Fie că vorbim despre smartphone-uri, laptopuri sau tablete, aceste device-uri sunt concepute să reziste în anumite condiții meteorologice și, pentru că sunt folosite mult timp afară, trebuie să fie durabile. Cu toate acestea, sunt sensibile la anumite condiții de mediu.

Uzura, asociată cu temperaturile extreme de vară, cu nisipul și mai ales cu apa, poate afecta serios aceste dispozitive, astfel că trebuie utilizate astfel încât să ofere o funcționare eficientă și o durată de viață prelungită. În cele ce urmează îți spunem cum să protejezi dispozitivele electronice împotriva căldurii și a apei.

Efectele căldurii asupra dispozitivelor electronice

Căldura extremă și apa pot avea efecte devastatoare asupra componentelor dispozitivelor electronice. Condensatoarele, diodele, motoarele, bateriile și alte componente conținute de smartphone-uri, laptopuri, tablete și alte dispozitive inteligente tind să genereze căldură în timpul utilizării acestor device-uri. Fenomenul de încălzire este influențat de o serie de factori precum transferul de curent, frecarea pieselor aflate în mișcare, reacțiile chimice și conversiile din diferite forme de energie, relatează specialiștii de la Make Use Of.

Destinul tragic al Mariei, femeia care a murit la 45 de ani operată la mandibulă, deși suferise un infarct. Malpraxis „pedepsit” de justiție cu 150.000 de euro
Recomandări
Destinul tragic al Mariei, femeia care a murit la 45 de ani operată la mandibulă, deși suferise un infarct. Malpraxis „pedepsit” de justiție cu 150.000 de euro

Datorită faptului că generarea de căldură este un proces inevitabil, majoritatea dispozitivelor electronice de ultimă generație se bazează pe disiparea căldurii, ventilatoare, radiatoare și alte mecanisme de răcire care contribuie la o funcționare optimă, sigură și eficientă. Cu toate acestea, atunci când temperatura este prea ridicată, aceste mecanisme ar putea să nu fie suficiente pentru a împiedica gadget-urile să se supraîncălzească.

Spre exemplu, un smartphone uitat în interiorul mașinii parcată la soare poate atinge temperaturi între 50 și 70 de grade Celsius în doar cincisprezece minute. La 25 de grade Celsius, bateria își pierde anual 20% din capacitate, iar la 40 de grade Celsius, procentul ajunge la 35%.

În acest fel, telefonul mobil atinge rapid limita funcționalității. Cei de la Huawei au descoperit că utilizarea laptopului sau a telefonului mobil într-un mediu fierbinte va face ca disiparea căldurii să fie mai puțin eficientă. Asta înseamnă că va fi dificil pentru orice dispozitiv să răspândească căldura generată, iar în aceste condiții, surplusul de căldură poate deteriora dispozitivul. Probabilitatea ca un astfel de dispozitiv sau componentele acestuia să se degradeze, să se supraîncălzească, să se ardă ori să cedeze va crește odată cu temperatura.

Care este adevărata miză a recalculării pensiilor: Guvernul plafonează 700.000 de pensii, unele pentru cel puțin 5 ani
Recomandări
Care este adevărata miză a recalculării pensiilor: Guvernul plafonează 700.000 de pensii, unele pentru cel puțin 5 ani

Cum afectează apa dispozitivele electronice

Apa în diferitele sale forme poate să afecteze performanțele și fiabilitatea dispozitivelor electronice de astăzi în moduri unice. Combinația dintre apă și electronice este un dezastru, după cum știe oricine care a vărsat din greșeală o băutură pe laptop sau, mai rău, care a scăpat smartphone-ul în mare, piscină sau în toaletă. Odată ce apa pătrunde în interiorul device-urilor, plăcile de circuite, conectorii și alte componente se deteriorează, își pierd capacitatea de a transporta curenții electrici și provoacă scurtcircuite. 

Acest lucru poate provoca defecțiuni minore. Însă, pe măsură ce interiorul dispozitivului se corodează, este foarte probabil să apară o defecțiune majoră, chiar ireparabilă a acestuia. Cea mai comună formă de coroziune este atunci când metalul este combinat cu apă și cu oxigen, de unde rezultă oxid de fier, care este cunoscut și sub numele de rugină, potrivit site-ului Dry Force.

În același timp, nivelurile ridicate de umiditate din aer, așa cum întâlnim pe plajă, pot duce la infiltrarea umidității în interiorul device-urilor, până la componentele electronice sensibile, ceea ce va provoca același fenomen de coroziune și, evident, scurtcircuite. În mod similar, nivelurile scăzute de umiditate pot crea probleme de ordin electronic.

