Mirosul și petele de benzină de pe haine – cum se scot

Scoaterea petei înseamnă să acționezi rapid și să tratezi în prealabil pata cu produsele potrivite. În primul rând, va trebui să pretratezi pata cu detergent de vase, oțet și bicarbonat de sodiu pentru a ajuta la descompunerea atât a petei, cât și a mirosului. 

Dacă acestea nu funcționează, există și alte produse pe care le poți încerca înainte de a spăla hainele în mașina de spălat.

Nu uita că benzina este inflamabilă, așa că trebuie să fii extrem de atent atunci când îndepărtați pata. Urmând procesul prezentat, nu ar trebui să ai probleme în a scoate benzina de pe haine în siguranță și cu succes.

Cum să scoți benzina din haine

Benzina pătează hainele?

Benzina este una dintre cele mai dificile pete de scos de pe haine, atât din cauza petei, cât și a mirosului pe care îl lasă în urmă. 

Chiar dacă mirosul nu ar fi o problemă, benzina este un produs pe bază de ulei. Asta înseamnă că pata pe care o lasă în urmă este uleioasă, iar petele de ulei, în general, nu pot fi îndepărtate prin simpla spălare și uscare a hainelor.

Asta nu înseamnă că nu poți scoate deloc o pată de benzină de pe haine. Dar ceea ce înseamnă este că va trebui să depuni puțină muncă suplimentară în afară de simpla aruncare în mașina de spălat. S-ar putea să trebuiască să folosești o varietate de produse pentru a scoate pata în mod eficient.

Poți spăla benzina de pe haine?

Chiar dacă benzina este o pată mai greu de îndepărtat, aceasta se va spăla de pe haine atâta timp cât acționezi rapid. Dar, nu te poți aștepta ca pata să iasă fără să o tratezi în prealabil. Procesul de pre-tratare poate consuma mult timp, dar este esențial dacă vrei ca pata să fie îndepărtată.

Chiar dacă pata în sine este îndepărtată, este posibil ca mirosul de benzină să rămână în urmă. Vaporii de benzină sunt o mare parte din ceea ce face ca benzina să fie atât de inflamabilă, așa că este important să folosești produsele potrivite pentru a elimina și mirosul. 

De asemenea, merită menționat faptul că, chiar și cu un tratament prealabil, este posibil să trebuiască să speli hainele de 3 sau 4 ori înainte ca pata și mirosul să fie complet eliminate.

Poți spăla hainele cu benzină pe ele la mână?

Spălarea manuală a hainelor cu benzină pe ele este mult mai sigură decât spălarea lor în mașina de spălat. Pre-tratarea unei pete de benzină nu este necesară doar pentru a ajuta la descompunerea petei, ci și pentru a te asigura că mirosul este complet eliminat înainte de a le pune în mașina de spălat.

Din nou, mirosul este cel care joacă un rol imens în inflamabilitatea benzinei. Deoarece mașinile de spălat sunt electrice, există întotdeauna riscul ca vaporii de benzină să provoace un incendiu, mai ales dacă speli hainele în apă fierbinte sau dacă pui în funcțiune uscătorul în același timp.

Nu numai atât, dar spălarea hainelor pătate de benzină împreună cu alte haine poate face ca mirosul să se răspândească și pe celelalte haine. Acest lucru crește riscul de incendiu.

Chiar dacă pata în sine rămâne în urmă după tratarea prealabilă și spălarea manuală, cel mai important lucru este să te asiguri că mirosul a dispărut. Dacă poți scăpa de miros cu ajutorul produselor de pretratare, pata propriu-zisă ar trebui să iasă în mașina de spălat.

Cum să scoți benzina de pe haine cu diverse ingrediente

Există o varietate de metode de pretratare care pot fi folosite pentru a scoate benzina din haine. Iată o listă cu materialele de care vei avea nevoie și produsele pe care le poți folosi. În acest fel, dacă nu ai ceva acasă, poți încerca altceva.

  • Prosoape de hârtie
  • Perie de frecat
  • Detergent de pete
  • Bicarbonat de sodiu
  • Oțet
  • Săpun de vase
  • Amoniac

Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă pata este încă umedă este să ștergi excesul de gaz cu un prosop de hârtie. 

Sau, poți presăra bicarbonat de sodiu pe pată pentru a ajuta la absorbția excesului de benzină. Dar, dacă folosești un prosop de hârtie, nu-l arunca după ce ai terminat, din cauza vaporilor de benzină care se vor afla pe el. 

În schimb, vei dori să îl lăsați afară, în aer liber, timp de 24 de ore, pentru ca vaporii să se poată disipa.

Apoi, trebui să pretratezi pata cu un produs comercial de îndepărtare a petelor sau cu detergent lichid pentru vase. 

Folosește o perie de frecat pentru a aplica produsul de îndepărtare a petelor sau detergentul pe țesătură, apoi lasă-l să acționeze timp de 15-20 de minute. 

După acest timp, spală manual hainele, lăsându-le să se înmoaie în apă caldă sau fierbinte (în funcție de tipul de țesătură, verifică eticheta de îngrijire) timp de 30 de minute.

După 30 de minute, clătește îmbrăcămintea pentru a îndepărta demachiantul și pata de benzină. Dacă rămâne vreo pată sau miros, treci la următoarea metodă.

Pastă de bicarbonat de sodiu

Dacă pata sau mirosul nu a ieșit, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să faci o pastă de bicarbonat de sodiu. Pentru a face acest lucru, amestecă două părți de bicarbonat de sodiu la o parte de apă într-un bol. Aplică pe pată, apoi folosește o perie de curățat pentru a o freca, apoi folosește o perie de curățat pentru a o freca în țesătură.

Lasă hainele să se usuce la aer, astfel încât pasta să poată fi absorbită, apoi îndepărtează cu o perie excesul de bicarbonat de sodiu. Dacă mirosul și pata rămân, poți repeta acest pas sau treci la următoarea metodă.

Oțet

Următoarea metodă este să înmoi hainele într-o soluție de oțet alb și apă. De obicei, o cană de oțet este suficientă. Oțetul este un agent de îndepărtare a petelor foarte eficient, deoarece proprietățile sale acide ajută la descompunerea petelor și a mirosurilor.

Va trebui să lași hainele să se înmoaie în soluția de oțet timp de aproximativ 30 de minute. Dacă pata și mirosul rămân în continuare, poți repeta înmuierea în oțet sau treci la următoarea metodă.

Săpun de vase

Săpunul de vase are enzime puternice în el care pot ajuta la descompunerea uleiului și a grăsimii lăsate de mâncare și poate funcționa foarte bine și pentru alte pete, cum ar fi benzina. Aplică puțin săpun de vase pe pată și freacă, apoi lasă-l să stea timp de 15-30 de minute pentru a da timp petei și mirosului să se descompună.

Apoi, înmoaie hainele în apă călduță sau fierbinte (din nou, verifică eticheta de îngrijire) timp de aproximativ 30 de minute. Clătește săpunul și toată benzina ar trebui să fie îndepărtată de pe haine.

Amoniac

Dacă mirosul de benzină este foarte puternic pentru început sau dacă încă mai simți miros de benzină după ce ai încercat toate metodele de mai sus, pasul următor ar trebui să fie să înmoi hainele într-o soluție de amoniac de uz casnic și apă.

Cel mai bun mod de a face acest lucru este să pui hainele pătate de benzină în mașina de spălat fără detergent, să adaugi ¼ cană de amoniac, să lași mașina să se umple cu apă caldă și să oprești ciclul pentru ca hainele să se poată înmuia peste noapte.

Amoniacul produce un miros puternic. După ce hainele s-au înmuiat, goliește mașina de spălat și verifică hainele pentru a vedea dacă mirosul a fost îndepărtat. Apoi, poți spăla hainele în mod normal. Atunci când folosești amoniac, este bine să porți mănuși în timp ce îl manipulezi, deoarece este un produs chimic puternic.

Ce este psyllium și cum se consumă. Beneficiile acestor fibre

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News