Rosul unghiilor sau “onicofagia” este mai mult decât un tic nervos sau un obicei neplăcut. Mulţi dintre noi îşi rod unghiile fără să conştientizeze acest lucru: atunci când citim o carte, când suntem nervoşi sau când urmărim un film captivant. De multe ori, devine un gest reflex la o anumită situaţie. Specialiştii revistei “Doctorul Meu” (foto mic) vă spun ce trebuie să faceţi pentru a renunţa la astfel de gesturi.
TRUC
Există anumite trucuri ce trebuie încercate pentru a se renunţa la acest obicei. Este recomandat să vă faceţi manichiura cel puţin o dată pe săptămână. Încercaţi să folosiţi un lac de unghii cu o culoare mai aprinsă pentru început, astfel încât atunci când le roadeţi să se cojească şi să dea un aspect neîngrijit mâinii.
EFECTE
Pe lângă aspectul inestetic al mâinilor, rosul unghiilor poate produce infecţii, prin pătrunderea microbilor în organism. De asemenea, pot apărea afecţiuni stomatologice, unghii casante, vârfurile degetelor înroşite sau cuticule sângerânde.
Cine ţine mereu degetele în gură?
√ 50% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 şi 18 ani. Rosul unghiilor apare de cele mai multe ori la adolescenţi, atunci când aceştia trec prin modificările determinate de pubertate;
√ Aproximativ 23% din adulţii tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani;
√ Cele mai multe persoane încetează să îşi mai roadă unghiile în jurul vârstei de 30 de ani.