Pentru orice borș ai nevoie mai întâi de huște. Ce sunt huștele? Sunt tărâțele care rămân în fundul putinei cu borș după acrirea acestuia; drojdie de borș (din ucr. Husca).  După ce faci primele huște, le păstrezi și le refolosești la următoarea tranșă de borș. Iată cum faci huștele.

Cum se face borșul de casă

Ingrediente:

  • o cană de tărâțe de grâu (de preferat bio, ca să nu aibă chimicale)
  • o cană de mălai
  • 5-6 felii de pâine neagră (fără aditivi)
  • apă plată sau de izvor (nu de la robinet, că are clor).

Huștele se păstreză într-un borcan de sticlă cu capac, la frigider, și se folosesc de fiecare dată când vrei să faci borș.

Preparare:

Peste huște se pune apă caldă, cât cuprinde și se lasă peste noapte.

A doua zi se pune apă fierbinte (chiar dacă e apă plată, o fierbi și apoi o lași la răcit) peste amestec, într-un borcan de sticlă, neapărat, de 5 l.

Se amestecă bine cu o lingură de lemn, cu coadă lungă, apoi se acoperă cu o farfurioară și se lasă la cald să se acrească 1-2 zile.

E bine să mai amesteci o dată pe zi.

Când este mai rece în bucătărie, pune-l lângă o sursă de căldură, ca să se acreasă mai repede.

Pentru culoare se pot pune câteva felii de sfeclă roșie.

Pentru aromă, frunze de luștean. Dar nu e obligatoriu. Oricum la ciorbă se pun legume și verdețuri aromate.

E bine de știut că primul borș nu este foarte acru. Al doilea însă, va ieși exact cum trebuie.

La ce este bun borșul

Borșul de casă este un leac minunat pentru pentru combatera anemiei, sinuzită, tuberculoză, indigestie, bronșită, astm oboseală cronică. Este foarte bogat în  vitaminele din complexul B, inclusiv vitamina B12, precum și minerale: calciu, seleniu, zinc, magneziu. Este considerat leac pentru digestie fiindcă în timpul fermentației se produc acizi organici și enzime vii.

Borșul tradițional are următoarele efecte curative:

  • Adjuvant în tratarea cancerului de colon și a tuberculozei;
  • Scade tensiunea arterială;
  • Reduce colesterolul;
  • Previne tromboza și infarctul miocardic;
  • Tratatează insomnia, durerile de cap, mahmureala, oboseala cronică, dischineziile biliare, bolile respiratorii cronice;
  • Detoxifică organismul;
  • Calmează durerile de ficat și de bilă.

De ce este bună ciorba?

Este o mâncare echilibrată, care are de toate: apă, deci este hidratantă, legume și verdețuri care au multe vitamine și minerale. Conțin borș care este bogat în vitamine și minerale.

Ciorbele de zarzavat purifică organismul  și accelerează tranzitul intestinal. Au un conținut mic în grăsimi și glucide și sunt bogate în fibre.

Cele de pasăre sunt considerate un adevărat medicament în stările gripale, răceli și pneumonii. De ce? Fiindcă au cantități mari de acetilcolină.

Cele de carne de vită sau porc sunt hrănitoare și reparatoare deoarece sunt bogate în proteine.

Cum faci o ciorbă

  • Este recomandat să pui turmeric atunci când faci ciorbă (de legume, de pui sau de vită); mai exact, se pune chiar de la început, când se călesc ceapa și legumele; va da o culoare plăcută ciorbei fără să-i schimbe gustul (se pune o lingurița rasă); în plus, are calități aniinflamatoare și anticancerigene.
  • Să adaugi la sfârșit, după ce stingi focul, frunze verzi de spanac, salată, năsturel, iarbă grasă, lobodă, urzici, în funcție de sezon. Acestea se spală, se toacă si se adaugă în ciorbă când e gata. Astfel vor da gust preparatului și își vor  păstra calitățile nutritive.
  • Plantele aromatice (pătrunjelul, mărarul, leușteanul, tarhonul etc) se adaugă în farfurie în momentul servirii; pentru gust se poate pune o parte și imediat ce ai luat ciorba de pe foc.
  • Pe lângă borșul făcut în casă, ciorba se mai poate acri și cu zeamă de corcodușe, sau de lămâie.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News