Cuprins:
Ce este musli
Creat inițial în Elveția, la sfârșitul anilor 1800, de Dr. Maximillian Bircher-Benner, musli a fost conceput drept combinația ideală de alimente integrale – cereale, nuci, fructe și/sau legume.
El a dezvoltat această rețetă pentru a o oferi pacienților săi ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, bazată pe consumul de alimente crude și naturale. Musli-ul original al Dr. Bircher-Brenner includea fulgi de ovăz, mere rase, nuci, suc de lămâie și lapte condensat.
Se spune că această rețetă a fost inspirată de o masă pe care el și soția sa au servit-o în timpul drumețiilor în Alpii elvețieni.
Dr. Bircher-Benner a stabilit că o mare parte din bolile cu care se confruntă pacienții săi ar putea fi atenuate prin exerciții fizice sporite și o dietă mai hrănitoare. Acest lucru face ca abordarea sa să fie similară cu cea a multor „medici funcționali” care practică astăzi medicina holistică.
Fiind unul dintre primii medici care a pledat pentru nutriția integrală, Dr. Bircher-Benner a crezut că o dietă bogată în nutrienți ar putea ajuta în mod natural oamenii să se vindece și să îi prevină să se îmbolnăvească. Asta pentru că muesli este plin de nutrienți esențiali pentru sănătatea intestinului, funcțiile imunitare și cardiovasculare și multe altele, inclusiv fibre și vitamine și minerale esențiale.
Dr. Bircher-Benner și-a dorit să trateze și să prevină bolile la clinica sa printr-o dietă bogată în cereale crude, fructe și legume și cu exerciții fizice moderate, inclusiv mersul pe jos și grădinărit zilnic.
Astăzi, musli-ul este un preparat versatil și nutritiv, care a câștigat popularitate la nivel global datorită simplității și beneficiilor sale pentru sănătate.
Ce conține rețeta de musli
Musli-ul modern poate avea compoziții variate, însă de cele mai multe ori include:
- Cereale: Fulgii de ovăz sunt cel mai des folosiți, dar se pot folosi și alte cereale intregrale, după preferință.
- Fructe uscate: Stafide, merișoare, caise, smochine, curmale etc.
- Nuci și semințe: Migdale, nuci, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, semințe de in etc.
- Fructe proaspete (opțional): Mere, banane, fructe de pădure etc.
- Lapte sau iaurt: Pentru a hidrata cerealele și a adăuga proteine și calciu.
Ce beneficii are consumul de musli
În comparație cu cerealele cu conținut ridicat de zahăr pentru micul dejun, muesli este o opțiune mai sănătoasă. Este plin de ingrediente care pot ajuta digestia, care oferă sațietate și pot proteja inima.
Ingredientul principal al musli este ovăzul. Ovăzul conține un tip de fibre solubile numite beta-glucan. Beta-glucanul ajută la încetinirea digestiei, vă ajută să vă simțiți mai plini și vă scade apetitul. Fulgii de ovaz sunt bogati in:
- Fibre
- Fosfor
- Tiamina
- Magneziu
- Zinc
Ovăzul are un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile.
O dietă bogată în fibre poate:
- Scăderea colesterolului
- Ajută la controlul nivelului zahărului din sânge
- Vă ajută să obțineți sau să mențineți o greutate sănătoasă
- Ajuta la prevenirea inflamației și cancerului
- Ajuta la prevenirea bolilor de inima
- Normalizează mișcările intestinale
- Reduce riscul de cancer de colon
Un alt dintre ingredientele principale din muesli sunt nucile. Nucile sunt o sursă bună de compuși sănătoși pentru inima, inclusiv:
- Grăsimi nesaturate. Aceste „grăsimi bune” pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău.
- Fibre. Ca și în cazul fulgilor de ovăz, nucile sunt bogate în fibre care promovează sănătatea.
- Acizi grasi omega-3. Aceștia sunt acizi grași sănătoși benefici pentru inimă.
- Vitamina E. Vitamina E poate ajuta la prevenirea formării plăcii în artere. Placa poate înfunda arterele și poate provoca boală coronariană sau un atac de cord.
- L-arginina. Această substanță poate ajuta la îmbunătățirea stării pereților arterelor. Îi poate face mai flexibili și este mai puțin probabil să dezvolte cheaguri de sânge.
- Steroli vegetali. Sterolii vegetali pot ajuta la scaderea colesterolului.
Semințele din muesli sunt și ele o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, fibre și minerale. Unele dintre mineralele sănătoase din semințe includ:
- Fier
- Magneziul, care ajută la sănătatea intestinului și a creierului, precum și la hidratare.
- Calciul, care este important pentru sănătatea oaselor.
- Fosfor, care ajută la repararea celulelor și la filtrarea toxinelor, arată webmd.com.
