În cele ce urmează îți vom spune care sunt cele mai eficiente metode prin care poți să scapi demirosurile urâte din mașina ta.
Cuprins:
Cum eviți mirosurile neplăcute din mașină
Există șoferi neglijenți din cauza cărora apar mirosurile neplăcute în habitaclu. Așadar, înainte dea elimina mirosurile, aceștia ar trebui să învețe să le evite. De aceea, în cazul în care te regăsești printre acești șoferi, îți recomandăm să renunți să mai fumezi, să mai mănânci și să mai bei în mașină.
Resturi de alimente, mai ales cele perisabile, și picături de diverse băuturi se pot strecura în locuri greu accesibile sau rămân impregnate în tapițerie pentru totdeauna ajungând să emane un miros îngrozitor.
O altă cauză a apariției mirosurilor neplăcute o reprezintă defectarea instalației de aer condiționat. Aceasta poate duce la infestarea habitaclului cu mirosuri grele ori bacterii periculoase.
De asemenea, dacă mirosul în habitaclu este umed și igrasios este un semn clar că nivelul de umiditate din mașină este foarte ridicat. Acumularea de apă în anumite zone, filtru de polen înfundat sau urcatul în mașină cu hainele ude de la ploaie pot cauza un nivel ridicat de umezeală.
Cu toții știm că și copiii, în special bebelușii, pot „contribui” (neintenţionat, ce-i drept…) la apariția mirosurilor neplăcute din mașină. Ei pot păta tapiţeria maşinii cu anumite fluide care miros foarte urât: vărsături, pipi, salivă, etc.
Așadar, încearcă pe cât posibil să nu-ți transformi maşina într-un imens coş de gunoi. Obişnuiește-te să arunci gunoaiele de fiecare dată când ieși din maşină, inclusiv mucurile de țigări și scrumul din scrumieră, curăță interiorul cel puțin de două ori pe an și verifică filtrul de polen, chederele și fantele de drenaj pentru a păstra aerul din interior uscat. Altfel, va fi imposibil ca mașina ta să miroasă bine.
Cum elimini mirosurile neplăcute din mașină
Indiferent de sursa mirosului greoi, cea mai bună și mai eficientă metodă este eliminarea acesteia. Abia apoi treci la eliminarea mirosului și la odorizarea interiorului. Iată cum poți să scapi de mirosurile deranjante din mașină pentru cele mai întâlnite situații:
Resturi de mâncare și alte gunoaie
Aruncă imediat resturile de mâncare și alte gunoaie din mașină. Apoi mergi la o splătorie auto și fă curățenie la interior, inclusiv tapițeria. În plus, îți recomandăm să folosești un spray special pentru îndepărtarea petelor de pe tapițerie, iar dacă ai și huse atunci și acestea trebuie spălate.
Trebuie să știi că este foarte important ca scaunele și mocheta să fie aspirate corespunzător.
Bacterii în instalația de aer condiționat
Dacă aerul condiționat emană un miros greoi atunci când este pornit este un semn clar că există bacterii pe evaporator și în ventilator. În această situație, instalația de aer condiționat trebuie dezinfectată cât mai curând posibil deoareceaerul contaminat te poate îmbolnăvi. Această operațiune o poți face și tu folosind un aerosol care se evaporă în interiorul mașinii sau o spumă care se împrăștie direct în evaporator.
Filtru de polen înfundat
O altă cauză a mirosurilor deranjante din mașină o reprezintă filtrul de polen, care are rol de reținere a prafului, gazelor eșapate sau a polenului. Atunci când acesta este îmbâcsit cu mizerii îți sugerăm să schimbi filtrul de habitaclu o dată pe an, chiar dacă există producători auto care recomandă schimbarea acestuia odată la doi ani. Alege un filtru de polen cu carbon activ care, deși este puțin mai scump, te va proteja de praf, de polen, precum și de compușii chimici din aer.
Umiditatea din habitaclu
Cum spuneam, dacă mirosul în habitaclu devine umed și igrasios este semn că nivelul de umiditate din mașină este foarte ridicat. Pentru combaterea umidității îți recomandăm achiziționarea unor produse dezumidificatoare speciale pentru mașină. În același timp, folosirea regulată a climatizării poate avea ca efect reducerea nivelului de umiditate din interior.
Mirosul de tutun
Dacă proprietarul mașinii este un fumător înrăit, mirosul de tutun din interior este foarte dificil de eliminat. Pentru o „scăpare”, poți încerca cu aerisire și leacuri tradiționale, dar, dacă fumatul în mașină este ceva obișnuit, doar o curățare profesionistă te mai poate ajuta.
Trucuri „băbești” pentru eliminarea mirosurilor neplăcute din mașină
Pentru a elimina mirosurile grele din mașina ta cea mai eficientă metodă este curăţenia. Dacă și după revizia anuală a instalației de climatizare și înlocuirea filtrului de polen mirosurile vor persista, există și câteva trucuri„băbești”.
Astfel, pune la fiert un ou într-un vas cu oțet. Când a fiert, mută vasul în interiorul mașinii, închide geamurile și portierele și lasă-l acolo aroximativ 10-12 ore. Scoate apoi vasul cu oțet și aerisește foarte bine habitaclul deoarece vaporii de oțet sunt toxici pentru organism.
Dacă și prin această metodă nu sunt îndepărtate mirosurile poți să presari bicarbonat de sodiu pe covoraşe şi pe sub scaune și să-l lași să acționeze câteva ore, de preferat o noapte întreagă. A doua zi îndepărtează praful de bicarbonat cu aspiratorul și aerisește foarte bine mașina.
O altă metodă eficientă de eliminare a mirosului neplăcut din tapițerie constă în curățarea acesteia cu o soluție formată din apă și granule de muştar. Poți folosi şi o bucată de carbon vegetal la fel ca în cazul mirosurilor greoaie din frigidere.