De ce e important să speli draperiile și perdelele

Studiile au arătat că aproape jumătate din praful din casă provine din suprafețe precum draperiile, perdelele și covoarele.

Perdelele și jaluzelele sunt o parte esențială în multe dintre case. Perdelele pot fi realizate dintr-un număr de țesături diferite și sunt disponibile într-o varietate de stiluri, dar toate sunt susceptibile să se murdărească și să arate uzate dacă nu sunt îngrijite în mod corect. Perdelele vor colecta murdăria, praful și polenul, la fel ca orice altă suprafață din casă. Dacă suferiți de diverse alergii, atunci acumularea de polen pe perdele poate avea un impact deosebit de negativ asupra sănătății dumneavoastră. Dacă nu vă curățați perdelele în mod regulat, atunci acumularea de murdărie poate începe să devină vizibilă și să facă perdelele să pară uzate.

Curățarea chimică a perdelelor poate avea o serie de beneficii, însă ele se pot spăla și acasă, manual sau în mașina de spălat. Totuși, e interesant să știi și cum să speli draperiile și perdelele fără să le dai jos de la geam.

Cum să speli perdelele și draperiile fără a le da jos

Cel mai simplu mod de a vă curăța perdelele fără să le dați jos este pur și simplu să le aspirați, cât de des puteți, chiar de fiecare dată când aspirați covoarele și podelele.

Cum să speli perdelele și draperiile fără a le da jos

Aspirați-le

Utilizați aspiratorul pentru a îndepărta murdăria, praful și chiar părul de animale. Atașarea periei moale este excelentă pentru a aspira ușor perdelele și draperiile de sus în jos.

O altă modalitate de a vă curăța rapid perdelele fără a fi nevoie să le dați jos este doar să le scuturați bine. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea prafului și a resturilor.

Anumite tipuri de perdele pot atrage praful și fibrele de material – denumite în mod obișnuit scame – care se pot lipi de material chiar și în timpul aspirarii. Dacă observați că aspiratorul dvs. nu a îndepărtat toate scamele, utilizați o rolă de scame sau o perie.

Curățați perdelele și draperiile cu abur

Dacă observi că perdelele și draperiile tale sunt au pete inestetice, un simplu aspirator nu va fi suficient. Dar, în loc să le dai jos și să le speli, poți elimina petele în timp ce perdelele tale sunt la locul lor – cu puterea aburului. O mașină de curățat cu abur de mână puternică, cu atașament pentru tapițerie, poate deseori îndepărta petele și murdăria de pe perdele cu un efort minim.

Mișcări ușoare, verticale cu capul de curățare cu abur ar trebui să pătrundă în fibre fără a le uda. Lucrați în secțiuni mici pentru a vă asigura că acoperiți fiecare centimetru pătrat, dar asigurați-vă că aparatul de curățat cu abur este comutat la setarea cea mai blândă. Această metodă de curățare a draperiilor este deosebit de eficientă dacă perdelele dumneavoastră sunt groase și realizate din fibre naturale.

O mașină de curățat cu abur bună ar trebui să poată elimina majoritatea mirosurilor nedorite de pe perdele. Cu toate acestea, dacă mai rămân, ar putea fi necesar să faceți câțiva pași suplimentari. De exemplu, un deodorant pentru tapițerie sub formă de spray dezinfectant este ideal pentru a face perdelele să miros proaspăt și curat.

Lăsați perdelele să respire

Este important să oferiți perdelelor și draperiilor mult aer proaspăt – atât după curățare, cât și la intervale regulate în timpul săptămânii. Așa că deschideți geamul cât mai des. Acest lucru nu numai că va preveni mirosurile nedorite, ci va ajuta la prevenirea formării mucegaiului.

Cum să cureți jaluzelele fără să le dai jos

Cum să cureți jaluzelele fără să le dai jos

Curățarea jaluzelelor poate fi, de multe ori, provocatoare, însă cu puțină atenție, acest lucru nu este deloc dificil. Le puteți aspira sau șterge cu o cârpă, dacă nu vreți să le dați jos, sau le puteți băga efectiv în cadă, pentru a le spălat cu jet de apă.

Atașați peria de praf a aspiratorului și, dacă este posibil, reduceți aspirația la setarea cea mai scăzută. Țineți șina de jos a jaluzei pentru a o menține întinsă. Cu lamelele închise, deplasați-vă orizontal de-a lungul jaluzelelor, curățând încet de la stânga la dreapta.

Efectuați curățarea jaluzelelor înainte de a mătura sau a aspira podeaua. În caz contrar, va trebui să refaceți curățarea podelei după.

Jaluzelele se pot curăța și cu o cârpă de microfibră. Deschideți jaluzelele și înfășurați strâns cârpa din microfibră în jurul ambelor părți ale lamelei de la jaluzea. Pentru jaluzele orizontale (uneori numite jaluzele venețiene), începeți de la cea mai de sus și coborâți. Începând de sus în jos vă asigură că nu va trebui să curățați aceeași șipcă a doua oară când praful dintr-o șipcă de deasupra se depune pe una de dedesubt.

