Cuprins:
Indiferent că este vorba despre un produs de uz casnic, obiect vestimentar ori accesoriu pentru mașină, înainte de a începe să-l folosim, ne gândim la o modalitate de a scăpa de aceste etichete și urme de adeziv, care sunt o adevărată pacoste.
De aceea, în cele ce urmează îți vom prezenta cele mai bune și eficiente modalități prin care poți să îndepărtezi abțibildurile și lipiciul.
Ulei sau grăsime
Uleiul sau grăsimea sunt foarte bune pentru a curăța resturile de etichete și de lipici de pe diverse suprafețe. Pentru asta trebuie să înmoi suprafața respectivă folosind o dischetă din bumbac sau o cârpă fină și lași să acționeze 15 minute. Apoi, curăță adezivul înmuiat cu un răzuitor sau cu un alt obiect neascuțit. Se spală cu un agent de degresare, cum ar fi lichid de spălat vase și la final ștergi cu o cârpă.
Apă fierbinte
Pentru îndepărtarea lipiciului și a etichetei este potrivită metoda termică. Cu alte cuvinte, apa clocotită. Pentru asta trebuie să torni apă fierbinte pe respectiva suprafață și să lași 10-15 minute. Astfel, aceasta va deveni vâscoasă și va fi foarte ușor de curățat, mai ales dacă produsul este din plastic sau din lemn.
Soluție de săpun
Cantitatea de soluție de săpun pe care trebuie să o folosești depinde de cât de mare este zona de curățat. Pentru o suprafață mai mare se ia o găletușă cu apă caldă și se diluează în ea un pachet de săpun lichid. Cu această soluție se freacă ușor pe zona murdară. Dacă rămân porțiuni necurățate, repetă procesul. Pentru o suprafață mai mică, toarnă doar puțin detergent pe un burete umed și freacă petele.
Sifon cu bicarbonat de sodiu
Ca să scapi de reziduurile de autocolante de pe recipientele din sticlă folosește sifon. Pentru asta, pune într-un recipient o cană de sifon, apoi o lingură de bicarbonat de sodiu și amestecă bine până rezultă o pastă groasă. Ia un burete aspru și șterge zona murdară cu soluția astfel obținută până când eticheta dispare complet. Pentru un efect mai bun poți adăuga câteva picături de detergent de spălat vase. Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat doar pentru curățarea suprafețelor aspre din plastic. În caz contrar, riști să rămână zgârieturi după curățare.
Detergent lichid pentru vase/Soluție de spălat geamurile
O altă metodă eficientă pentru curățarea etichetelor și a lipiciului de pe diferite produse o reprezintă detergentul lichid de vase sau o soluție pentru spălat geamurile. În acest caz trebuie să umezești foarte bine suprafața murdară cu detergent de vase sau să pulverizezi peste aceasta soluție pentru șters geamurile. Folosește un burete de vase, iar cu partea amai abrazivă freacă zona respectivă până când aceasta se va curăța. La final, limpezește cu apă călduță.
Oțet alimentar
Oțetul de masă poate ajuta la îndepărtarea rapidă și ușoară a reziduurilor de hărtie și lipici. Pentru asta trebuie să înmoi locul murdar cu ajutorul unui burete fin îmbibat în oțet și lasă câteva minute pentru ca acidul acetic să interacționeze cu baza adezivă a autocolantului. Apoi curăță cu un răzuitor și apoi cu un prosop. Dacă zona nu se curăță, repetă procesul. Spală apoi cu apă și șterge-l bine cu un prosop.
Acetonă
Aceasta va funcționa cel mai bine dacă stratul superior al etichetei a fost deja eliminat. Folosește un tampon înmuiat în acetonă și umezește bine zonele unde a rămas adeziv și bucăți de etichetă. După ce 10-15 minute, curăță lipiciul cu o spatulă din plastic, iar la sfârșit spală suprafața respectivă cu apă caldă și săpun.
Uscător de păr
Dacă ai de-a face cu un produs din sticlă, pentru a scoate resturile de etichetă și de adeziv este potrivit uscătorul de păr obișnuit. Pentru asta, trebuie să setezi uscătorul la cea mai înaltă treaptă de temperatură și să îl folosești pe suprafața murdară timp de un minut. Temperatura ridicată va începe să topească partea adezivă, ceea ce va ușura procesul de îndepărtare al etichetei și a lipiciului folosind un obiect ascuțit, cum ar fi un cuțit.
Produse de curățat pentru uz casnic
Geluri, spray-uri și alte produse similare de uz casnic pot fi folosite și pentru îndepărtarea resturilor de etichete și adeziv. Atunci când alegi un anumit produs trebuie să știi că unele soluții de curățat sub formă de granule au o compoziție abrazivă care poate provoca zgârieturi. De aceea, când alegi o substanță chimică de uz casnic, trebuie mai întâi să studiezi instrucțiunile și să acorzi atenție suprafețelor destinate curățării cu respectiva soluție.
Benzină/gaz
Una dintre opțiunile pentru curățarea de urme de autocolante și adeziv o reprezintă benzina sau gazul. În acest caz trebuie să umezești un șervețel cu unul dintre cele două lichide și să-l aplici pe suprafața murdară. Lasă câteva minute ca să acționeze, iar apoi freacă bine cu ajutorul unei cârpe fine și cu o spatulă. La final, spală zona cu apă și săpun și clătește bine.
VIDEO
Vezi şi cum cureți super glue de pe mâini!