►Primele zile de viaţă
Un pui sănătos este durduliu şi liniştit. Doarme mult şi cere de mâncare odată la două, trei ore. Puii slabi pot avea probleme de sănătate. Plâng întruna şi încearcă să îţi spună că le este rău, că le este foame şi frig. Trebuie hrăniţi cu biberonul cu lapte praf special, pe care ţi-l va recomanda veterinarul. Când îi hrăneşti, puii trebuie să stea pe burtă, nu pe spate, apoi trebuie ţinuţi pe umăr, să elimine aerul înghiţit. Laptele cu care îi hrăneşti trebuie să fie proaspăt în fiecare zi şi cald, la temperatura de 36-37°C.
►Programul de masă
În prima săptămână, orice pui are nevoie de hrană odată la două ore, inclusiv noaptea. Începând cu a doua săptămână, îl poţi hrăni odată la trei, patru ore, apoi, din a treia săptămână, odată la şase ore. Tot din a treia săptămână, îi poţi da mâncare solidă pentru pui, înmuiată în lapte şi pasată. Din a patra săptămână, poţi renunţa la masa de la miezul nopţii şi la laptele praf. De acum, va fi mai simplu să îl hrăneşti, pentru că ai la dispoziţie o gamă variată de hrană umedă pentru juniori.
NU UITA!
Căldura În prima săptămână, puiul are nevoie de un culcuş cald, cu o temperatură de 36-37°C, pe care o poţi menţine cu o pătură electrică sau cu o lampă specială. Treptat, de la o săptămână la alta, temperatura va mai scădea câteva grade, până la valoarea din casă.
Îngrijiri speciale În primele trei săptămâni, puii nu pot elimina singuri urina şi fecalele. Trebuie ajutaţi, să nu apară probleme de sănătate grave. Înmoaie o batistă fină în apă caldă şi mângâie puiul în regiunea anală pentru a stimula urinarea.