Încheie ziua de muncă aşa cum trebuie
Dacă ai avut o zi deosebit de grea la serviciu sau dacă ai avut conflicte cu şeful sau cu colegii, e firesc să fii stresat, dar situaţia nu se va rezolva dacă te gândeşti doar la asta. Ai mai multe şanse să-ţi rezolvi problemele dacă a doua zi revii cu o minte odihnită şi cu o dispoziţie mai bună. Pentru a-ţi uşura situaţia, nu pleca de la birou până nu faci o listă cu tot ce vrei să faci în ziua următoare. Marchează-ţi priorităţile şi estimează cât timp îţi va lua să rezolvi totul de pe listă. Având un plan de atac pentru ziua următoare, îţi va fi mai uşor să te relaxezi după ce ajungi acasă.
Munca de acasă
Dacă lucrezi de acasă, e posibil să îţi fie mai greu să te detaşezi de problemele de la serviciu sau să te eliberezi de stres. Mintea ta are nevoie de puţin timp pentru a procesa faptul că ziua de lucru s-a încheiat. E destul de greu să treci de la o stare la alta, aşa că ar fi indicat să faci o mică plimbare după ce ţi-ai terminat programul. Ascultă muzica ta preferată sau un podcast şi fă câţiva paşi într-un parc sau în jurul locuinţei tale. Când te întorci acasă, vei observa că deja te simţi mai puţin stresat.
Citeşte
Lectura este o modalitate foarte eficientă de a te relaxa. Indiferent că alegi carti fictiune, biografii ale unor personalităţi celebre sau volume despre călătorii, cititul te va ajuta să scapi de stres mai repede decât ţi-ai imaginat. Un studiu realizat în 2009 de Universitatea din Sussex a constatat că lectura poate reduce stresul cu până la 68% şi funcţionează şi mai rapid dacă este combinată cu alte metode de relaxare, cum ar fi savurarea unui ceai cald.
Fă mişcare
Nu e nevoie să alergi un semimaraton. Câteva minute de stretching sau de dans pot fi foarte utile în combaterea stresului. Dacă vrei ceva mai liniştit, poţi găsi pe internet videoclipuri gratuite cu sesiuni de yoga sau de meditaţie concepute special pentru a te ajuta să te linişteşti sau să te calmezi la finalul unei zile dificile.
Filme
O seară în faţa televizorului te poate ajuta să te relaxezi, deşi nu e o idee bună să faci din asta un obicei. Un film sau un documentar sunt alegeri mai bune decât emisiunile de ştiri sau cele de dezbateri politice, care îţi pot accentua stresul sau nervozitatea. Ideea este să găseşti o emisiune care să îţi permită să nu te mai gândeşti la lucrurile care te stresează. Chiar dacă o faci în ideea de a găsi soluţii, creierul tău va secreta şi mai mult cortizol (hormonul stresului) şi nu vei putea vedea lucrurile pe cât de clar ţi-ai dori.
Activităţi cu familia
Timpul petrecut cu persoanele pe care le iubeşti poate face minuni în ceea ce priveşte scăderea nivelului de stres. Un boardgame cu familia sau pur şi simplu câteva minute de joacă împreună cu cei mici te pot ajuta să te linişteşti să conştientizezi ceea ce este cu adevărat important pentru tine.
Problemele şi stresul la serviciu sunt inerente şi oricât de mult ne-am dori să fie altfel, există şi zile care ne tulbură semnificativ. Important este să-ţi regăseşti echilibrul şi să ai grijă ca stresul să nu devină un element dominant în viaţa ta profesională.
Sursă foto: Pexels.com