Cuprins:
De ce se afumă carnea și peștele
Prin procesul de afumare, carnea se gătește, rumenește, capătă aromă și se conservă. Această gătire lentă descompune colagenul din carne, se topesc și grăsimile din carne, ceea ce face carnea fragedă și suculentă. Fumul pătrunde în carne pentru acea aromă unică de afumat.
Există două tipuri de bază de afumare – afumarea la cald, care gătește și afumă carnea în același timp, și afumarea la rece care îmbunătățește aroma alimentelor fără a o găti efectiv.
Ce fel de afumătoare să folosești
Există numeroase metode de afumare și fiecare poate alege în funcție de preferințe și posibilități.
- Afumătoarea electrică – sunt cele mai ușoare dispozitive în ceea ce privește controlul căldurii, deoarece tot ce trebuie să faceți este să rotiți un cadran pentru a regla temperatura. Totuși, tind să fie cele mai scumpe și oferă cel mai puțin aroma de afumat din toate celelalte opțiuni.
- Afumătoare cu gaz – funcționează aproape la fel ca și afumătoarea electrică, dar folosește o flacără alimentată cu gaz în loc de un element de încălzire pentru a face peleții de lemn să mocnească. Acestea sunt destul de simple și ar putea fi o alegere mai bună pentru persoanele din zonele în care electricitatea este scumpă.
- Afumătoarea cu cărbune – este pentru cei care preferă cărbunele datorită faptului că oferă mai multă aromă în comparație cu propanul sau afumătoarea eletrică.
- Afumătoarea cu lemn – sunt cele care oferă cea mai pură aromă, dar necesită cea mai mare atenție și grijă dintre toate opțiunile, deoarece sunt mai greu de păstrat la o temperatură constantă.
- Afumătoarea cu peleți – e similară cu afumătoarea pe lemn, dar lemnul a fost condensat într-o formă convenabilă de peleți (de unde și numele). Acest lucru le face mult mai ușor de utilizat.
Cum se afumă carnea și peștele
Afumarea cărnii, ca și multe lucruri bune în viață, necesită timp și răbdare, așa că va trebui să-ți iei cel puțin câteva ore.
- Curăță-ți afumătoarea înainte de a o folosi pentru prima dată. Acest proces elimină impuritățile și va adăuga un plus de aromă. Aduceți temperatura până la 200°C, apoi reduceți-o la 100°C și lăsați-o să se afume câteva ore.
- Alegeți-vă lemnul – lemnul folosit la afumătoare pentru a oferi aroma de fum e foarte important. Tipurile comune de lemn folosite sunt stejarul, bradul, cireșul și mărul, deoarece au arome unice. Utilizați numai soiuri de lemn de esență tare, deoarece lemnul cum ar fi pinul, poate crea multă fuingine care vă va distruge mâncarea. De asemenea, asigurați-vă că lemnul nu conține substanțe chimice – țineți cont de acest lucru și atunci când utilizați cărbune – deoarece vaporii trec direct pe carne.
- Puteți cumpăra așchii de lemn gata de utilizare. Înmuiați așchiile de lemn în apă înainte de a le folosi, astfel încât să reziste mai mult.
- Pregătiți-vă carnea – utilizați o marinată și, în mod ideal, pregătiți-vă carnea cu câteva ore sau chiar cu o zi înainte de a intenționa să o afumați.
- Pregătiți-vă combustibilul – umpleți-vă afumătorul cu cărbune, verificați butelia de gaz sau pur și simplu conectați la curent, în funcție de tipul de afumător pe care îl aveți.
- Aprindeți-vă afumătoarea, deschideți orificiile de ventilație și lăsați-o să se încălzească timp de cel puțin 20 de minute, aducând-o la temperatura ideală, care este de aproximativ 100°C – dar nu mai mare de 130°C.
- Puneți așchiile de lemn în afumător după ce temperatura necesară s-a stabilizat. Dacă afumătorul dvs. este gaz, puteți înfășura niște așchii de lemn în folie și perforați pachetul cu mai multe găuri, așezându-l aproape de locul în care se gătește carnea. Aveți niște așchii de lemn suplimentare la îndemână pentru a reaproviziona când se ard.
- Umpleți vasul cu apă rece. Acest lucru creează vapori în afumător și permite cărnii să se gătească uniform. Puteți adăuga câteva ierburi proaspete în apă, dacă doriți.
- Afumați carnea timp de aproximativ 1½ oră – 500 g de carne.
- Mențineți temperatura constantă adăugând combustibil atunci când este necesar. Folosește un termometru pentru grătar dacă afumătoarea ta nu are unul încorporat.
- Verificați carnea dacă este gătită corect folosind un termometru pentru carne.
Descoperă și rețete cu carne afumată.
Temperatura optimă pentru a afuma peștele
Atunci când vorbim despre afumarea peștelui, temperatura trebuie ajustată, dacă vrem să ne bucurăm de un pește aromat și cu carnea fermă. Peștele se curăță foarte bine înainte de a fi afumat.
Peștele se afumă în general la temperaturi reduse. De obicei, se realizează creșterea căldurii fumului până la 82 de grade Celsius, dar fară depășirea cotei de 93 de grade.
Ce fel de carne poți afuma
Când pregătiți bucata potrivită de carne, încercați să alegeți ceva care va beneficia cel mai bine de procesul de gătire lentă. Nu vă feriți de bucățile cu mult țesut conjunctiv și grăsime, acestea vor face ca produsul finit mai suculent si mai delicios.
Pieptul de vită este o alegere bună și nu poți greși niciodată cu coaste. Ceafa de porc este o altă carne care se pretează la afumare. Dacă vrei să afumi o friptură, cu cât tăietura este mai mare, cu atât mai bine.
De asemenea, poți afuma pește și pui.
Dar nu doar carnea se pretează pentru a fi afumată. Și brânzeturile pot fi delicioase după procesul de afumare, mai ales cașul și cașcavalul.