Cuprins:
Sfaturi pentru a scăpa de răceala
- Consumă multe lichide, ceaiuri calde, supe de pui. Pentru ameliorarea simptomelor, este recomandat să bei ceai de lămâie
- Odihnește-te
- Reglează temperatura camerei. Camera trebuie să fie caldă, dar nu supraîncălită, iar aerul din încăpere nu trebuie să fie uscat
- Folosește îmbrăcăminte uscată
Cum scapi de răceală cu ceai de cimbru cu miere și lămâie
Cunoscut mai mult în gastronomie, cimbrul are virtuți antiseptice și antivirale recunoscute și este și un bun expectorant. Lasă cimbrul la infuzat 10 minute și apoi poți bea ceaiul călduț. Dacă nu îți place gustul, mai poți adăuga în ceai o linguriță de miere și suc de lămâie. Ambele sunt antiseptice, iar mierea are și calități cicatrizante. Ideal când ai gâtul iritat.
Cum scapi de răceală cu grog fierbinte
Pe bază de rom, miere și suc de lămâie, amestecate cu apă foarte fierbinte (de băut, pe cât posibil fierbinte), grogul nu e numai bun la gust, ci și eficient. Motivele sunt nenumărate: mierea și lămâia, cu calitățile expuse mai sus, efectele unei băuturi fierbinți și evident, cele ale romului. Mai puteți adăuga băuturii scorțișoară, cuișoare, ambele cunoscute pentru virtuțile lor antiseptice și dinamizante.
Scapă de răceală cu camfor și alifie de tigru
Camforul intră în compoziția anumitor produse, printre care se află și alifia puterea tigrului, unde este ingredientul principal. Amestecat cu o bază grasă, mentol și uleiuri esențiale de cuișoare, scorțișoară și alte uleiuri esențiale această alifie combate tusea și degajează căile respiratorii. Se aplică pe nări în doză mică.
Scapă de răceală cu inhalații
Eliberarea căilor respiratorii și fluidizarea secrețiilor nazale este indispensabilă pentru a scăpa de răceală. Pentru aceasta inhalațiile rămân una dintre metodele cele mai ușoare, chiar dacă nu prea este utilizată.
Cum se procedează? Se pune apă la fiert într-un vas mai larg (umplut cam trei sferturi) și se adaugă o lingură de sare grunjoasă și câteva picături de ulei esențial de eucaplit sau de cimbru (nu foarte mult). Dacă aveți ramuri de cimbru verde sunt la fel de bune.
După ce a fiert apa și ai adăugat picăturile, stai deasupra vasului și inhalați aburii. Acoperă capul cu un prosop mare. Ideal ar fi să stai așa 10 minute. Apoi, mergi direct în pat.
Ce să nu faci când ai răcit
- Nu lua antibiotice sau alte medicamente fără să consulți medicul înaine
- Nu sta în frig și umezeală
- Nu tuși și nu strănuta fără batistă, pentru a nu răspândi microbii
Diferența dintre răceală și gripă
Cum se manifestă răceala
- durere în gât
- strănut
- nas înfundat
- scurgeri nazale
Cum se manifestă gripa
- febră 39-40 grade
- dureri musculare
- frisoane
- dureri puternice de cap
- Vezi și: Simptome gripa – cum se manifestă, cât durează și cum tratăm gripa
Medicul Adrian Streinu Cercel explică faptul că răceala este dată de vreo 300 de virusuri respiratorii, altele decât cel gripal
„Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”.
Atenție! Diferența dintre răceala o poate face numai medicul, în funcție de simptomele prezentate.
- Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!