Cu toate că stările frecvente de greaţă apar la cele mai multe femei doar în a doua şi a treia lună de sarcină, acestea sunt primele dezavantaje pe care majoritatea gravidelor le pot suferi. Deseori, greaţa şi vărsăturile sunt provocate de anumite mirosuri, mâncăruri, prea multă mâncare consumată, chiar foame sau senzaţie de oboseală şi stres.
Dacă viitoarea mămică vomită foarte des, e posibil ca organismul ei să se deshidrateze foarte mult. Afecţiunea se numeşte hyperemesis gravidarum, sau sarcină toxică, şi dacă diagnosticul se confirmă, e nevoie de ajutorul doctorilor.
Oricum, pentru că nu se ştie când şi unde vă va apuca greaţa, e bine ca permanent să aveţi la îndemână o sticlă cu apă cu gheaţă şi câteva pungi. Dacă sunteţi în automobil, deschideţi fereastra sau lăsaţi aerul condiţionat să vă bată în faţă. La serviciu, va fi nevoie să vă faceţi un “plan de bătaie”, respectiv să vă trasaţi drumul cel mai rapid până la toaletă şi să aveţi permanent aproape pungile de plastic, care vă pot salva de cele mai neplăcute situaţii.
Pentru împrospătare, este bine să aveţi o periuţă de dinţi şi un mic tub cu pastă de dinţi. Există însă persoane care nu suportă pasta de dinţi în această perioadă. Acestea pot alege una specială pentru copii, care are diferite arome, sau pot renunţa la pastă, folosind, ca şi bunicii noştri, sarea sau bicarbonatul de sodiu.
Sfaturi de combatere a greţurilor de dimineaţă:
- Feriţi-vă de mirosurile puternice, precum fumul de ţigară, benzină, vopsea, mâncăruri prăjite sau chiar parfumuri stridente. Toate acestea provocă adesea crizele de vărsături.
- Dacă vreţi să nu mai aveţi senzaţie de vomă, renunţaţi la mâncărurile grase, dulciuri, cafea şi la produsele fast-food. Alegeţi alimente sănătoase: legume, fructe, cereale integrale şi brânzeturi slabe.
- Mâncaţi puţin şi des. Puteţi ajunge chiar şi la opt mese pe zi. Dacă mesele sunt la două ore, vă păstraţi un nivel al glicemiei constant şi veţi avea suficientă energie pentru a duce la bun sfârşit treburile zilnice.
- Încercaţi să consumaţi mult ghimbir. Ceaiul de ghimbir s-a dovedit a fi un remediu natural eficient pentru greţurile de dimineaţă. Beţi câteva căni pe zi.
- Consumaţi lichide cât mai sănătoase! Apa şi ceaiul de ghimbir sunt bune pentru a păstra un nivel optim de hidratare. Nu consumaţi lichide în timpul mesei, pentru că acestea pot dilua sucul gastric. Relaxaţi-vă şi odihniţi-vă! Încercaţi să evitaţi stresul şi grijile de orice fel.
- Consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete! Cerealele integrale te ajută să păstrezi un echilibru al zahărului din sânge şi sunt săţioase.