Cuprins:
Totul despre carnea de vită și beneficiile sale
Produsele procesate din carne de vită includ carnea de vită în conservă, carnea de vită uscată și cârnații.
Carnea de vită proaspătă, slabă, este bogată în diverse vitamine și minerale, în special fier și zinc. Prin urmare, un consum moderat de carne de vită poate fi recomandat ca parte a unei diete sănătoase.
Date nutriționale
Carnea de vită este compusă în principal din proteine și cantități variabile de grăsimi.
Iată datele nutriționale pentru o porție de 100 de grame de carne de vită tocată la grătar, cu un conținut de 10% grăsime.
- Calorii: 217
- Apă: 61%.
- Proteine: 26,1 grame
- Carbohidrați: 0 grame
- Zahăr: 0 grame
- Fibre: 0 grame
- Grăsimi: 11,8 grame
Proteine
Carnea – cum ar fi carnea de vită – este compusă în principal din proteine.
Conținutul de proteine din carnea de vită slabă, gătită, este de aproximativ 26-27%.
Proteinele de origine animală sunt, de obicei, de înaltă calitate, conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali necesari pentru creșterea și întreținerea organismului.
Ca elemente constitutive ale proteinelor, aminoacizii sunt foarte importanți din punct de vedere al sănătății.
Compoziția lor în proteine variază foarte mult, în funcție de sursa alimentară.
Carnea este una dintre cele mai complete surse dietetice de proteine, profilul său de aminoacizi fiind aproape identic cu cel al propriilor mușchi.
Grăsimi
Carnea de vită conține cantități variabile de grăsime – numită și seu de vită.
În afară de faptul că adaugă savoare, grăsimea crește considerabil conținutul caloric al cărnii.
Cantitatea de grăsime din carnea de vită depinde de nivelul de tundere și de vârsta, rasa, sexul și hrana animalului. Produsele din carne procesată, cum ar fi cârnații și salamurile, tind să fie bogate în grăsimi.
Carnea slabă are, în general, aproximativ 5-10% grăsime.
Carnea de vită este compusă în principal din grăsimi saturate și mononesaturate, prezente în cantități aproximativ egale. Principalii acizi grași sunt acidul stearic, acidul oleic și acidul palmitic.
Produsele alimentare provenite de la animale rumegătoare – cum ar fi vacile și oile – adăpostesc, de asemenea, grăsimi trans cunoscute sub numele de grăsimi trans rumegătoare.
Spre deosebire de omologii lor produși industrial, grăsimile trans rumegătoare care apar în mod natural nu sunt considerate nesănătoase.
Vitamine și minerale
Următoarele vitamine și minerale sunt abundente în carnea de vită.
Vitamina B12. Alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, sunt singurele surse dietetice bune de vitamina B12, un nutrient esențial care este important pentru formarea sângelui și pentru creierul și sistemul nervos.
Zinc. Carnea de vită este foarte bogată în zinc, un mineral care este important pentru creșterea și întreținerea organismului.
Seleniu. Carnea este, în general, o sursă bogată de seleniu, un oligoelement esențial care îndeplinește o varietate de funcții în corp.
Fier. Găsit în cantități mari în carnea de vită, fierul din carne este în cea mai mare parte în forma heme, care este absorbită foarte eficient.
Niacină. Una dintre vitaminele B, niacina (vitamina B3) are diverse funcții importante în organism. Un aport scăzut de niacină a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă,
Vitamina B6. O familie de vitamine B, vitamina B6 este importantă pentru formarea sângelui și pentru metabolismul energetic.
Fosfor. Găsit pe scară largă în alimente, aportul de fosfor este în general ridicat în dieta occidentală. Este esențial pentru creșterea și menținerea organismului.
Carnea de vită conține multe alte vitamine și minerale în cantități mai mici.
Produsele procesate din carne de vită, cum ar fi cârnații, pot fi deosebit de bogate în sodiu (sare).
Ce este carnea în sânge
O friptură în sânge are un centru roșu/roz, cald și suculent. Ai gătit o friptură în sânge când carnea atinge o temperatură cuprinsă între 54 și 57 de grade Celsius, o temperatură la care proteinele din carne încep să se denatureze, dar nu se gătesc complet. Rezultatul este o friptură perfect de fragedă și moale.
Deoarece umezeala din interiorul fripturii nu poate ieși din carne la aceste temperaturi scăzute, friptura va fi extrem de suculentă.
Cel mai sigur mod de a ști, cu siguranță, că friptura este în intervalul de temperatură este să folosești un termometru cu citire instantanee.
Pur și simplu introdu vârful termometrului prin partea laterală a fripturii și în partea cea mai groasă a cărnii. Dacă gătești o friptură cu os, ai grijă să nu atingi osul (care este mai fierbinte decât carnea care îl înconjoară).
Odată ce este înăuntru, mișcă încet sonda înainte și înapoi pentru a găsi buzunarul cel mai rece din interiorul fripturii. Când acel loc ajunge la 54 de grade, este gata. Temperatura va continua să crească cu încă 5 grade pe măsură ce friptura se odihnește.
Cum să gătești o friptură în sânge
Poți găti o friptură în sânge perfectă într-o tigaie de fontă, încinsă.
Dacă preferi o aromă de friptură la grătar sau dacă gătești o friptură cu os, scoate friptura afară și gătește-o pe un grătar preîncălzit cu gaz sau cărbuni. Oricum ar fi, ar trebui să dureze aproximativ 4 până la 5 minute pe fiecare parte pentru o friptură de 2,5 cm.
Ia bucata de carne și presară sare pe ea. Într-o tigaie de fontă încinsă adaugă o bucată de unt și ulei de măsline. Pune bucata de carne și gătește-o 4-5 minute pe fiecare parte. Stropește friptura constant cu unt topit din tigaie, ca partea de sus să se gătească și ea de la căldura untului. Adaugă o crenguță de rozmarin în tigaie pentru aromă.
Lasă friptura să se odihnească 10 minute pe un tocător după ce o scoți din tigaie. Feliaz-o și servește-o, presărând mai multă sare deasupra.
Secrete despre carnea de vită
Alege carne de calitate
Uneori, cumpărarea unor bucăți mai scumpe poate ușura procesul de gătit.
Atunci când alegi bucata potrivită de carne de vită, caut-o pe cea cu cel mai mare conținut de grăsime marmorată.
Folosește un termometru pentru carne
Cauți cea mai ușoară și simplă modalitate de a ști dacă carnea ta este gata de consum? Investește într-un termometru pentru carne.
În general, carnea de vită întreagă este gata de gătit atunci când atinge în interior aproximativ 55 de grade.
Dar termometrele pentru carne pot fi utile și în cazul în care încerci să atingi un anumit nivel de coacere, cum ar fi „medium-well” sau „medium-rare”.
Fă marinată din timp
Gândește-te la marinate ca la arma secretă din arsenalul tău de gătit carne. Aceste amestecuri de uleiuri, mirodenii și alte ingrediente, cum ar fi vinul sau sucul, sunt menite să se absoarbă în carne și să adauge aromă în timp.
Marinarea cărnii timp de ore în loc de minute va ajuta la frăgezirea acesteia și îi va da mai multă aromă.
Masează carnea
Poate părea elementar, dar depășirea oricărui dezgust legat de atingerea cărnii crude poate ajuta cu adevărat să îți duci gătitul la următorul nivel.
Faptul că nu atingi carnea te va împiedica să freci condimentele sau să înțepi friptura pentru a testa gradul de coacere.
Nu înțepa carnea când o întorci pe grătar
Felul în care manipulezi carnea pe grătar poate avea un mare impact asupra gustului final al acesteia.
Dacă înțepi carnea, proteinele devin mai uscate și mai puțin gustoase.
Modul corect de a întoarce carnea pe un grătar este cu clești sau cu o spatulă. Nu înjunghia niciodată carnea cu o furculiță, pentru că îi vei scoate toate sucurile naturale.
Lasă mereu friptura la odihnit după ce ai gătit-o
Carne de vită, friptură, pui – aproape orice lucru pe care îl frigi la grătar va avea adesea un gust mai bun dacă îl lași să stea pe o planșetă de tăiat sau pe o farfurie timp de câteva minute înainte de a-l servi.
Lăsarea cărnii să se odihnească permite sucurilor de carne, care au fost împinse în centrul unei fripturi sau al unei fripturi de către căldura arzătoare, să revină la suprafață.
Rezultatul este o bucată de carne mai suculentă și mai gustoasă.
Sursa foto: 123rf.com
Citeşte şi: Cum gătești corect carnea de vită. Cele mai bune trucuri în bucătărie
Vezi şi cum se afumă carnea și peştele acasă!