Cum scapi de cearcăne – cuprins:

Cauzele apariției cearcănelor
5 ingrediente minune pentru cearcăne şi pungi sub ochi
Am cearcăne profunde. Pot să le ameliorez fără injectabile- sfaturi de la medicul estetician
Tratamente care te vor scăpa de cearcăne
Trucuri care te ajută să scapi de cearcăne

Cauzele apariției cearcănelor

În majoritatea cazurilor, aceste cearcăne sunt, de fapt, vase de sânge vizibile prin piele. Pielea din jurul ochilor (periorbitală) este cea mai subțire de pe tot corpul (are aproximativ 0,5 mm față de 2 mm în alte zone). Când sângele traversează venele aflate aproape de suprafața pielii, poate da o nuanță albăstruie pielii. Cu cât pielea este mai transparentă, cu atât sunt cearcănele mai vizibile.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Alte cauze comune ale apariției cearcănelor:

  • Ereditatea;
  • Îmbătrânirea;
  • Eczemele;
  • Expunerea la soare;
  • Alimentația neadecvată;
  • Răceala și sinuzita;
  • Boli endocrine;
  • Medicamente,
  • Alți factori – consumul de alcool, fumatul, cofeina, stresul, sarcina, menstruația, deshidratarea.

Orice afecțiune care irită ochii poate contribui la apariția cearcănelor, deoarece determină scărpinarea sau frecarea zonei de piele din jurul ochilor. Unele medicamente determină dilatarea vaselor de sânge, făcându-le astfel mai vizibile prin piele. Anemia sau o dietă dezechilibrată poate contribui la decolorarea zonei de sub ochi, astfel încât venele de sub piele sunt mai ușor de observat prin pielea fină. Oboseala sau lipsa somnului pot face de asemenea ca pielea să devină mai palidă. Înaintarea în vârstă conduce la reducerea producției de colagen, astfel încât pielea se subțiază și devine mai translucidă și, prin urmare, apar cearcăne.

Cum să scapi de cearcăne

  • Fă-ți masaj ocular. Masează delicat conturul ochilor cu degetul arătător, în mod regulat, dimineața și seara. Astfel vei relaxa ochii obosiți în timpul zilei. Începe masajul din colțul intern al ochiului către cel extern, terminând cu conturul superior. La sfârșit, tapotează ușor zona cu vârful degetelor pentru a stimula circulația sângelui. Este simplu și rapid de făcut.
  • Pune-ți o lingură pe ochi. Ține-o mai întâi la frigider timp de 15 minute și apoi aplic-o pe ochi timp de 10 minute. Fă așa în fiecare dimineață și vei vedea ce repede dispar cearcănele.
  • Hidratează. Pentru ridurile fine din jurul ochilor nu există decât o soluție- hidratarea. Mai poți aplica un masaj în jurul ochilor cu ulei de migdale dulci seara, înainte de culcare.
  • Ia vitamina A. Este foarte importantă pentru organism, dar și pentru sănătatea ochilor. Lipsa ei provoacă uscarea conjunctivitei ochiului și umflarea pleoapelor. Pentru a evita, consumă alimente bogate în vitamina A, precum: roșii, ardei, spanac, morcovi, caise, gălbenuș, sau ia suplimente nutritive pe bază de vitamina A.
  • Folosește cremă antihemoroizi. Pare o soluție barbară, dar este folosită de manechine și staruri de ani buni. Cere, totuși, sfatul unui medic sau farmacist să vezi ce formulă ți se potrivește din cele existente.
  • Dormi pe spate. Este o soluție eficientă care te ajută să scapi de cearcăne. Este o poziție care evită acumularea lichidului sub ochi. Dar, în timpul somnului e greu să rămâi doar în această poziție toată noaptea.
  • Aplică pliculețe de ceai infuzat. După ce ai infuzat pliculețe de ceai negru sau de mușețel, nu le arunca! Ține-le la rece 5 minute, pe fiecare ochi, și apoi aplică-le când te scoli. Sunt magice!
  • Folosește cuburi de gheață. Învelește-le într-un șervet curat și aplică-le pe ochii umflați. Frigul activează circulația din jurul ochilor. Ține-le 10 minute pe cearcăne și vei vedea!
    Aplică zaț de cafea. Chiar dacă pare ciudat, zațul de cafea aplicat rece, câteva minute pe conturul ochilor este un remediu de la bunica, eficient împotriva cearcănelor și a ochilor umflați.
  • Înmoaie un disc de bumbac în lapte. Laptele era folosit și de bunicile noastre. Aplică 10 minute pe fiecare ochi un disc de bumbac înmuiat în lapte rece. La final vei avea senzația unor ochi mai puțin obosiți.

5 ingrediente minune pentru cearcăne şi pungi sub ochi

Ingredientele de mai jos au rolul de a reduce şi estompa cearcănele si pungile de sub ochi, de a împrospata şi reda pielii frumuseţea. Şi, nu uita, e nevoie de aplicări repetate pentru a te bucura de rezultate.

Remedii naturiste pentru cearcăne

1. Castravetele

Reprezintă remediul cel mai cunoscut şi mai rapid pentru reducerea pungilor, împrospătarea, catifelarea şi revitalizarea zonei. Are efect astringent şi luminează pielea. Daca e rece e şi mai eficient, aşa că taie două felii groase de castravete şi ţine-le la frigider o jumătăte de oră. Pune-le apoi pe pleoape şi lasă-le 10 minute sa acţioneze, apoi şterge zona cu o dischetă înmuiată în apă. O altă variantă este sa combini suc de castravete cu suc de lamâie în cantităţi egale. Înmoaie dischete demachiante în acest suc, aplica-le pe pleoape şi cearcăne, iar după 15 minute, spală-te cu apa calduţă. Ca să vezi într-adevăr rezultatele, remediul trebuie pus în practică zilnic, timp de o săptămână.

Felii de castravete pentru cearcăne

2. Muşeţelul

Pune două pliculeţe de ceai de muşeţel în apă fierbinte, apoi trece-le în apă rece. Scoate uşor apa din ele şi aplică-le pe pleoape şi cearcăne timp de 20 de minute. E o variantă bună de a trata ochii umflaţi, obosiţi şi cearcănele, caci muşeţelul are acţiune antiinflamatoare. O altă variantă este să pui ceai de muşeţel în forma pentru cuburi de gheaţă şi să foloseşti apoi cuburile, învelite într-un tifon steril, pentru a masa zona din jurul ochilor.

3. Cartoful

Are proprietăţi calmante şi capacitatea de a albi şi lumina pielea, estompând astfel cearcănele. Înainte de a-l taia, ţine cartoful 30 de minute în frigider. Curaţă-l şi taie două felii potrivite, pe care să le aplici apoi pe pleoape şi pe zona cearcănelor. La fel de bun e şi sucul de cartofi , însă trebuie folosit imediat, căci oxideaza foarte repede. Îl obţii prin răzuirea a doi cartofi cruzi. După15 minute, îndepărtează-le, clăteşte-te cu apă rece şi aplică un gel hidratant pentru ochi.

Felii de cartofi pentru cearcăne

4. Laptele

Acidul lactic ajută în cazul ochilor obosiţi şi al cearcănelor, căci reduce pungile şi curăţă pielea. Înmoaie două dischete de vată în lapte rece, apoi pune-le pe pleoape şi lasă-le 20 de minute să acţioneze.

5. Menta

Frunzele de mentă au efect răcoritor şi, aplicate regulat, pot diminua cearcănele. Ai nevoie de câteva frunze, pe care sa le speli bine şi sa le zdrobeşti uşor. Se aplică apoi pe pielea curată, în jurul ochiului, timp de 5-10 minute. Şterge apoi zona cu un prosop înmuiat în apa rece.

Am cearcăne profunde. Pot să le ameliorez fără injectabile? Esteticianul Adina Alberts răspunde

Medicul estetician Adina Alberts răspunde cititorilor Libertatea la întrebările legate de frumusețea exterioară și cele mai bune metode pentru a o dobândi. Astăzi, despre ce poți să faci dacă ai cearcăne profunde. Cum poți trata cearcănele profunde!

Să detaliez în câteva cuvinte ce sunt şi de ce apar cearcănele. Dacă priviţi cu atenţie chipurile copiilor, o să constataţi că şi ei au cearcăne. Cearcănele reprezintă depresiuni situate sub ochi care pot să fie sau nu vineţii sau pigmentate.

Depresiunea situată la baza ochilor este dată de diferenţa de consistență a ţesuturilor de la acest nivel. Imediat sub ochi există ţesut moale, reprezentat de grăsimea din gaură orbitală ( gaură craniană în care este situat ochiul) acoperită de o fâşie foarte fină de muşchi peste care vine pielea. La marginea inferioară a zonei pe care noi a denumim cearcăn, este marginea osoasă a orbitei. În acest perimetru, pielea, care şi aşa este foarte fină, nu are suport osos, ea este aşezată pe o baza formată din ţesut moale şi, de aceea este mai ”înfundată”. Până aici am explicat de ce şi bebeluşii au cearcăne„, spune medicul estetician Adina Alberts.

La maturitate, pielea suferă modificări importante: expunerea la ultraviolete, la factorii nocivi din mediul- fumul de ţigară-, nopţii nedormite, stres, etc. Toţi aceşti factori vor determina subţierea şi mai mult a acestui tegument fin, iar dacă pacienta este fumătoare, acest tegument se va pigmenta din cauza ”afumării” permanente şi intense la care este supus. Astfel apar cearcănele pigmentate.

Există suficiente cazuri de pacienţi cu cearcăne care nu sunt fumători şi totuşi cearcănele sunt vineţii. Acest lucru se explică prin faptul că tegumentul este atât de fin încât se vede prin transparenţă acestuia reţeaua vasculară şi bandă fină de muşchi orbicular, menţionat mai sus. Cunoscând şi înţelegând toate aceste informaţii, o să realizaţi că simpla aplicare a unei creme pentru cearcăne nu va îndepărta niciodată un cearcăn deja format.

Tratamentul constă în refacerea volumelor la acest nivel. Cea mai bună corecţie este cea cu grăsime proprie, pentru că această reface grosimea stratului de sub pielea orbitală şi astfel nu mai sunt vizibile elementele de dedesubt. Dacă există cearcăn fără să fie vineţiu şi/sau pigmentat, atunci se poate face corecţia depresiunii prin injectare de acid hialuronic. Iar dacă există colorația maronie la nivelul cearcănului, strict pentru coloratie, se face un peeling chimic urmat de aplicaţii de creme cu putere de depigmentare, a la long„, conchide medicul Adina Alberts.

Tratamente naturale care te vor scăpa de cearcăne

Feliile de cartof crud

Sunt unul dintre cele mai cunoscute şi eficiente tratamente naturale împotriva cearcănelor şi a pungilor de la nivelul ochilor. Aplică-le seara înainte de culcare şi lasă-le să acţioneze câteva minute. Repetă tratamentul de cel puţin 3 ori pe săptămână.

Castravete

Taie două felii de castravete şi aplică-le pe pleoape. Lasă-le să acţioneze cel puţin 20 de minute. Pentru că au un conţinut bogat în antioxidanţi, aceste legume sunt ideale şi pentru tratarea unor probleme ale pielii, cum ar fi acneea şi ridurile.

Ceai verde
Are şi el efecte de revigorare a ochilor obosiţi. Înmoaie în apă pliculeţele cu ceai, lasă-le la frigider peste noapte, iar dimineaţa pune-le pe pleoape timp de cinci minute. Pe lângă faptul că vor purifica pielea din jurul ochilor, vor reduce roşeaţa şi pungile de sub ochi. Poți încerca acest truc şi cu pliculeţe de ceai de muşeţel sau de mentă.

Smochine
Sunt un remediu eficient dacă sunt tăiate în două (proaspete fiind) şi se aşează pe ochi. Se lasă să acţioneze 10-15 minute, apoi clăteşte faţa cu apă calduţă.

Ulei de măsline
Extrem de hrănitor pentru piele, acest ulei hidratează, reduce ridurile şi te scapă de cearcăne. Masează-ţi pielea cu el în fiecare seară.

Frunzele de mentă şi de trandafir
Tocate mărunt pot fi aplicate în zona afectată timp de 20 de minute seara, înainte de culcare.

Comprese cu miere şi ou
La trei linguriţe de miere şi diluează-le în 50 ml apă caldă. Înmoaie un tifon sau un disc demachiant în acest amestec şi aplică comprese, pe pleoape, timp de 12 minute. Apoi, clăteşte cu apă călduţă. Mai poţi amesteca un albuş de ou, bătut, cu glicerină. Aplică în jurul ochilor, lasă cinci minute, după care spală-te cu apă caldă.

Ulei de migdale
Tamponează un tifon sau un disc demachiant cu ulei de migdale dulci. Aplică pe pleoape şi lasă să acţioneze o jumătate de oră. Uleiul rămas îl poţi îndepărta cu alte discuri demachiante şi cu apă călduţă.

Trucuri care te ajută să scapi de cearcăne

Somn şi alimentaţie

Înainte de toate, pentru tratarea cearcănelor, trebuie să conştientizezi importanţa pe care o are odihna în refacerea organismului tău. Încearcă să ai un program de somn regulat, de 7-8 ore în fiecare noapte. De asemenea, bea cel puţin 2 litri de apă pe zi, deoarece îţi vor menţine pielea hidratată şi elastică, şi încearcă să consumi alimente bogate în fier, benefice în lupta împotriva cearcănelor.

Mască de mere

Pune două mere la copt, apoi lasă-le la răcit. Curăţă-le de coajă şi pasează miezul până ce devine o pastă. Pune la frigider câteva minute apoi, cu un tifon, aplică masca în jurul ochilor, şi las-o zece minute. Îndepărtează apoi cu apă călduţă.

Mască de cartofi cu castravete

Sucul de cartofi conţine substanţe care au proprietatea de a lumina zona afectată de cearcăne. O soluţie este să tamponezi cu suc de cartofi şi să laşi apoi să acţioneze 20 de minute. O altă variantă este să pui la copt un cartof şi un castravete, apoi să îi răceşti şi să îi pasezi. Aplică în jurul ochilor, timp de cinci minute, după care clăteşte cu apă. Aceste ingrediente sunt foarte eficiente şi pentru pungile de sub ochi şi pentru pleoapele umflate.

Pastă de morcovi cu castravete

Rade un morcov şi adaugă patru linguri de ulei de măsline. Amestecă foarte bine până obţii un mix omogen, care se lasă câteva minute deoparte. Apoi, aplică pe conturul ochilor, iar deasupra pune o felie de castravete. Lasă să acţioneze între 20 şi 30 de minute, apoi curăţă cu apă.

Ulei de migdale şi nuci

Tamponează un tifon sau un disc demachiant cu ulei de migdale dulci. Aplică pe pleoape şi lasă să acţioneze o jumătate de oră. Uleiul rămas îl poţi îndepărta cu alte discuri demachiante şi cu apă călduţă.

Loţiune cu lapte şi miere

Amestecă două linguriţe de lapte praf cu două linguriţe de miere. Aplică această compoziţie peste cearcăne şi lasă 20 de minute. Apoi spală cu apă la temperatura camerei.

Muşeţel şi ceai verde

Ceaiul verde reduce cearcănele şi ajută ochii umflaţi. Muşeţelul are proprietăţi sedative şi antiinflamatoare, deci este foarte eficient pentru pleoapele umflate şi pungile de sub ochi. Infuzează două pliculeţe de ceai de muşeţel, într-o cană cu apă fierbinte. Apoi pune-le în frigider iar, după ce se răcesc, aplică-le 20 de minute pe pleoape. De asemenea, ceaiul verde favorizează circulaţia sangvină şi ajută la eliminarea excesului de apă din ţesuturi. Aplică pe pleoape comprese cu ceai sau pliculeţe puse în apă fierbinte, apoi răcite.

Așadar, o dată ce ai aflat care sunt cauzele apariției cearcănelor, îți recomandăm să încerci remediile și trucurile de mai sus, care te vor ajuta să scapi de cearcănele deja apărute, dar și să previi apariția lor.

Citeşte întreaga şi: Cum îți faci singură un parfum și alte cosmetice. Doar cu ingrediente naturale

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News