Cu toţii am trecut printr-o despărţire dureroasă şi vindecarea rănii s-a lăsat mult timp aşteptată. De ce ne este sau ne-a fost oare atât de greu? Psihologul Libertăţii, Mihaela Sindie Weidinger (foto), susţine că “vindecarea” depinde de durata relaţiei şi de numărul lucrurilor făcute împreună şi ne învaţă ce să facem ca să uităm mai repede.
“Cu cât timpul în care aţi stat împreună a fost mai lung, cu atât mai mult durează închiderea capitolului şi intrarea pe un nou drum. Cu cât aţi avut mai multe în comun – familie, prieteni, vacanţe, sărbători, lucruri materiale, parteneriat, prietenie, intimitate – cu atât vă va fi mai greu să vă desprindeţi de trecut şi să mergeţi mai departe singuri. Vindecarea poate dura chiar şi şase luni, însă, în cazurile mai “grave”, uitarea se aşterne după aproape un an”, ne-a spus psihologul Mihaela Sindie Weidinger.
– Întâlnirile cu prietenii comuni conduc inevitabil la discuţii despre fostul/fosta, iar micile bârfe despre ex-ul/ex-a ne cresc bătăile inimii.
– Familia mai “scapă” în discuţii aluzii la vechea relaţie sau amintesc evenimente din trecut care se conectează cu amintiri despre fostul/fosta. E nevoie să treacă primul Crăciun fără el/ea ca să-l puteţi trăi pe următorul cu detaşare.
– De fiecare dată când ceva se întâmplă ciclic (urmează o vacanţă, o petrecere anume sau o zi de naştere etc.), veţi retrăi durerea despărţirii. Vă veţi aminti că în locul pe lângă care treceţi aţi mâncat hamsie şi v-aţi făcut declaraţii de iubire, că nu ştiu ce melodie era motto-ul relaţiei voastre şi veţi întoarce capul când trece pe lângă voi cineva care foloseşte acelaşi parfum cu al lui sau al ei. Toate aceste lucruri din memorie rămân legate o vreme de emoţiile voastre şi chiar dacă mintea decide mai rapid, inima are nevoie de mai mult timp.
– Şi dependenţa de persoana respectivă (materială, socială, emoţională, spirituală etc.) ne îngreunează desprinderea de trecut.
Renunţă la resentimente şi la ideea de răzbunare
Aceste emoţii negative ne încarcă inutil şi ne consumă energia pe care o putem folosi în mod creativ pentru propria persoană. De aceea, trebuie să renunţăm la aceste emoţii negative dureroase, pentru a ne elibera. Iată care sunt acestea:
– Regretul că nu mai sunteţi împreună şi că nu trebuia să faceţi un anumit lucru;
– Gelozia pe actualul/actuala cu care aţi auzit că are o relaţie şi cu care se pare că se înţelege;
– Resentimentele şi dorinţa de răzbunare cauzate de faptul că v-a rănit, v-a umilit, v-a trădat vă fac să credeţi că nu puteţi ierta.
Plângi ca să te vindeci
– Analizează fosta relaţie ca pe un bilanţ. Ce a fost bun şi la ce se mai putea lucra? Cântăreşte faptele: ce ai făcut tu şi ce a făcut celălalt, ce puteaţi face diferit. Care au fost nevoile tale şi ale celuilalt, şi cum au fost sau nu îndeplinite, respectate? Ce îţi doreşti de acum înainte şi ce aşteptări ai de la viitoarea relaţie?
– Ieşi cu prietenii, ascultă chiar şi muzica pe care o ascultaţi împreună, pentru a integra despărţirea şi uită-te la filme care te fac să plângi, pentru a parcurge travaliul emoţional pentru vindecare.
– Nu te arunca în altă relaţie ca să uiţi! Nu funcţionează! Va accentua şi mai mult starea, vei face mereu comparaţii dureroase cu celălalt/cealaltă, iar graba nu îţi dă timp şi spaţiu să digeri şi să înţelegi ce a fost şi ce s-a întâmplat de fapt. Dă-ţi timp, cam 6 luni pentru acest lucru şi vei deveni mai bogat sufleteşte, mai capabil de a iubi, mai bogat interior şi mai împăcat.
– Când crezi că nu poţi ierta, caută forţa de a merge mai departe. Iertarea deschide drumul către o altă iubire. E un cadou pe care ţi-l faci ţie însuţi şi nu o favoare pentru celălalt şi poate fi exersată începând cu lucruri mici.