Este și mai rapid să ștergeți jaluzelele cu lamelele închise, dar aveți în vedere că nu veți șterge praful pe toată lamelele. Asigurați-vă că scuturați cârpa afară des, când începeți să observați că adună praf, pentru a evita depunerea prafului înapoi pe jaluzelele dvs. în timp ce curățați.

Pentru a îndepărta petele persistente și reziduurile lipicioase de pe jaluzelele, înmuiați o cârpă din microfibră într-un vas cu apă caldă amestecată cu câteva picături de lichid de spălat vase. Stoarceți excesul de apă și ștergeți jaluzelele de la stânga la dreapta (sau de sus în jos dacă sunt jaluzele verticale). Ștergeți din nou pe ambele părți cu o cârpă curată și uscată din microfibră pentru a îndepărta orice pete sau urme de apă.

Cât de des se curăță perdelele și draperiile

Draperiile trebuie curățate cu abur sau spălate la 60 grade Celsius o dată la 2 luni pentru a evita depunerile de praf și apariția acarienilor.

Ce sunt acarienii

Perdelele, draperiile, covoarele, saltelele, pernele, păturile, animalele de pluș și praful din încăperile călduroase, cu un nivel de umezeală ridicată sunt mediul ideal de dezvoltare al acarienilor.

Acarienii sunt organisme mici, chiar microscopice, cu capul, toracele și abdomenul în general nediferențiate, cu aparatul bucal adaptat pentru ros, înțepat sau supt. Cei mai mulți acarieni au dimensiuni mici, de 0,08-1,0 mm, însă se pot întâlni și exemplare relativ mari, de 10-20 mm în lungime.

Contactul cu acarienii, chiar dacă nu îi observăm, ne poate sensibiliza organismul și ne poate face mai vulnerabili în fața altor afecțiuni. Practic, sunt organisme parazite, iar prezența lor face din locuința noastră un loc nesănătos pentru întreaga familie.

Așadar, cu atât mai mult, este important să știi cum să speli draperiile și perdelele cu ușurință, pentru a face acest lucru cât mai des cu putință.

Tratarea casei pentru acarieni și insecte vă poate ajuta în unele cazuri, dar în general este recomandat să vă asigurați ce tip de infestare aveți înainte de a utiliza sprayuri pentru acarieni și repelenți. Este posibil ca aceste tratamente să nu funcționeze pe toate tipurile de acarieni. Dacă sesizați mușcături pe care nu le puteți identifica, este recomandat să cereți asistență medicală. Aflând ce fel de acarieni vă mușcă vă puteți da seama dacă este vorba de infestare cu acarieni în locuință.

Descoperă mai multe informații despre ce sunt acarienii și cum poți preveni apariția lor.

Cum să alegi draperiile și perdelele

Atunci când alegeți perdele sau draperii pentru o cameră de zi, este important să alegeți unele care dau o senzație primitoare și veselă. În același timp, ar trebui să permită să pătrundă suficientă lumină prin ferestre. Un living cu o fereastră mare poate arăta cel mai bine cu perdele stratificate.

Pentru dormitor, este important să alegeți o perdea care să creeze o ambianță care să favorizeze somnul și relaxarea. Deși doriți să puteți întuneca suficient camera pentru a dormi, ar trebui să evitați să cumpărați perdele cu culori prea închise, deoarece acest lucru poate face camera să pară mai mică. Perdelele viu colorate sau animate sunt grozave pentru dormitorul unui copil, deoarece oferă acea atmosferă copilărească în timp ce copiii sunt mici, dar sunt ușor de schimbat atunci când ies din acea fază. Așa poți da un aer copilăresc camerei, în timp ce poate fi costisitoare să revopsești pereții sau să îndepărtezi tapetul.

Pentru bucătărie, perdelele pot crea o atmosferă familiară, dar ar trebui să luați în considerare și jaluzelele ca alternativă. Asta pentru ca sunt mult mai ușor de curățat si nu se vor păta dacă cineva scapă sau varsă ceva pe ele accidental si nici nu se vor inmuia in mirosurile alimentelor. În același timp, nu sunt foarte inflamabile.

Un alt lucru important de știut este densitatea perdelei. Perdelele care au o densitate subțire nu pot bloca eficient lumina soarelui, deoarece sunt transparente. Ele sunt utilizate frecvent împreună cu o draperie mai grea pentru a oferi intimitate. O perdea cu densitate moderată poate bloca parțial lumina soarelui, în timp ce una cu densitate mai mare nu va permite luminii să pătrundă atât d emult. Acesta este ideal pentru camere de zi și dormitoare.

Urmărește-ne pe Google News