Noi detalii din dosarul fraților Tate: sunt acuzați că au exploatat sexual 34 de tinere. DIICOT a pus sechestru pe 16 mașini de lux
Recomandări
Noi detalii din dosarul fraților Tate: sunt acuzați că au exploatat sexual 34 de tinere. DIICOT a pus sechestru pe 16 mașini de lux

Când umiditatea este prea scăzută, acumularea de electricitate statică este mai probabilă, ceea ce va duce la descărcări electrostatice. Acestea pot provoca daune imediate sau defecțiuni latente, reducând semnificativ durata de viață a dispozitivelor electronice. Menținerea nivelurilor optime de umiditate poate ajuta la atenuarea acestor riscuri.

Cum protejezi dispozitivele electronice de căldură

Prea multă căldură poate distruge ecranul sau bateria smartphone-ului, laptopului ori a tabletei și, de asemenea, poate provoca unele situații periculoase, cum ar fi explozia acumulatorului. Iată ce trebuie să faci pentru a evita supraîncălzirea dispozitivului tău electronic și, implicit, deteriorarea acestuia.

Nu lăsa dispozitivele electronice în mașină

Chiar dacă unii s-ar putea gândi că dispozitivele sunt mai în siguranță în mașină decât în soare, acest lucru ar putea provoca grave probleme de funcționalitate. Dacă lași dispozitivele într-un loc deschis din mașină unde în acel moment este umbră, mai târziu, lumina soarelui va ajunge pe parcursul zilei și în acel loc. De asemenea, chiar dacă ți-ai pune telefonul mobil în torpedou sau în consola centrală, mașina se va încălzi în timp ce ești la plajă, devenind practic un cuptor, iar asta nu va face bine dispozitivelor tale.

Ține dispozitivele electronice la umbră

Dacă nu poți lăsa dispozitivele în mașină va trebui să le aduci cu tine pe plajă. În acest caz, device-urile ar trebui păstrate departe de lumina directă a soarelui și de căldură, mai exact într-un loc cu umbră. O umbrelă de plajă te va ajuta să creezi umbră pentru dispozitivul tău, însă dacă nu deții una, atunci ar fi bine să ții telefonul sub un articol de îmbrăcăminte de culoare deschisă. De asemenea, poți să pliezi un colț al prosopului peste smartphone, însă sub nici o formă nu așeza prosopul pe nisip pentru că s-ar putea să uiți că telefonul este acolo, iar acesta va cădea în nisip, potrivit Ocean City Vacation.

Închide aplicațiile

Faptul că aplicațiile rulează pe fundal poate determina supraîncălzirea rapidă a acestuia. De aceea, închide toate aplicațiile și, dacă putețieste posibil, dezactivează serviciile de localizare, Wi-Fi, Bluetooth și alte funcții ale telefonului care rămân în funcțiune în fundal chiar și atunci când nu utilizezi dispozitivul. Cea mai bună soluție este aceea să-ți oprești telefonul înainte de a-l pune la umbră.

Dacă ești un iubitor de plajă și de mare și dorești să surprinzi momentele chiar în momentul în care acestea se întâmplă, probabil că nu vei dori să oprești dispozitivul, așa că aplică orice măsură de precauție pentru a preveni supraîncălzirea dispozitivului.

Alte măsuri de precauție

Există și alte lucruri pe care le poți face pentru a-ți proteja telefonul mobil de căldura extremă de pe plajă. Spre exemplu, poți să cumperi un prosop de plajă cu un buzunar încorporat pentru telefon ori poți să creezi unul. De asemenea, în cazul în care trebuie să-ți răcești telefonul, poți să folosești un ventilator de mână sau o husă din spumă pentru sticle.

Este foarte important să nu încarci telefonul mobil în timp ce te afli afară, mai ales dacă este foarte cald. În același timp, poți fi tentat să pui telefonul supraîncălzit într-o ladă frigorifică, însă dacă îl vei aduce de la o temperatură extremă la alta, s-ar putea crea condens sau ar putea cauza alte probleme, chiar defectarea totală.

Dacă telefonul nu este fierbinte și vrei să împiedici suprîncălzirea lui, poți să-l ții într-o geantă frigorifică, însă atâta timp cât nu există pachete de gheață care ar putea face ca dispozitivul să fie prea rece sau să se umezească. Nu în ultimul rând, este recomandat să eviți să folosești prea mult telefonul când te afli la plajă.

Nu aduce dispozitive electronice pe plajă

Cel mai bun mod de a-ți proteja dispozitivele electronice împotriva căldurii este să nu le aduci pe plajă, ci să le lași în camera de hotel, unde vor fi ferite de soare și de căldură. Ai putea alege o persoană din familie sau din grupul de prieteni care să își aducă telefonul la plajă pentru a reduce riscul de a deteriora alte dispozitive. Dacă toți vor să aibă telefonul cu ei, atunci țineți cu toții cont de sfaturile de mai sus.

Cum protejezi dispozitivele electronice de apă

Apa reprezintă un alt inamic pentru dispozitivele electronice, chiar și pentru cele rezistente la apă. Deși „rezistent la apă” înseamnă lucruri diferite pentru anumite dispozitive, care sunt legate în principal de adâncimea și de timpul cât telefonul poate rezista sub apă, această sintagmă se referă întotdeauna la apă dulce. Apa sărată poate să corodeze anumite părți ale dispozitivelor electronice, așa că protejează-le luând următoarele măsuri.

Pune dispozitivul într-o pungă de plastic

Pentru un plus de protecție pune dispozitivul într-o pungă de plastic etanșă sau într-o husă impermeabilă specială. Dacă folosești o pungă, asigură-te că scoți aerul afară în timp ce o sigilezi. Acest lucru te va ajuta să utilizezi ecranul tactil dacă este necesar. De asemenea, o astfel de protecție suplimentară te poate ajuta să protejezi dispozitivul de orice sursă de apă, mai ales după o baie în mare sau dacă folosești telefonul cu mâinile ude. Totuși, nu scufunda telefonul în apă chiar dacă se află într-o husă sigilată, ci folosește-o doar ca măsură suplimentară.

Nu ține dispozitivul aproape de apă

Nu folosi dispozitivul electronic aproape de mare sau în valuri, chiar dacă acesta dispune de protecție suplimentară. O husă impermeabilă sau o pungă pot oferi protecție, dar nu ai vrea să scapi device-ul în apă și să ți-l ia vreun val. De aceea, ține telefonul la umbră, în locul unde ai șezlongul și umbrela. Aparatele foto rezistente la apă, cum ar fi cele GoPro și dispozitivele similare, pot fi folosite în apă, dar asigură-te că folosești o curea sau un suport pentru acesta și urmează instrucțiunile producătorului.

Depozitează dispozitivul într-un loc uscat

Atunci când nu sunt utilizate, dispozitivele electronice trebuie depozitate în locuri uscate, ferite de surse de apă, și bine ventilate pentru a preveni acumularea umidității. Pentru a vă proteja și mai mult dispozitivul împotriva umidității, usucă-le corespunzător înainte de a le folosi ori înainte de a le introduce într-o pungă sigilată și asigură-te că aceasta este uscată pe interior. În caz contrar, căldura și apa din interior ar crea abur și umiditate, ceea ce va provoca probleme dispozitivului, mai precizează sursa citată anterior.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie care avea pensia 1.900 lei a primit la recalculare 10.284 lei. Ce a observat Zoica Gheorghe în documente
Știrileprotv.ro
O femeie care avea pensia 1.900 lei a primit la recalculare 10.284 lei. Ce a observat Zoica Gheorghe în documente
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Fosta mare iubire a lui Alain Delon a ajuns la căpătâiul actorului. Jurnaliștii francezi au dat detalii de la priveghi. Delon și-a dorit să fie depus pe un pat negru, din piele
Libertateapentrufemei.ro
Fosta mare iubire a lui Alain Delon a ajuns la căpătâiul actorului. Jurnaliștii francezi au dat detalii de la priveghi. Delon și-a dorit să fie depus pe un pat negru, din piele
Cartierul de lux din București unde chiria e peste salariul minim pe economie. Cât costă, de fapt, să stai aici
FANATIK.RO
Cartierul de lux din București unde chiria e peste salariul minim pe economie. Cât costă, de fapt, să stai aici
Darren Cahill a rupt tăcerea. Australianul a dezvăluit motivul pentru care Sinner a putut să joace, deși a fost prins dopat de două ori
GSP.RO
Darren Cahill a rupt tăcerea. Australianul a dezvăluit motivul pentru care Sinner a putut să joace, deși a fost prins dopat de două ori
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
FANATIK.RO
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
Unica.ro
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou. "Afacerea" bănoasă care a ajuns până pe masa ministrului
Observatornews.ro
Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou. "Afacerea" bănoasă care a ajuns până pe masa ministrului
Horoscop 22 august 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită să stea față în față cu ei și să își accepte slăbiciunile și calitățile așa cum sunt
HOROSCOP
Horoscop 22 august 2024. Capricornii au parte de o zi care îi invită să stea față în față cu ei și să își accepte slăbiciunile și calitățile așa cum sunt

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI