Cum se face cafeaua. Factorii de care trebuie să ții cont

Iată cei trei factori principali de care trebuie să ţii seamă: cât de fin sunt măcinate boabele, calitatea apei, precum şi modalitatea de preparare.

Măcinatul boabelor

Ideal este să faci această operaţie înainte de a prepara cafeaua, pentru a-şi păstra aroma şi calităţile. O macini mai mare pentru cafetiere manuale cu piston şi mai fin, pentru cele electrice cu filtru şi tip expresso.

Calitatea apei

E important să foloseşti o apă bună, plată (cea de la robinet are prea mult clor sau calcar) ori să o filtrezi.

Prepararea cafelei în funcţie de cafetieră

Cafeaua se poate prepara cu o cafetieră:

  • filtru (manual sau electric). Se pun trei măsuri pentru două ceşti mari;
  • expresso. Se pune o măsură de 7 g pentru o ceaşcă mică;
  • cu presiune joasă. Este tot sistemul expresso, dar presiunea e mai mică, iar cafeaua va fi mai puţin tare.
  • cu piston. Aşa- numita French Press. E o metodă foarte apreciată de cunoscători, fiindcă foloseşte o manieră asemănătoare cu cea pentru preparat ceaiul, în care aroma şi gustul cafelei sunt deosebite. Se pun în recipientul special două măsuri pentru două ceşti mari şi torni apă fierbinte. Amesteci cu o linguriţă de plastic, lemn sau sticlă (nu metal), acoperi, laşi la infuzat 2-4 minute, în funcţie de tărie. Apeşi uşor pistonul pentru a filtra cafeaua şi apoi o torni în ceşti.
Dezbaterea Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo nu va înclina balanța voturilor
Recomandări
Dezbaterea Maia Sandu – Alexandr Stoianoglo nu va înclina balanța voturilor

Cum se face cafeaua la ibric sau turcească

Pentru a face cafea la ibric sau turcească, ai nevoie de un ibric de cupru și de cafea măcinată. Poți cumpăra cafeaua deja măcinată sau poți măcina boabele acasă, cu ajutorul unei râșnițe.

Se pun într-un ibric o ceașcă de apă, o linguriță de cafea și zahăr. Ibricul se pune pe aragaz, la foc mediu și se lasă să fiarbă. În momentul în care apa începe să fiarbă, lasă cafeaua să se umfle până ajunge la buza ibricului.

Ibricul se ia de pe foc, iar cu o linguriță se adună caimacul format la suprafață și se pune în ceașcă. Ulterior, turnăm cafeaua din ibric în ceașcă.

Cum se face cafeaua espresso

Pentru a prepara cafea, ai nevoie de un aparat cu presiune profesional și cafea măcinată fin.

Se pornește espressorul și este lăsat să se încălzească. Portafiltrul trebuie să fie atașat de espressor ca să fie și el cald. Ceașca trebuie să fie și ea caldă, de aceea ea trebuie pusă în încălzitorul de cești aflat deasupra aparatul.

Cafeaua măcinată fin se pune în portafiltrul încălzit. Foarte importantă aici este dozarea cantității de cafea. Astfel, pentru un espresso scurt se vor pune 7 grame de cafea, iar pentru un espresso dublu, 14 grame. Cafeaua se va distribui uniform în portafiltru cu ajutorul unui tamper (obiect metalic care are la bază un disc gros, cu diametrul potrivit cu cel al portafiltrului).

Vlad Pascu a pierdut un proces cu Penitenciarul Poarta Albă. „Era un aparat de tuns, nu o mitralieră”, a răbufnit avocatul
Recomandări
Vlad Pascu a pierdut un proces cu Penitenciarul Poarta Albă. „Era un aparat de tuns, nu o mitralieră”, a răbufnit avocatul

Se pune portafiltrul în espresso, ceașca dedesubt, se pornește espreesoul și după câteva secunde cafeaua începe să curgă în ceașcă.

Cafea espresso
Cafea espresso

Cum se face cafeaua la filtru

Cafeaua la filtru se obține rapid, prin trecerea apei fierbinți printr-un filtru. Dezavantajul este acela că prin filtrul de hârtie nu sutn extrase complet uleiurile aromate din cafea.

Este recomandat să se folosească boabe de cafea proaspăt măcinate înainte de preparare.

Înainte de prepararea cafelei, cafetiera trebuie încălzită. Se toarnă apă în cafetieră (jumătate de litru – un litru), iar în recipeientul special, se pune filtrul de hârtie.

După ce cafetiera este încălzită, se pune cafeaua măcinată în recipientul special (60 de grame la un litru de apă. Vezi câte grame înseamnă o linguriță) și carafa pe plită.

Cafeaua proaspăt preparată la filtru se toarnă în cești imediat ce este gata, pentru a nu-și pierde aroma.

Cafea la filtru
Cafea la filtru
Capcanele imobiliare pe care să le eviți la achiziția unei locuințe. Arhitect Radu Negoiță: „Apartamente la 35.000 de euro sunt posibile doar dacă le faci de 10-15 mp bucata” I Interviu
Recomandări
Capcanele imobiliare pe care să le eviți la achiziția unei locuințe. Arhitect Radu Negoiță: „Apartamente la 35.000 de euro sunt posibile doar dacă le faci de 10-15 mp bucata” I Interviu

Cum se face cafeaua la presa franceză (french press)

Presa franceză Este un dispozitiv foarte simplu de preparare, inventat în Franţa, așa cum spune și denumitrea. Se compune dintr-un cilindru de sticlă cu un filtru de piston în capac.

Se potrivește în cilindru cafeaua măcinată mai mare, și se toarna apă fierbinte. Se tine presat cu pistonul timp de circa trei minute.

Apa trebuie să fie foarte fierbinte, dar nu ar trebui să ajungă la punctul de fierbere, deoarece poate strica aroma cafelei. Pistonul se utilizează încet, nu prea strâns.

Deoarece cafeaua măcinată rămâne în contact permanent cu apa şi este ulterior filtrată cu ajutorul unei site, sunt captate mai multe arome şi uleiuri esenţiale.

Cafeaua astfel preparată este mai densă şi mai tare. Nu trebuie lăsată mai mult de 20 minute la infuzare fiindcă devine amară.

Cum se face cafeaua moka sau machinetta

Este un dispozitiv de tip espresso pentru aragaz, bazat pe principiul preparării cafelei cu ajutorul apei sub presiune. Aroma cafelei depinde foarte mult de tipul de boabe folosit, gradul de măcinare, nivelul de prăjire şi intensitatea focului folosit.

Amestecul de apă şi abur atinge temperaturi mai mari de 100 de grade. Datorită presiunilor mari obţinute se permite extragerea mai eficientă a cofeinei şi aromelor din pudra de cafea.

Aparatul clasic este din aluminiu. Acum poți alege și alte materiale, precum inox, teflon etc. După ce ai pus apa în vasul de jos și cafeaua, vasul se pune pe aragaz și se lasă capacul în jos.

Când toată apa s-a ridicat în recipientul de sus, e gata, se ia de pe foc și se pune cafeaua în ceșcuțe.

Cafea moka
Cafea moka

Ponturi ca să faci cea mai bună cafea

  • păstrează cafeaua în recipiente ermetice, pentru a nu-şi pierde aroma;
  • umezeşte filtrul, stropeşte uşor cafeaua şi apoi taseaz-o (când o faci la filtru);
  • încălzeşte bine cafetiera şi fă o cafea în gol înainte de a prepara un expresso;
  • încălzeşte cafetierea cu piston, cu puţină apă fierbinte, pe care o arunci apoi;
  • nu reîncălzi niciodată cafeaua;
  • detartrează cafetierele o dată pe lună.

Tipuri de cafea

Cafeaua Arabica

Originară din Africa, fiind cel mai apreciat şi mai răspândit sortiment. Se cultivă mai ales în America Latină, dar şi în Africa. Boabele sale sunt de calitate superioară, au formă alungită şi culoare verzuie – albăstruie. Are o aromă şi un gust mult mai rafinat decât alte specii.

Cafeaua Robusta

Originară din bazinul Congo. Spre deosebire de cea Arabică creşte mai rapid şi se adaptează unui climat mai puțin favorabil. Se cultivă intens în Africa, India şi Indonezia. O altă calitate este acea de a fi rezistentă la boli şi dăunători. Boabele acestui soi sunt mici, au o formă neregulată şi culoare maroniu – gălbuie. Cafeaua robustă are un gust mai neutru, este mai puţin aromată decât cea arabică şi este foarte apreciată în gama de cafea solubilă.

Cafeaua Liberica

Originară din Africa, Liberia, are ca și cea arabică o creştere rapidă şi o rezistenţă bună la boli. Se cultivă exclusiv în câmpiile subtropicale ale Africii şi Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare şi temperatura este cuprinsă între 20 şi 25°C. Boabele au o formă neregulată, sunt de dimensiune medie şi au culoarea de la brun la galben. Calitatea ei este mediocră.

Cafeaua Maragogype

Acest arbore de cafea a fost descoperit în vecinătatea oraşului Maragogype, din Brazilia. Este un hibrid rezultat prin încrucişarea dintre soiurile arabica şi liberica. Deși boabele sunt mai mici, soiul a păstrat caracteristicile cafelei arabica. Cu toate acestea randamentul acestui arbust este inferior. Cultura sa este împrăştiată  în Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia şi Java. Se cultivă la o altitudine variind între 600 şi 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioară şi medie, iar culoarea lor este verzuie.

Vezi şi cu ce poți înlocui cafeaua!

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

Roxana22   •   08.09.2023, 18:19

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Masoneria - reţeaua de păpuşari care fac bani din afaceri cu statul. Loja obscură unde se întâlneau politicieni și afaceriști
Știrileprotv.ro
Masoneria - reţeaua de păpuşari care fac bani din afaceri cu statul. Loja obscură unde se întâlneau politicieni și afaceriști
Wow! Daniela Iliescu, fără lenjerie intimă la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan, după marele scandalul cu mama Geta! Asta nu e tot: dantelă neagră, decolteu adânc și...
Viva.ro
Wow! Daniela Iliescu, fără lenjerie intimă la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan, după marele scandalul cu mama Geta! Asta nu e tot: dantelă neagră, decolteu adânc și...
Iancu Sterp, nuntă bogată, chiar de ziua lui, pe muzica de la Survivor. Mama Geta, soacra mare, a plâns în hohote. Imagini virale de la nunta din Hunedoara
Libertateapentrufemei.ro
Iancu Sterp, nuntă bogată, chiar de ziua lui, pe muzica de la Survivor. Mama Geta, soacra mare, a plâns în hohote. Imagini virale de la nunta din Hunedoara
Anunț oficial pentru șoferi. Se aplică de la 1 ianuarie 2025 și amenzile sunt uriașe
FANATIK.RO
Anunț oficial pentru șoferi. Se aplică de la 1 ianuarie 2025 și amenzile sunt uriașe
Elisabeta Lipă, laudată de copii ca pe vremea Elenei Ceaușescu, într-un video viral: „Căci pe lângă demnitatea / De-a purta pe umeri țara / Zâmbetul vă e ca floarea / Ce-nflorește primăvara”
GSP.RO
Elisabeta Lipă, laudată de copii ca pe vremea Elenei Ceaușescu, într-un video viral: „Căci pe lângă demnitatea / De-a purta pe umeri țara / Zâmbetul vă e ca floarea / Ce-nflorește primăvara”
Cum te omoară, de fapt, aragazul. 40.000 de europeni își pierd viața în fiecare an. Este o problemă mult mai gravă decât am crezut
FANATIK.RO
Cum te omoară, de fapt, aragazul. 40.000 de europeni își pierd viața în fiecare an. Este o problemă mult mai gravă decât am crezut
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Unica.ro
Cum arată, la aproape 60 de ani, Fernando Colunga, actorul din telenovela 'Esmeralda'. Celebrul Jose Armando e adeptul operațiilor estetice / Foto
Burse mai mari pentru studenți. Ce valoare vor avea
Financiarul.ro
Burse mai mari pentru studenți. Ce valoare vor avea
"A murit cel mai frumos om din viaţa mea". Mărturia tinerei care şi-a lovit mortal iubitul, în Galaţi
Observatornews.ro
"A murit cel mai frumos om din viaţa mea". Mărturia tinerei care şi-a lovit mortal iubitul, în Galaţi
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 28 octombrie 2024. Leii este posibil să aibă parte de discuții în contradictoriu și chiar dispute aprinse cu cei din anturajul apropiat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI