a corpului. Deshidratarea poate apărea după exerciții fizice intense sau când afară este foarte cald și transpirăm excesiv. Acest tip de deshidratare se poate întâmpla atât copiilor, cât și adulților care nu beau suficientă apă pentru a înlocui lichidul pe care îl transpiră.

Temperatura ideală a corpului tău este de aproximativ 37 grade Celsius. Această valoare poate varia puțin de la o persoană la alta, dar aceasta este temperatura centrală medie. Dacă corpul se încălzește prea mult, creierul trimite un mesaj că este nevoie să fie răcorit. Acest mesaj vine de la hipotalamus, partea creierului care controlează temperatura corpului. Pentru a se răci, corpul începe să transpire.

Transpirația provine din glandele din piele care pot fi găsite pe tot corpul. Avem un număr mai mare de glande sudoripare pe frunte, axile, palme și tălpile picioarelor. Aceste glande eliberează transpirație, astfel încât, pe măsură ce se evaporă, temperatura corpului scade.

Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul
Recomandări
Român cu Lamborghini, acuzat de ANAF că nu poate justifica investiția. Fiscul a evaluat bolidul la 1,8 milioane de lei și a cerut impozit pe venit. Cum s-a terminat procesul

Cauzele firești ale transpirației includ:

  • Efort în timp ce faceți exerciții
  • Căldură, temperaturile caniculare vara
  • Consumul de alimente picante
  • Stres, anxietate sau nervozitate
  • Când ești bolnav și ai febră

Supraîncălzirea corpului este periculoasă, așa că dacă nu am transpira deloc atunci când corpul se încălzește foarte tare, am muri. De aceea este bine să știi atunci când te întrebi cum să scapi de transpirație, că a scăpa efectiv de ea nu este un lucru de dorit cu adevărat.

Totuși, atunci când traspirăm excesiv poate fi destul de neplăcut și e firesc să ne dorim să găsim modalități pentru a atenua traspirația excesivă, mai ales în timpul verii. Iar alimentația poate fi extrem de importantă atunci când vorbim despre transpirație excesivă.

Ce alimente te ajută să scapi de transpirație excesivă în timpul verii

Chiar dacă alimentația nu este primul lucru la care te gândești atunci când vorbim despre transpirație excesivă, pe măsură ce corpul lucrează pentru a descompune alimentele pe care le-am mâncat, temperatura internă crește, semnalând corpului să transpire pentru a se răcori. Dacă mănânci în mod obișnuit alimente care îngreunează acest proces, inevitabil apare transpirația.

Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU
Recomandări
Cum s-a format ciclonul devastator de la Marea Neagră care a afectat sudul litoralului. Experții ClimaMeter: „Evenimentul, provocat de schimbările climatice” STUDIU

Iată o listă de alimente sănătoase care reduc transpirația:

Apa

Chiar dacă apa nu este un aliment, ea este esențială atunci când transpirația este excesivă, pentru a preveni deshidratarea care poate fi periculoasă mai ales pe timpul verii. Așadar, atunci când transpiri excesiv este foarte important să bei suficientă apă.

În plus, o bună hidratare menține o temperatură constantă a corpului, evitând supraîncălzirea.

Află mai multe despre Câtă apă trebuie să consumi când este caniculă?

Fructe și legume bogate în apă

Încorporarea fructelor și legumelor cu conținut ridicat de apă în dieta ta ajută la reducerea transpirației. Iată câteva fructe și legume bogate în apă de luat în considerare.

Fructe bogate în apă

  • Merele
  • Strugurii
  • Pepene verde
  • Portocale
  • Căpșuni
  • Ananas
  • Piersici

Legume bogate în apă

  • Țelină
  • Vânătă
  • Varză roșie
  • Ardei gras
  • Spanac
  • Salată verde
  • Castraveți

Alimente bogate în calciu

Calciul este un alt mineral care reglează temperatura corpului și ajută la suprimarea transpirației. Dacă este un chin să obțineți porția zilnică de calciu, adăugați niște lapte cu conținut scăzut de grăsimi la cerealele de dimineață, presărați brânză în ouă sau luați un iaurt la muncă pentru o protecție suplimentară împotriva transpirației.

Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune
Recomandări
Avertismentul lui Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă permite Ucrainei să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune

Ține cont totuși că alimentele bogate în grăsimi se digeră mai greu, determinând transpirația. Asigurați-vă că alegerile de lactate sunt sărace în grăsimi sau fără grăsimi pentru cele mai bune rezultate.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți, stimulând metabolismul și digestia și prevenind creșterea temperaturii corpului și a nivelului de transpirație.

Încercați să utilizați ulei de măsline în gătit și sosuri de salată.

Alimente bogate în fibre

Alimentele procesate sunt mai greu de digerat, făcând corpul să muncească mai mult pentru a le descompune și crescând temperatura corpului și, implicit, producând transpirația. Pe de altă parte, alimentele bogate în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi se digeră rapid.

Căutați cereale integrale în loc de cereale procesate.

Alimente bogate în magneziu

Magneziul stimulează metabolismul, îmbunătățește digestia și întărește sistemul imunitar. În plus, transpirația excesivă poate provoca o deficiență de magneziu.

Alimentele bogate în magneziu includ semințele de dovleac, caju și ciocolata neagră.

Proteine ​​din zer

Urmează o întâlnire importantă? Proteina din zer, un supliment popular pentru pasionații de fitness, conține L-glutamina și triptofan, care îți calmează sistemul nervos în mod natural pentru a lupta împotriva nervozității care te pot face să transpiri. Zerul reglează, de asemenea, zahărul din sânge și sistemul digestiv, oferind o apărare suplimentară împotriva transpirației.

Încercați să adăugați zer praf la smoothie-uri și în iaurt.

Alimente bogate în vitamine B

Alimentele bogate în vitamine B includ somonul, carnea de vită, ouăle și legumele cu frunze verzi.

Vitaminele B îndeplinesc funcții metabolice critice care ajută corpul să funcționeze fără probleme. Lipsa vitaminelor B esențiale vă face corpul să lucreze mai mult, determinând să transpirația excesivă.

Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt plini de vitamine esențiale, ajutând la calmarea nervilor, la combaterea stresului și la scăderea tensiunii arteriale și pot reduce transpirația excesivă.

Banane

Bananele nu sunt dense în apă, dar au un aport important de potasiu. Potasiul este un electrolit care conține magneziu, vitamina B6 și alți nutrienți care vă ajută să vă mențineți hidratat.

Bananele nu numai că sunt o gustare grozavă, ci promovează calmul și o bună digestie.

Ceai verde

Ceaiul verde este cunoscut pentru efectele sale calmante, ținând sistemul nervos calm și transpirația la distanță.

Cum să scapi de transpirație excesivă – sfaturi și remedii

Transpirația excesivă și incomodă pe timpul verii poate fi redusă ținând cont de câteva sfaturi.

Alege îmbrăcăminte adecvată

Poartă haine din materiale naturale, precum bumbac sau in, care permit pielii să respire.
Evită hainele strâmte și alege culori deschise care reflectă lumina soarelui.

Utilizează antiperspirante eficiente

Alege un antiperspirant puternic care conține clorură de aluminiu, eficient în reducerea transpirației. Aplică-l seara, înainte de culcare, pentru a avea timp să acționeze. Utilizează-l doar pe timpul temperaturilor caniculare și în restul timpului lasă pielea de la subraț să respire.
De asemenea, poți încerca și antiperspirante speciale pentru transpirația excesivă, disponibile în farmacii.

Suc de lămâie

Lămâia este un astringent natural care poate reduce transpirația. Aplică suc de lămâie pe pielea curată și uscată, lasă-l să acționeze câteva minute, apoi clătește. Evită expunerea la soare imediat după aplicare, deoarece lămâia poate face pielea mai sensibilă la lumină.

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale de lavandă, mentă sau arbore de ceai au proprietăți antibacteriene și astringente. Adaugă câteva picături de ulei esențial în apă și aplică amestecul pe piele cu ajutorul unui tampon de bumbac.

Aloe vera

Gelul de aloe vera aplicat pe piele poate calma și reduce transpirația. Are proprietăți hidratante și antibacteriene, fiind ideal pentru pielea sensibilă.

Rămâi hidratat

Bea suficiente lichide, în special apă, pentru a menține o temperatură corporală scăzută. Evită băuturile cofeinizate sau alcoolice, care pot stimula transpirația.

Evită alimentele care stimulează transpirația

Evită mâncărurile picante și cele foarte fierbinți, care pot crește temperatura corpului și pot stimula transpirația.
Redu consumul de alimente bogate în sulf, precum usturoiul și ceapa.

Dușuri frecvente

Fă dușuri frecvente cu apă călduță (nu fierbinte) pentru a menține pielea curată și pentru a reduce mirosul neplăcut asociat transpirației.

Folosește pudră absorbantă

Pudra de talc sau alte pudre absorbante pot fi aplicate pe zonele care transpiră excesiv pentru a reduce umiditatea pe timpul temperaturilor caniculare.

Tratează cauzele medicale

Dacă transpirația excesivă este o problemă constantă, chiar și când nu e vorba de temperaturi caniculare, consultă un medic. Poate fi vorba de o afecțiune numită hiperhidroză, pentru care există tratamente.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Știrileprotv.ro
Din ce grupare ar fi făcut parte „Șacalul”. Ca să nu dea de bănuit, mergea din când în când la biserică
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Boris ajunge în România și aduce lapoviță și ninsoare la jumătatea lunii septembrie. Meteorologii vin cu vești proaste despre starea vremii
FANATIK.RO
Boris ajunge în România și aduce lapoviță și ninsoare la jumătatea lunii septembrie. Meteorologii vin cu vești proaste despre starea vremii
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
FANATIK.RO
Cele 6 lucruri pe care să nu le faci dacă vrei să te ocolească ghinionul în ziua de vineri, 13 septembrie. Mare atenție la al treilea
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
Unica.ro
'Am băgat foarte mulți bani'. Imagini din apartamentul de 250.000 de euro al Andreei Tonciu / FOTO
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"De o săptămână este acolo". Fotbalistul care a plecat de la FCSB are o soacră celebră: "Fata mea a nimerit un băiat bun" | EXCLUSIV
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Observatornews.ro
"Şacalul", bănuit că a ucis mai multe femei. Gafe colosale făcute de anchetatori, înainte ca Delia să fie omorâtă
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare
HOROSCOP
Horoscop 13 septembrie 2024. Fecioarele au în față o zi care vine cu un ajutor neprețuit pentru a dezlega anumite noduri interioare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI