Ce informații vei găsi mai jos:
- Cum se curăță rodia;
- Cum se desface rodia;
- Informații nutriționale pentru o cană de semințe de rodie;
- Beneficiile consumului de rodie.
Cum se curăță rodia
Pentru a te bucura de gustul proaspăt, dar și de sucul sănătos al fructului, trebuie să treci de coaja dură a rodiei. Și pentru că de multe ori se întâmplă să murdărim toate obiectele pe care le avem în jur cu sucul de rodie roșu aprins, astăzi îți spunem cum se curăță rodia fără să te murdărești.
Iată cum se curăță rodia:
- Se taie rodia în două jumătăți. O jumătate de rodie se ia în palmă, sub palmă se pregătește un bol, iar pe coajă se lovește puternic cu ajutorul unei linguri de lemn.
- O altă metodă prin care poți să desfaci rodia fără să te murdărești este să tai un capăt al rodiei și să crestezi fructul pe lungime, din centimetru, în centimetru. Fiecare crestătură se trage în jos, până când rodia capătă aspectul unei flori. Următorul pas este să întorci rodia și să bați pe spatele fructului, cu o lingură, până când încep să cadă toate semințele din interior.
- Un secret de care trebuie să ții cont atunci când desfaci rodia, fără să pătezi tot în jurul tău, este apa rece. Taie rodia în câteva bucăți mai mici, nu în jumătate, și las-o să stea câteva minute într-un bol cu apă rece.
Cum se curăță rodia – cum se desface rodia
Iată care sunt pașii pe care este indicat să îi urmezi:
Ia un șervețel absorbant din hârtie și, pe un tocător din lemn ori plastic, desfă treptat rodia. În primul rând se taie capetele rodiei, apoi se secționează de la un capăt la altul în aproximativ 5, 6 felii. Cuțitul nu trebuie să pătrundă prea mult în fruct, pentru a nu distruge semințele, ci doar cât să se taie coaja.
Pentru a desface rodia, te vei folosi doar de degete. Fructul se deschide ușor și poți desprinde semințele deasupra unui bol cu apă, pentru a preveni împrăștierea acestora.
Cum se mănâncă rodiile
Semințele rodiilor pot fi consumate simple ori prin prepararea unui suc. Se pun într-un blender și se lasă până când obții sucul de rodie. De asemenea, semințele de rodie pot fi consumate și în alte preparate precum: iaurt, salate, deserturi.
Informații nutriționale pentru o cană de semințe de rodie:
- Proteine – 3 grame;
- Fibre – 7 grame;
- Carbohidrați – 30 de grame;
- Vitamina C – 30% din doza zilnică recomandată;
- Potasiu – 12% din doza zilnică recomandată;
- Vitamina K – 36% din doza zilnică recomandată;
- Acid folic – 16% din doza zilnică recomandată.
Beneficiile consumului de rodie
Rodiile îmbunătățesc sistemul imunitar
Datorită compușilor antiinflamatorii, rodiile sunt un adjuvant pentru persoanele care suferă de tulburări ale sistemului imunitar. Sunt bogate în vitamina C, iar asta ajută la stimularea producerii de anticorpi, esențiali pentru un sistem imunitar puternic.
Sunt un adjuvant pentru digestie
Rodiile sunt bogate în fibre, iar consumul unei singure rodii pe zi este suficient pentru ca organismul să-și procure cantitatea zilnică de fibre de care are nevoie. Rodiile mențin sistemul digestiv sănătos.
Consumul de rodii încetinește procesul de îmbătrânire
Compușii polifenolici din compoziția rodiilor sunt antioxidanți puternici ce pot întârzia apariția procesului de îmbătrânire. Un consum regulat de rodii menține pielea fermă și strălucitoare pentru perioade mari de timp. Mai mult, cercetătorii susțin faptul că rodiile previn apariția bolii Alzheimer.
Îmbunătățesc starea de spirit
Conform mai multor studii, rezultatele arată cu rodiile sunt un factor important și pentru sănătatea emoțională și mintală. Consumul sucului de rodii îmbunătățește starea de spirit și ameliorează stările de anxietate.
Rodiile previn apariția bolilor cardiace
Un consum regulat de rodie ajută la menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali și previne apariția infarctului miocardic ori altor probleme ale inimii. De asemenea, datorită conținutului de antioxidanți, rodiile scad nivelul colesterolului rău, prevenind formarea cheagurilor de sânge pe artere.
Cum alegem rodiile?
Rodiile potrivite se recunosc după culoare. Imediat cum este culeasă, rodia nu se mai coace, așa că este indicat să alegem rodiile de culoarea roșu purpuriu, iar coaja să nu aibă zgârieturi. Rodiile se păstrează în aceleași condiții ca și merele.