Credem în dreptul la promenadă și la un oraș în care să se poată respira. Așa că am creat Street Delivery ca o sărbătoare a străzii și a oamenilor care ar trebui să se bucure de ea. Proiectul oferă o platformă de promovare pentru inițiative civice, sociale, culturale, artistice, definitorii pentru un București european.
Organizatorii Street Delivery:
Acest proiect cultural a strâns mii de oameni pe Strada Pictor Arthur Verona din București în fiecare an, din 2006 încoace. În 2020 lucrurile vor arăta însă diferit.
Criza COVID a afectat absolut toate evenimentele culturale și de divertisment. Manifestarea din Verona nu avea cum să scape.
Libertatea a vorbit cu Cristian Neagoe, cofondator al evenimentului, și cu Dorothée Hasnaș, curator Street Delivery din partea Ordinului Arhitecților, despre ce formă ar putea lua evenimentele culturale în vremuri de pandemie.
Spațiul public – strada, parcul, locul de joacă – s-a retras cumva la limita dintre spațiul intim și exterior, între acasă şi afară. Ne-am gândit să mizăm fix pe această graniţă şi să nu fim încă un alt eveniment care se întâmplă doar online, să ieșim către spațiul public, către vecini, de pe balcon, de pe terasă, din grădină.
Cristian Neagoe, co-fondator Street Delivery:
Anul acesta, Street Delivery a lansat un concurs de proiecte prin care noi toți – artiști sau nu – suntem provocați să găsim moduri de a recupera spațiul public, de a-l revendica și de a-l reda locuitorilor.
“Balconiada”, o provocare lansată tuturor
În carantină, oamenii au fost siliţi să îşi regândească spațiul în care trăiesc – apartamentul, grădina, balconul. Iar aici există oportunităţi.
Ajungi să porţi de grijă spaţiului altfel decât dacă planurile tale ar fi să mergi în fiecare weekend în altă parte. Restricţiile acestea ne obligă să ne ocupăm mai mult de ceva ce avem aproape. Nu mai ştiu cine spunea că balconul e locul prin care strada intră în casă.
Dorothée Hasnaș, curator Street Delivery:
De aici încep proiectele la ediția 2020 a evenimentului.
Vor fi concerte din balcoanele unor artiști, se vor face proiecții pe clădiri cu vizibilitate – oamenii vor putea urmări filme alături de vecini -, iar scări de bloc vor deveni galerii de artă.
“Cum ar fi ca acolo să vină un artist cu o instalație artistică sau un pasionat de plante să decoreze vegetal spațiul respectiv sau să fie o expoziţie de pictură ori de fotografie?”, se întreabă Cristian Neagoe.
De aici și ideea de turist în propriul oraş – completeză Dorothée.
Ideea asta de turist în oraşul tău mi se pare de mult timp interesantă. Fiecare cartier are personalitatea lui. Tu ştii foarte bine cartierul tău și centrul, dar pentru că acum avem ocazia să avem un schimb de păreri şi de proiecte, sunt convinsă că o să aflăm mult mai multe despre alte cartiere, despre locuri cool şi spaţii iubite de oameni pe care nu le-am fi aflat altfel.
Dorothée Hasnaș:
Așadar, dublu câștig. Descoperim locuri noi în timp ce ne luăm doza de cultură.
Evenimentul poate funcţiona ca un fel de Noapte Albă a Galeriilor. Avem o hartă cu scările de bloc, balcoanele, concertele, toate evenimentele care se întâmplă. Te sui pe bicicletă şi poţi merge de la unul la altul.
Cristian Neagoe:
Un oraş pentru oameni, nu pentru maşinile lor
Ideile care vor deveni parte din Street Delivery 2020 pot fi preluate de oameni și adaptate la cartierele lor. În București, Brașov, Timișoara ori alte orașe din țară. Și nu doar în cele trei zile, cât va dura festivalul. Cristian și Dorothée militează pentru așezări urbane mai prietenoase cu locuitorii lor 365 de zile pe an.
Primăria crede că oamenii au nevoie doar de parcări mai multe, când, de fapt, au nevoie de oraşe mai verzi. Când te duci într-o vacanţă nu alegi un oraş în care poţi să conduci, ci în care poţi să te plimbi. Ale noastre devin tot mai funcționale, pentru muncă și ajuns din punctul A în punctul B. Iar un oraș care nu e pentru oameni, ci doar pentru mașinile lor nu are viață.
Cristian Neagoe:
Proiectele Street Delivery 2020 vor avea parte de finanțare din partea organizatorilor pentru a putea fi puse în aplicare, însă lucrurile nu trebuie să se oprească aici.
Noi oferim niște modele, iar dacă oamenii au dorința de a le duce mai departe, putem să-i ajutăm cu know-how. Căutăm sprijin pentru ideile acestea faine de la sponsori, autorități, oameni care pot finanța sau duce la un alt nivel lucruri care au venit din mintea creativă a unui om care nu are resursele respective.
Cristian Neagoe, cofondator Street Delivery: