Cauzele pot fi hormonale, după o sarcină, produse de menopauză, de stres, de sarcină etc. Când ne referim la cauzele hormonale e bine să ştii că erorile nutriţionale nu ne iartă: excesele calorice, consumul exagerat de dulciuri fiind printre cele mai frecvente. După o sarcină de multe ori abdomenul devine moale şi relaxat, pierzându-şi din tonicitate.
Cuprins:
Stresul poate produce ronţăieli compulsive. Prin creşterea bruscă a glicemiei se favorizează stocarea grăsimilor pe abdomen.
Tipurile de grăsime
Grăsimea subcutanata
Ne deranjează foarte tare când vedem că grăsimea de sub piele, care de obicei este în cantități mari pe coapse, șolduri și în jurul taliei, se acumulează în cantitate mare. Cea mai mare problemă este cea din zona abdominală inferioară însă. Acest tip de grăsime este asociată unui stil de viață sedentar și unor probleme de digestie minore.
Pentru a scăpa de ea, este recomandat să faci exerciții fizice de intensitate moderată și să consumi plante care ajută digestia.
Grăsimea abdominală viscerală
Aceasta este situată între organele situate în sacul abdominal. Cauzele acestui tip de grăsime sunt intoleranța la gluten, probleme ale metabolizării lipidelor care conduc la astfel de intoleranță, hipertensiune, rezistență la insulină, probleme cardiovasculare, diabet de tipul II.
Pentru a scăpa de ea, trebuie să ai mese regulate, să ai o dietă echilibrată, care să nu conțină produse de tip fast-food. Renunță, de asemenea, la cafea și tutun.
Cum scapi de burtă. Trei sfaturi utile
Ai grijă la alimentație!
Pentru a avea un abdomen plat ai nevoie de o alimentație sănătoasă și variată. Caută să consumi alimente din toate grupele și să le eviți pe cele care te balonează. Ovăzul este un bun aliat, prin conținutul de fibre, la fel și cruditățile, dar fără exagerări, pentru că te pot balona. Zaharurile lente (glucidele complexe), consumate moderat, nu trebuie ocolite.
Nu consuma în exces materii grase și alimentația va fi cea potrivită. Mănâncă mai multe mese pe zi, 6 sau chiar 8. Repartizând alimentația zilnică într-un număr mai mare de mese organismul tău va consuma caloriile și vei pierde din grăsime. Mâncând mai puțin la o masă te vei simți mai ușor, mai dinamic. Încearcă să ai 6 mese pe zi, cum ar fi: 7,30- 10-12-16-19-22.
Dieteticienii ne recomandă să înlocuim cafeaua, care ne însoţeşte când suntem stresaţi, cu ceaiuri de plante pregătite de tine. Consumă mai multe proteine care luptă împotriva retenţiei de apă şi îţi oferă sentimentul de saţietate. Toate acestea te vor ajuta să scapi de colăceii de la nivelul abdomenului.
Întărește-ți musculatura abdominală
Poți să fi slabă, dar să ai burtă, fiindcă musculatura abdominală nu este tonifiată. Mișcarea nu este bună numai pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Practică un sport care arde caloriile și activează metabolismul. Săritul corzii este excelent. Arzi calorii și îți tonifici mușchii fără să crească în volum. Săritul tonifică și țesuturile și te ajută să combați celulita. Sportul stimulează și activitatea intestinală, facilitând tranzitul, ceea ce contribuie, alături de fibre și probiotice la aplatizarea abdomenului.
Tratează celulita și tonifică pielea
Celulita apare nu numai pe coapse, ci și pe burtă. Tratând-o corect vei contribui și la ameliorarea elasticității și la hidratarea pielii. Pentru aceasta sunt necesare nenumărate tehnici: masaje ale abdomenului, creme destocante și alte metode moderne. Dar aceste tehnici nu fac minuni și trebuie corelate și cu celelalte metode. Masajul poate fi făcut acasă, prin diverse metode, folosind creme și uleiuri esențiale, sau cu ajutorul unor aparate anticelulită.
Ce să mănânci dimineața ca să scapi de burtă
Mic dejun englez
Un alt sfat este să începi ziua cu un mic dejun englez, dar mai sărac în grăsimi, fără feculente şi cu mai puţine glucide. Deci, fără suc de fructe care creează creşterea insulinei şi favorizează stocarea grăsimilor. Deci, începe cu un ou fiert sau ochi, sau cu un sandviş din somon afumat, sau puţin piept de pui (fără şuncă sau brânză, amândouă fiind prea sărate.) Poţi mânca brânză de vaci. Le poţi acompania cu proteine vegetale complete, biscuiţi bogaţi în fibre, cu puţin unt nesărat.
Proteine de la micul dejun induc o senzaţie de saţietate care va dura toată dimineaţa, iar restriciţia de sare va împiedica retenţia de lichide. Singurul suc de fructe autorizat dimineaţa este cel de lămâie. Adică, storci sucul de la o lămâie într-un pahar cu apă şi îl bei pe somacul gol. Mai poţi încerca un amestec din suc de lămâie cu sirop de arţar. Acesta îţi va da energie şi te va ajuta la detoxifierea organismului.
Proteine vegetale la micul dejun
Poţi consuma două felii de pâine integrală sau cinci linguri de orez complet sau basmati sau quinoa sau leguminoase (linte, fasole uscată, mazăre, năut), alături de o porţie de legume verzi, udate cu ulei de soia. Legumele uscate au multe fibre, esenţiale pentru eliminarea unui tranzit intestinal leneş, care apare ca urmare a consumului exagerat de proteine. În plus, fiind alimente cu indice glicemic scăzut, te ajută să eviţi ronţăiala dintre mese. Evită crudităţile sau varza. Ca desert, mănâncă un fruct şi mestecă-l foarte bine. O zi din trei poţi alterna proteinele vegetale cu cele animale (peşte proaspăt, carne albă, carne roşie slabă).
Ce să nu mănânci seara ca să scapi de burtă
Pentru a nu stoca grăsimile seara, pe fese şi abdomen, evită aceste alimente la cină şi dormi suficient. Lipsa somnului îngraşă.
Meniul ideal de seară se compune dintr-o porţie mică de legume verzi, cu ulei de colza sau de măsline şi 90 g de carne slabă sau peşte. Ca desert, un iaurt naural sau brânză de vaci. Limitează sarea care creşte apetitul şi favorizeată retenţia de apă.
- Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.