O atenționare importantă poate fi în ceea ce privește adăugarea de fructe uscate. Acestea pot avea un conținut ridicat de zahăr. Tocmai de aceea este recomandat consumul moderat sau adăugarea cu precauție a frcutelor uscate, mai ales în cazul persoanelor care suferă sau sunt predispuse la diabet.
Cum să faci musli acasă
Atunci când faci musli acasă, poți alege ingrediente de înaltă calitate, cum ar fi fulgii de ovăz organici, fructele uscate fără aditivi și nucile crude.
Poți ajusta proporțiile de cereale, fructe, nuci și semințe după gustul și nevoile tale nutriționale.
În plus, stiind cum să faci musli acasă, eviți adăugarea aditivilor, conservanților și îndulcitorilor artificiali care se găsesc adesea în musli-ul din comerț. Poți experimenta cu diferite combinații de ingrediente pentru a crea noi rețete.
Musli cu ovăz, nuci și scorțișoară
Ingrediente:
- 2 căni de fulgi de ovăz
- 1/2 cană de stafide
- 1/4 cană de migdale tocate
- 1/4 cană de semințe de floarea-soarelui
- 1/4 cană de semințe de in
- 1/4 cană de nuci tocate
- 1/2 cană de fulgi de cocos neîndulcit
- 1 linguriță de scorțișoară
Mod de preparare:
Într-un bol mare, amestecă toate ingredientele.
Păstrează musli-ul într-un recipient etanș.
Servește cu lapte, iaurt după preferințe.
Musli crocant cu miere
Ingrediente:
- 3 căni de fulgi de ovăz
- 1/2 cană de migdale tocate
- 1/2 cană de alune de pădure tocate
- 1/2 cană de semințe de susan
- 1/4 cană de semințe de in
- 1/2 cană de miere
- 1/4 cană de ulei de cocos
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1/2 linguriță de sare
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 150°C . Într-un bol mare, amestecă fulgii de ovăz, migdalele, alunele de pădure, semințele de susan și semințele de in.
Într-un bol separat, combină mierea, uleiul de cocos, scorțișoara și sarea. Încălzește ușor până când uleiul de cocos se topește și ingredientele se amestecă bine.
Toarnă amestecul lichid peste ingredientele uscate și amestecă bine.
Întinde amestecul pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Coace timp de 25-30 de minute, amestecând la fiecare 10 minute, până când musli-ul este auriu și crocant.
Lasă-l să se răcească complet înainte de a-l păstra într-un recipient etanș. Servește cu lapte sau iaurt.
Musli cu fructe uscate
Ingrediente:
- 2 căni de fulgi de ovăz
- 1/2 cană de merișoare deshidratate
- 1/2 cană de caise deshidratate, tăiate bucăți mici
- 1/4 cană de semințe de dovleac
- 1/4 cană de nuci pecan tocate
- 1/4 cană de semințe de chia
Mod de preparare:
Într-un bol mare, combină fulgii de ovăz, merișoarele, caisele, semințele de dovleac, nucile pecan și semințele de chia. Poț consuma imediat, sau, dacă faci mai mult, păstrează musli-ul într-un recipient etanș. Servește cu iaurt sau lapte după gust.
Descoperă și alte Idei pentru un mic dejun sănătos
Care este diferența dintre musli și granola
Granola și muesli au multe asemănări, inclusiv majoritatea ingredientelor și beneficiilor pentru sănătate.
Principala diferență este modul în care sunt preparate. De obicei, granola este copt și, atunci când este cumpărat din comerț, conține îndulcitori adăugați, în timp ce muesli este mai degrabă crud și îndulcit doar cu fructe uscate.
Fiind preparate pe bază de ovăz, atât musli, cât și granola oferă un conținut semnificativ de beta glucani, care sunt considerați sănătoși și au multe beneficii.
Beta glucanii sunt principalul tip de fibre din ovăz. Sunt solubile, ceea ce înseamnă că formează un gel atunci când sunt amestecate cu apă și îmbunătățesc sănătatea intestinului, promovează pierderea în greutate și scad nivelul zahărului din sânge, al colesterolului și al tensiunii arteriale.
Ambele tipuri de cereale conțin, de asemenea, nuci și semințe, care furnizează acizi grași mononesaturați și polinesaturați sănătoși pentru inimă, care ajută la reducerea factorilor de risc pentru boli de inimă.
Cu toate acestea, atât muesli, cât și granola pot avea și unele dezavantaje.
În primul rând, îndulcitorii adăugați, cum ar fi mierea sau siropul, cresc semnificativ conținutul de zahăr al granolei sau musli-ului. În plus, fructele uscate – un ingredient esențial în ambele produse – măresc și mai mult conținutul de zahăr.
Tocmai de aceea, poate fi o opțiune mai sănătoasă dacă știi cum să faci musli sau granola acasă. Astfel, poți alege cu grijă ingredientele și controla mai bine cantitatea de îndulcitor sau fructe uscate.
Sursă foto – Shutterstock. com.