Cuprins:
Despre ananas
În America Centrală și de Sud, ananasul nu este apreciat doar pentru gustul său dulce, ci este folosit de secole pentru a trata problemele de digestie și inflamațiile.
200 de grame de ananas proaspăt conține aproximativ:
- 82 de calorii
- 0,2 grame (g) de grăsime
- 0 g de colesterol
- 2 miligrame (mg) de sodiu
- 21,65 g de carbohidrați totali (inclusiv 16 grame de zahăr și 2,3 grame de fibre)
- 0,89 g de proteine
Ca procentaj din necesarul zilnic, aceeași cantitate de ananas proaspăt asigură:
- 131% din necesarul de vitamina C
- 2% din necesarul de vitamina A
- 2% din necesarul de calciu
- 3% din necesarul de fier
Ananasul este, de asemenea, o sursă de vitamine și minerale importante, printre care:
- tiamină
- riboflavină
- vitamina B-6
- folat
- acid pantotenic
- magneziu
- mangan
- potasiu
- beta-caroten și alți antioxidanți
Ananasul proaspăt este singura sursă cunoscută de o enzimă numită bromelaină, care ar putea juca un rol într-o serie de beneficii diferite pentru sănătate.
Beneficiile consumului de ananas
Consumul de fructe și legume de toate tipurile a fost asociat de mult timp cu un risc redus al multor afecțiuni de sănătate legate de stilul de viață.
Multe studii au sugerat că un consum crescut de alimente vegetale, precum ananasul, scade riscul de obezitate, mortalitate generală, diabet și boli de inimă.
De asemenea, favorizează un ten și un păr sănătos, o energie sporită și o greutate generală mai mică.
Iată mai jos care sunt posibilele beneficii ale consumului de ananas.
Degenerarea maculară legată de vârstă
Într-un studiu prospectiv din 2004, persoanele care au consumat 3 sau mai multe porții pe zi din toate fructele au demonstrat o scădere a riscului și o progresie mai lentă a degenerării maculare legate de vârstă.
Prevenirea astmului
Riscurile de apariție a astmului sunt mai mici la persoanele care consumă o cantitate mare de anumiți nutrienți.
Unul dintre acești nutrienți este beta-carotenul. Acesta se găsește în alimentele vegetale de culoare portocalie, galbenă și verde închis, cum ar fi ananasul, mango, papaya, caisele, broccoli, pepenele galben, dovleacul și morcovii.
Unele studii au sugerat că bromelaina poate contribui, de asemenea, la reducerea simptomelor astmului.
Tensiunea arterială
Creșterea aportului de potasiu prin consumul de fructe și legume bogate în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Un aport ridicat de potasiu este asociat cu o scădere cu 20% a riscului de a muri din toate cauzele.
Cancer
Fiind o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant puternic, ananasul poate ajuta la combaterea formării radicalilor liberi. Aceștia sunt legați de dezvoltarea cancerului.
Studii mai vechi au arătat că beta-carotenul are o asociere inversă cu dezvoltarea cancerului de colon la o populație japoneză.
Diabet
Persoanele cu diabet de tip 1 care au diete bogate în fibre tind să aibă niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, iar persoanele cu diabet de tip 2 pot avea niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge, lipide și insulină.
Un ananas mediu oferă aproximativ 13 g de fibre.
Se recomandă între 21 și 25 g pe zi pentru femei și între 30 și 38 g pe zi pentru bărbați.
Digestie
Ananasul, datorită conținutului său de fibre și apă, ajută la prevenirea constipației și promovează regularitatea și un tract digestiv sănătos.
Ananasul este, de asemenea, bogat în bromelaină, o enzimă care ajută organismul să digere proteinele. Bromelaina reduce, de asemenea, celulele imune inflamatorii, numite citokine, care deteriorează mucoasa tractului digestiv.
Tulpinile necomestibile sunt cea mai concentrată sursă de bromelaină, care poate fi extrasă și este ușor de obținut sub formă de supliment, conform unui studiu.
Fertilitatea
S-a demonstrat că dietele bogate în antioxidanți îmbunătățesc fertilitatea. Deoarece radicalii liberi pot afecta sistemul reproducător, alimentele cu activitate antioxidantă ridicată, precum ananasul, sunt recomandate celor care încearcă să conceapă.
Antioxidanții din ananas, cum ar fi vitamina C și betacarotenul, precum și vitaminele și mineralele cupru, zinc și acid folic au proprietăți care afectează atât fertilitatea masculină, cât și pe cea feminină.
Vindecare și inflamație
Unele studii au arătat că bromelaina, aflată în principal în tulpină, poate reduce umflăturile, vânătăile, timpul de vindecare și durerea asociate cu rănile și intervențiile chirurgicale.
Sănătatea inimii
Fibrele, potasiul și conținutul de vitamina C din ananas, toate acestea favorizează sănătatea inimii.
Într-un studiu, persoanele care au consumat 4.069 mg de potasiu pe zi au redus riscul de deces din cauza bolii cardiace ischemice cu 49% în comparație cu cei care au consumat mai puțin potasiu.
Piele
Antioxidantul vitamina C, atunci când este consumat în forma sa naturală sau aplicat local, poate ajuta la combaterea deteriorării pielii cauzate de soare și de poluare, la reducerea ridurilor și la îmbunătățirea texturii generale a pielii.
Vitamina C joacă, de asemenea, un rol vital în formarea colagenului, sistemul de susținere al pielii.
Cum îți dai seama că un ananas este copt
Cel mai bun mod de a îți da seama că un ananas este copt este să îl ridici și să îl miroși de jos. Dacă miroase a suc dulce și proaspăt de ananas, este copt.
Dacă nu miroase a ananas, nu este copt. Dacă miroase a fermentat, este prea copt.
Un ananas copt ar trebui să fie ferm, nu moale, iar frunzele ar trebui să arate proaspete, nu uscate. Ananasul poate fi verde, auriu sau un amestec, nu contează. Ceea ce contează este mirosul. Dar poți să știică un ananas este copt și dacă frunzele din vârf se desprind cu ușurință.
Contrar unei percepții greșite comune, ananasul nu continuă să se coacă după ce a fost cules. Vor deveni mai aurii și mai moi, dar zaharurile nu vor continua să se dezvolte după ce au fost culese.
Ananasul trebuie consumat imediat după ce este cumpărat. Dacă trebuie depozitate, păstrează-l în frigider.
Cum să mănânci ananasul – cum se taie și cum se curăță
Așează ananasul pe un tocător de lemn sau plastic stabil. Cu un cuțit mare și ascuțit, taie coroana verde de sus și aproximativ o jumătate de centimetru din capacul de sus al ananasului.
Așează ananasul pe o parte în momentul în care faci acest lucru, apoi pune-l vertical după ce ai tăiat partea de sus.
De sus în jos, taie bucăți din coaja groasă a ananasului, urmând conturul fructului.
Tăiaţi cu atenţia coaja, încercând să nu tăiaţi foarte adânc. Găurile care rămân vor fi scoase la pasul următor. Marginea exterioară a ananasului are cea mai dulce pulpă, așa că ar trebui să o păstrezi și să o mănânci.
Taie aproximativ o jumătate de centimetru din partea de jos a ananasului.
Acum aveți un ananas care stă drept pe tocător și care trebuie „cosmetizat”. Micile găuri trebuiesc îndepărtate. Poți folosi un mic cuțit de curățat pentru a le scoate cu grijă pe fiecare,. Însă, dacă vreți o modalitate mai ușoară, observaţi cum găurile rămase sunt dispuse pe diagonală fructului. Folosind aceeaşi tăietură în V, formaţi mici şanţuri pe linia diagonală a ananasului cuprinzând mai multe găuri deodată. Această metodă este mai rapidă, însă elimină, din păcate, şi o parte din pulpă. Continuă să lucrezi în jurul ananasului. În acest fel, risipești un pic de ananas bun, dar nu prea mult, și este mult mai rapid decât să încerci să tai cu grijă fiecare ochi.
Acum ananasul este gata să fie tăiat mai departe. Există mai multe moduri de a tăia ananasului, în funcție de modul în care îl vei servi.
Dacă vrei rondele, doar așează ananasul pe o parte și taie-l în rondele groase. Pentru inele, taie miezul dur din interior.
O altă variantă este să tai ambele capete ale ananasului, apoi coaja cu tot cu găurile mici și negre.
Apoi, taie ananasul în jumătate. Trece cuțitul prin cele două bucăți pe lungime pentru a crea patru sferturi.
Îndepărtează miezul, tăindu-l în unghi. Localizează miezul în fiecare sfert, este o culoare galben-pală care curge pe mijloc. Taie în pulpă pentru a îndepărta miezul dur de fruct.
Taie apoi în bastonașe sau cuburi. Poți folosi apoi ananasul în rețete sub formă de cuburi mici sau mari, sau îl poți tăia în bastonașe pentru gustări.
O altă variantă este ca ananasul decojit să fie tăiat rondele, apoi cu un instrument pentru făcut găurile gogoșilor, taie fiecare rondea, astfel încât să scapi de miezul dur, care trebuie îndepărtat.
Poți folosi ananasul în diferite rețete, dulci sau sărate, pentru sosuri sau chiar ca topping pe pizza.
Reține că vei beneficia de cele mai multe proprietăți ale ananasului doar dacă îl vei consuma crud și proaspăt.
Sursa foto: 123rf.com
Citește și: Ce este rambutan. Cum se consumă și ce beneficii are