De obicei, comportamentul unui tată autoritar deteriorează relaţia părinte-copil, pentru că acesta vrea să se impună fără să ţină cont de felul cum micuţul poate perecepe anumite decizii.

Cum se comportă tatăl autoritar

Potrivit prokid.ro, tatăl autoritar nu deţine maniera de a explica gesturile sale abuzive, care, în esenţă, sunt lăudabile, dar modul în care le pune în aplicare lasă de dorit.

Fiindcă supremaţia îi aduce mari satisfacţii, tatăl autoritar se conduce după principiul conform căruia tot ceea ce spune el trebuie să fie literă de lege pentru toţi membrii familiei.

Acelasi comportament autoritar îl are şi faţă de ceilalţi membrii ai familiei şi nu prea face confidenţe nici consoartei sale. Stăpânit de dorinţa de a fi puternic, tatăl autoritar se impune cu orice preţ, vrea să fie ascultat şi nu se abate de la a folosi forţa atunci când consideră că aceasta este necesară.

Un astfel de părinte nu-şi mai bate capul cu educaţia copiilor. De aceea, atunci când ei apelează la el, acesta îi expediaza cu replici dureroase. Copiii reacţioneazţ diferit în funcţie de temperamentul lor. Cei puternici nu dau prea mare importanţă, îşi cauta sprijin în braţele mamei, dar cei slabi pun totul la suflet, plând şi pot fi marcaţi.

Copiii au tendinţa să-şi copieze părinţii

Nu daţi ordine copiilor! Ei vor reacţiona la fel de autoritar. Nu vreau să dorm!” sau „Nu-mi place spanacul!” sau „Nu am chef acum!”. Il iau pe „nu” în brate şi, chiar dacă pot face un anumit lucru, nu vor să-i dea satisfacţie părintelui imperativ.

Cum trebuie să dezamorseze tatăl autoritar tensiunile create în aceste cazuri? Prezentând alternative. „Vrei să dormi sau sa-ţi citesc o poveste?” „Mănânci spanac cu oua sau cu carne?” „Daca mănânci acum spanac, maine îţi cumpar o cutie mare de ingheţată.”

Astfel scade riscul de împotrivire din partea copilului. Simte ca deţine un oarecare control asupra faptelor sale. Va fi bucuros să aiba şi el un cuvânt de spus atunci când stabileste stilul în care se îmbracă, felul în care îsi păstrează camera, modul in care îşi alege prietenii. Tatăl autoritar trebuie sa fie mai maleabil în relaţia sa cu cei mici, lăudându-i ori de cate ori o merită şi oferindu-le o recompensă pe care o considera binevenită. Incurajarea unui comportament frumos îl motivează şi îl stimulează pe copil să repete gesturile bune.

 
 

Urmărește-ne pe Google News