Despre florile de tei

Teiul este derivat din genul de copaci Tilia, care crește de obicei în regiunile temperate din America de Nord, Europa și Asia. Tilia cordata, cunoscută și sub numele de tei cu frunze mici, este considerată cea mai puternică specie din genul Tilia.

Ceaiul de tei a fost folosit în medicina populară în toate culturile pentru a ameliora tensiunea arterială crescută, a calma anxietatea și a calma digestia.

Pentru a crea această infuzie de plante, florile, frunzele și coaja sunt fierte. Separat, aceste componente au fost utilizate în diferite scopuri medicinale

Venerat din cele mai vechi timpuri, folosit de secole, iubit în întreaga lume, teiul este prin excelență arborele abundenței. Iistoria lui este la fel de bogată și de abundentă ca și virtuțile sale. Beneficiile sale se răspândesc în corp, iar parfumul său este o adevărată sărbătoare pentru simțuri. Atât de mult încât mitologia și literatura au pus stăpânire pe acest colos liniștitor cu o longevitate excepțională.

Teiul a fost un copac sacru în Grecia și Egipt Antice. În sarcofagele din Fayum au fost găsite măști din lemn de tei. Era dedicat lui Venus, zeița iubirii și a fidelității. Un copac feminin, un copac al zeițelor, este arborele iubirii materne.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

În Evul Mediu, arborele era considerat atât de protector și benefic, încât era chiar obișnuit în mediul rural ca oamenii să poarte o pungă mică plină cu scoarță de tei. Era instalat și în grajduri pentru a proteja animalele.

Ce beneficii are ceaiul de tei

Florile de tei conțin o varietate de nutrienți care sunt benefice pentru sănătatea noastră. Acestea includ saponine, taninuri și mucilagii, uleiuri esențiale și, cel mai important, un conținut ridicat de flavonoide. Se crede că aceste substanțe promovează unele dintre următoarele beneficii pentru sănătate:

  • Expectorant – ajută la ameliorarea problemelor respiratorii prin reducerea sau slăbirea mucusului
  • Diaforetic – provoacă transpirație pentru a ajuta la reglarea temperaturii corpului
  • Relaxant – ajută la reducerea tensiunii nervoase.Infuzia de tei este recomandată în mod special pentru reducerea stresului, tratarea insomniei, oboseala cronică, somnul agitat ori coșmarurile. Este indicat să fie consumat seara, după cină, pentru a favoriza un somn odihnitor pe durata nopții.
  • Ușor antihipertensiv – scade tensiunea arteriala in unele cazuri
  • Suprimă tusea – blochează reflexul tusei și astfel oferă o ușurare
  • Antiinflamator – ajută la ameliorarea durerii, a temperaturilor ridicate și a umflăturilor
  • Ceaiul din flori de tei este folosit în mod obișnuit pentru a trata febra, răceala, bolile căilor respiratorii superioare, reumatismul, precum și alte câteva afecțiuni, datorită substanțelor pe care le conțin florile.
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Deoarece florile și frunzele de tei sunt considerate ambele remedii naturale, efectele enumerate se bazează pe valori empirice derivate din secole de utilizare, mai degrabă decât pe studii științifice.

Substanțele găsite în frunzele de tei depind mai mult de locație și anotimp, iar beneficiile lor pentru sănătate nu au fost studiate la fel de amănunțit precum cele asociate cu florile de tei. Ceea ce se știe este că sunt bogate în taninuri și conțin o varietate de zaharuri, grăsimi sănătoase și enzime. Deși efectul frunzelor de tei este mai puțin diaforetic decât cel al florilor, extractele din frunze de tei pot fi folosite pentru a trata durerile de gât. Au uneori un nivel ridicat de mucilagii vegetale, care conferă supelor o consistență cremoasă plăcută, printre altele.

Cum să usuci corect florile de tei
Cum să usuci corect florile de tei

Cum să culegi corect florile de tei

Teiul înflorește de obicei între iunie și iulie și, odată ce sunt în plină floare, ideal este să recoltați florile în primele 4 zile. Amintiți-vă că teiul cu frunze mari înflorește puțin mai devreme decât teiul cu frunze mici.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Cel mai bun moment al zilei pentru a culege flori de tei este la prânz. Vei vedea că la această oră toate florile sunt deschise.

Asigurați-vă că nu a fost ploaie cu cel puțin 24 de ore înainte de ziua în care ați decis să culegeți florile. De asemenea, asigurați-vă că roua dimineții s-a evaporat.

Deoarece este recomandat să fie folosite numai frunze de tei complet dezvoltate, cel mai bun moment pentru a le recolta este între iunie și iulie, dacă intenționați să le uscați și să le depozitați. Înainte de a folosi frunzele, spălați-le bine pentru a elimina eventualele afidele și mierea pe care o excretă. Începeți procesul de uscare într-un loc umbrit și lăsați-le să se usuce în mod natural.

Stați departe de tei care cresc în apropierea autostrăzilor sau a locurilor foarte poluate, nu doriți astfel de flori de tei pentru ceai.

Alegeți atât partea ca frunzele mici, chiar sub floare, cât și tulpinile florii atunci când recoltați.

Cum să usuci corect florile de tei

Uscați ușor florile, păstrându-le într-un loc umbrit și întorcându-le în mod regulat – acest lucru poate dura câteva zile, până la o săptămână. Dacă credeți că nu este suficient, puteți finaliza procesul de uscare într-un deshidratator la 45°C, arată plantura.garden/uk

Este interzis să le uscați în lumina directă a soarelui. Cu această metodă, floarea de tei își va pierde toată savoarea, florile vor deveni închise la culoare, iar ceaiul nu va avea gust bun când este preparat.

Așezați florile într-o cameră bine ventilată. Acesta poate fi o mansardă, un balcon, un foișor, un șopron sau orice altă cameră, cu o bună ventilație. Acoperiți o tavă cu flori cu o cârpă de bumbac, țesută liber, asemănătoare unui tifon, pentru a o proteja de insecte. Cu toate acestea, asigurați-vă că aerul ajunge din abundență la flori prin el.

Amestecați florile uscate o dată sau de două ori în timpul zilei.

Teiul bine uscat are o culoare gălbuie sau aproape galbenă. Aproape că nu miroase când este uscat și e destul de fragil la atingere. Separați recolta în mai multe părți mici. Puteți depozita tei uscat în borcane de sticlă, pungi de hârtie, oale ceramice, pungi de iută pentru depozitarea produselor. Asigurați-vă că le țineți departe de lumina soarelui într-o cameră uscată la temperatura camerei.

Așadar, păstrați florile de tei uscate într-un loc întunecat și uscat pentru cel mult un an. Odată recoltate, florile de tei pot fi folosite într-o varietate de moduri. Cea mai cunoscută utilizare este probabil ceaiul de tei.

Cum să faci ceai de tei

Pentru o cană de 200 ml de apă clocotită ai nevoie de maxim două lingurițe de flori de tei uscate.

Turnați apă fierbinte fie peste două lingurițe de flori proaspete, fie peste o linguriță de flori de tei uscate pentru a face ceașca perfectă. Lăsați ceaiul la infuzat timp de 5 până la 10 minute. Se strecoară și se servește.

Efecte adverse și contraindicații

Agenția Europeană a Medicamentului arată că aportul moderat, care este definit ca 2-4 grame de amestec de ceai pe zi, este sigur. Cu toate acestea, nu trebuie să beți ceaiul în exces

O cană de ceai de tei conține aproximativ 1,5 grame de ceai vrac. Cu toate acestea, există o oarecare variabilitate în ceea ce privește cantitatea pe care o puteți ingera după ce infuzează apă fierbinte. Este o idee bună să vă limitați aportul la cel mult 3 căni pe zi.

Deși este în general considerat sigur, evitați ceaiul de tei dacă sunteți alergic la tei sau la polenul acestuia.

Siguranța ceaiului de tei la femeile însărcinate sau care alăptează este necunoscută. Prin urmare, nu este recomandat să bei acest ceai în doze mari în sarcină.
Nu a fost testat nici la copii foarte mici, așa că nu este recomandat pentru utilizare regulată la această populație.

Efecte adverse

Ceaiul de tei și alte produse derivate din familia arborelui Tilia nu ar trebui să fie folosite de cei cu antecedente de afecțiuni cardiace.

Utilizarea frecventă, pe termen lung, a fost legată de boli de inimă și leziuni în cazuri rare, arată studiile.

Din acest motiv, cel mai bine este să-l bei cu moderație. Cei cu boli de inimă sau alte probleme cardiace ar trebui să discute cu medicul înainte de a consuma în mod regulat acest ceai.

Poate interacționa cu anumite medicamente

Persoanele care iau medicamente care conțin litiu nu ar trebui să bea ceai de tei, deoarece băutura poate schimba modul în care organismul tău excretă acest element. Acest lucru poate afecta doza și poate avea reacții adverse grave.

Deoarece ceaiul de tei poate promova excreția de lichide, evitați să-l luați împreună cu alte diuretice pentru a preveni deshidratarea.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

bituca   •   12.07.2023, 17:46

Indicatii pretioase.

bartusgeorgiana   •   12.07.2023, 16:18

Un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
FANATIK.RO
Patru zodii cu noroc maxim în perioada ianuarie – martie 2025. Dumnezeu le ajută în tot ce își propun
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Rezultate provizorii: Călin Georgescu vs. Elena Lasconi în turul II. Diferenţă de 2.742 voturi între Lasconi şi Ciolacu
Observatornews.ro
Rezultate provizorii: Călin Georgescu vs. Elena Lasconi în turul II. Diferenţă de 2.742 voturi între Lasconi şi Ciolacu
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI