În momentul de față, telefonul mobil este un obiect indispensabil pe care îl folosim aproape în permanență pentru apeluri vocale sau video, mesaje text, fotografii, filmulețe, pentru gaming, socializare ori pentru cumpărături online sau ca instrument de plată.

Astfel, am ajuns ca mulți dintre noi să utilizăm în mod excesiv și compulsiv aceste dispozitive, ceea ce a devenit o problemă globală din ce în ce mai serioasă, care se manifestă în zilele noastre de la cele mai fragede vârste. Deși ne simplifică viața și nu avem cum să renunțăm la el, totuși, putem încerca să nu mai fim atât de dependenți de el, iar în cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre modalitățile prin care poți să lupți cu dependența de smartphone.

Ce este Nomofobia

Termenul de Nomofobie cea mai modernă fobie și se referă la o teamă extremă de a nu avea propriul telefon mobil ori de a nu-l putea folosi. Denumirea este o prescurtare a expresiei „no mobile phone phobia” și a fost folosită pentru prima dată de UK Post Office în 2008 pentru a putea descrie rezultatele unui studiu realizat în legătură cu anxietățile aduse de utilizarea telefonului mobil, informează HealthLine. Această dependență nu se rezumă doar la teama pe care o simți atunci când îți dai seama că ți-ai uitat smartphone-ul acasă sau când nu îl găsești, ci și la starea de anxietate care poate apărea fie când bateria telefonului aproape că s-a descărcat, fie când nu ai semnal GSM ori când desfășori o activitate care te împiedică să te uiți pe telefon. Datele statistice arată că 66% dintre adulți suferă de Nomofobie, în timp ce 52% dintre adolescenții cu vârste între 18 și 29 de ani petrec perioade lungi de timp pe telefonul mobil în timp ce ies cu prietenii lor. În același timp, tinerii adulți și cei care folosesc smartphone-ul de la o vârstă mai fragedă tind să devină mai dependenți de dispozitivele lor, fiind prin urmare și mai predispuși să se streseze atunci când nu au acces la acestea, conform unui studiu SlickText.

Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
Recomandări
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori

Ce cauzează Nomofobia

Specialiștii spun că, cel mai probabil, Nomofobia provine din dependența crescută de tehnologie și din îngrijorarea cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă, dintr-o dată, nu am mai putea avea acces la informații. Datele existente despre această fobie sugerează faptul că aceasta apare mai frecvent la adolescenți și la adulții tineri, însă experții nu au descoperit încă o cauză specifică. Mai degrabă, aceștia sunt de părere că există un cumul de factori care contribuie la instalarea Nomofobiei. Spre exemplu, frica de izolare poate, în mod firesc, să joace un rol în dezvoltarea acestei tulburări anxioase de a te deconecta de smartphone. Dacă dispozitivul tău mobil reprezintă principala metodă de a intra în contact cu persoanele dragi, atunci te-ai simți cel mai probabil destul de singur fără el, mai precizează Health Line. De aceea, faptul că nu ești dispus să experimentezi această singurătate te poate determina să vrei să ții telefonul mobil aproape de tine în permanență.

Dacă ești anxios poți „căpăta” Nomofobie

O altă cauză ar putea fi teama de a nu putea fi contactat. Cu toții ne ținem telefoanele lângă noi dacă așteptăm un mesaj sau un apel important, iar acest obicei poate deveni în timp unul de care cu greu te mai poți debarasa. Trebuie să știi că fobiile nu se dezvoltă întotdeauna ca răspuns la o experiență negativă, însă acest lucru se poate întâmpla în anumite situații. Spre exemplu, dacă pierderea telefonului mobil în trecut ți-a provocat suferință sau alte probleme de ordin emoțional semnificative este posibil să îți faci griji că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou. Riscul de a dezvolta Nomofobie poate să crească dacă ai un membru apropiat al familiei care are o fobie sau un alt tip de anxietate. Nu în ultimul rând, faptul de a trăi cu anxietate în general poate spori, de asemenea, riscul de a dezvolta o anumită fobie.

Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
Recomandări
Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu

Cum îți poate afecta viața dependența de telefonul mobil

Utilizarea în mod excesiv a telefonului mobil poate să aibă o serie de consecințe care pot avea un impact negativ asupra vieții sociale a unei persoane, precum și asupra bunăstării emoționale și mentale a acesteia.

Potrivit experților de la Verizon, există o serie de simptome ale dependenței de telefonul mobil la care trebuie să fii atent, după cum urmează:

  • Un sentiment de anxietate atunci când telefonul nu este la îndemână sau nu ai serviciu de telefonie mobilă.
  • Utilizarea telefonului interferează cu activitățile, treburile și sarcinile tale zilnice.
  • Utilizarea smartphone-ului v-a stricat vacanța cu familia sau a stricat evenimentele sociale cu prietenii.
  • Întâmpinați răni sau efecte dăunătoare din cauza utilizării telefonului mobil, cum ar fi dureri de gât sau oboseală oculară.
  • Pierderea simțului timpului din cauza distragerilor de la telefonul mobil.
  • Retragerea din lumea fizică, distanțarea de prieteni, familie și activități pe care le-ai bucurat cândva.
  • Utilizarea smartphone-ului a pus în pericol o relație sau o profesie importantă.
  • Încercările anterioare de a limita utilizarea telefonului mobil nu au reușit.

Dacă ai experimentat oricare dintre simptomele pe care le-am menționat anterior poate însemna că ai căpătat dependență de telefonul mobil, motiv pentru care este important să iei rapid măsuri pentru a evita să apară alte efecte nefaste.

România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

Metode pentru a scăpa de dependența de telefonul mobil

Dacă vei stabili anumite limite sănătoase între tine și telefonul tău mobil este mai probabil să eviți dependența de acesta. Procesul de reducere a dependenței de telefonul mobil poate fi unul gradual și necesită timp pentru ca lucrurile să revină la normal. De asemenea, evitarea utilizării excesive a telefonului mobil te va ajuta să te simți mai liniștit și mai relaxat. Pentru a preveni sau pentru a învinge dependența de telefonul mobil ar trebui să aplici o serie de metode, pe care ți le prezentăm în continuare. Dacă nici una dintre acestea nu te va ajuta să scapi de Nomofobie ar trebui să ceri ajutor de la un specialist în psihologie.

Diversifică activitățile

Smartphone-ul poate înlocui cărțile, ziarele, televizorul, consolele de jocuri, calculatoarele și multe alte instrumente. Deși funcționalitatea vastă reprezintă o dovadă a inovației și progresului tehnologic este esențial să nu lăsăm smartphone-urile să ne monopolizeze în totalitate atenția. De aceea, este esențial să variezi activitățile, cum ar fi să citești o carte sau să te orientezi către hobby-urile tale pe care le-ai ignorat din cauza smaprthone-ului, notează Kidslox. Tranziția între diferite activități nu este numai benefică pentru creier și corp, ci va face ca atenția ta să nu fie legată exclusiv de smartphone.

Setează limite pentru utilizarea telefonului

O strategie excelentă pentru a gestiona mai bine utilizarea smartphone-ului este să setezi limite de timp pentru utilizarea acestuia și să monitorizezi cât de mult îl folosești pe parcursul zilei. De asemenea, stabilește perioade în care să nu folosești telefonul. De exemplu, daca plecam intr-o plimbare de jumatate de ora, ne putem impune sa renuntam la telefon in acel interval si sa il lasam acasa.

Dezactivează notificările și șterge aplicațiile

Notificările pot fi tentante, dar și perturbatoare, așa că ia în considerare posibilitatea de a dezactiva alertele pentru a rezista tentației de a verifica frecvent telefonul. Dacă îți faci griji că ai putea pierde actualizări importante poți pentru început să dezactivezi sunetul. De asemenea, în timp ce lucrezi, nu ține telefonul mobil în câmpul tău vizual. Cercetările arată că simpla prezență a telefonului pe birou este suficientă pentru a-ți distrage atenția și pentru a-ți afecta concentrarea și productivitatea. De asemenea, poți să ştergi aplicaţiile pe care le folosești foarte rar sau pe care nu le folosești deloc, cum ar fi jocuri, horoscop, scoruri live sau muzică.

Stabilește intervale zilnice fără telefon

Există momente în timpul zilei în care smartphone-ul nu este necesar. De aceea, stabilește perioade de timp în care să nu-l folosești deloc, cum ar fi la primele ore ale dimineții, în timpul meselor sau înainte de culcare. Astfel, vei observa că dependența de telefon va scădea în timp ce vei petrece mai mult timp de calitate alături de cei dragi. De asemenea, în timpul anumitor activități, cum ar fi învățatul sau cititul setează smartphone-ul pe modul „nu deranja” sau lasă-l în altă încăpere pentru a nu fi tentat să-l folosești.

Folosește telefonul pentru alte activități

S-a dovedit științific că telefonul mobil nu poate fi lăsat deoparte pentru a evita plictiseala. Totuși, ia în considerare posibilitatea de a face o listă cu câteva obiective și realizări pe care ți-ar plăcea să le îndepliniți și vezi cum ai putea folosi timpul pe care îl petreci pe telefon pentru a le atinge. Ne referim aici la lecturarea unei cărți online, învățarea unei limbi străine sau îmbunătățirea abilităților de gătit. Schimbarea obiceiului de a verifica în mod constant telefonul cu cititul sau cu orice altă activitate educativă poate schimba radical relația ta cu smartphone-ul.

Renunţă la social media

Această metodă ar putea părea imposibilă la prima vedere. Se spune că dacă nu eşti activ pe Facebook, Instagram, TikTok sau WhatsApp, nu exişti, cel puţin în mediul virtual. De pe Facebook îţi iei doza zilnică de ştiri, pe Instagram îţi validezi prezența, pe TikTok vezi cele mai amuzante videoclipuri, iar pe Whatsapp vorbeşti cu persoanele dragi. Dacă ți se pare imposibil, fă un experiment și încearcă să stai fără aceste platforme câteva zile sau chiar o săptămână. Nu credem că în acest fel o să fie afectate activitatea la locul de muncă ori statutul tău social.

Foto: Shutterstock. com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Nelualex.83   •   09.05.2024, 09:13

Foarte bune idei de a lăsa telefonul din mână dar și cam greu de urmat!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
De ce trebuie să presari pudră de chilli în grădină, în luna decembrie. Motivul este de-a dreptul uimitor
FANATIK.RO
De ce trebuie să presari pudră de chilli în grădină, în luna decembrie. Motivul este de-a dreptul uimitor
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Elle.ro
Surpriză în showbiz-ul românesc! Vedeta noastră s-a căsătorit în secret în Dubai! PRIMELE declarații despre evenimentul fabulos: „Totul a fost pe repede înainte." FOTO
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Unica.ro
Theo Rose s-a tuns și arată complet diferit! „Ai cam rupt cu freza asta! Top!” Artista a optat pentru o tunsoare la modă în acest sezon / FOTO
Maşină de poliţie spulberată de un Porsche, în centrul orașului Borșa. Trei agenţi au fost răniţi, unul este în comă. Șoferul bolidului a fugit după accident
Observatornews.ro
Maşină de poliţie spulberată de un Porsche, în centrul orașului Borșa. Trei agenţi au fost răniţi, unul este în comă. Șoferul bolidului a fugit după accident
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI