Despre ceapa caramelizată

Ceapa este dulce în mod natural; și cum caramelul provine din simpla gătire a zahărului, atunci când gătești încet ceapa pe o perioadă îndelungată de timp, zaharurile naturale din ceapă se caramelizează, ceea ce face ca rezultatul să fie intens și minunat de aromat.

Poți folosi ceapa preparată în acest fel peste friptură sau pentru supă de ceapă, tarte, pizza sau burgeri.

Cum se păstrează ceapa caramelizată

Refrigerează ceapa caramelizată într-un recipient bine acoperit timp de până la o săptămână.

Congelează ceapa caramelizată într-o pungă cu fermoar sau într-un recipient care se poate congela pentru până la 3 luni. 

Congelează porțiuni de ceapă caramelizată în tăvițe pentru cuburi de gheață. Când sunt înghețate, scoate porțiile și pune-le rapid într-o pungă cu fermoar pentru congelator și pune-le din nou la congelator. Nu se vor lipi unele de altele și vei putea lua cât de mult ai nevoie atunci când ai nevoie.

Cum se face ceapa caramelizată

  • Câteva cepe medii sau mari, galbene, albe sau roșii
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Unt, opțional
  • Sare
  • Zahăr, opțional
  • Oțet balsamic, opțional

Taie ceapa în solzișori de orice mărime preferi.

Se încălzește uleiul de măsline și se adaugă ceapa.

Folosește o tigaie largă, cu fundul gros, pentru un contact maxim cu ceapa. Acoperă fundul tigăii cu ulei de măsline sau cu un amestec de ulei de măsline și unt.

Încălzește tigaia la foc mediu-mare până când uleiul devine strălucitor. Adaugă feliile de ceapă și amestecă pentru a acoperi ceapa cu ulei. Răspândește ceapa în mod egal în tigaie și lasă să se gătească, amestecând din când în când.

Este posibil să fie nevoie să reduci focul la mediu sau mediu mic pentru a împiedica ceapa să se ardă sau să se usuce.

După 10 minute, presară puțină sare peste ceapă și, dacă vrei, poți adăuga puțin zahăr pentru a ajuta la procesul de caramelizare. Un truc pentru ca ceapa să nu se usuce pe măsură ce se gătește este să adaugi puțină apă în tigaie.

Amestecă la fiecare câteva minute ceapa.

Lasă ceapa să se gătească încă 30 de minute până la 1 oră, amestecând la fiecare câteva minute. Imediat ce cepele încep să se lipească de tigaie, lasă-le să se lipească puțin și să se rumenească, dar apoi amestecă-le înainte să se ardă.

Trucul este să le lași suficient de mult timp să se rumenească (dacă le amesteci prea des, nu se vor rumeni), dar nu atât de mult încât să se ardă. 

După primele 20-30 de minute, este posibil să trebuiască să reduci puțin temperatura aragazului și să mai adaugi puțin ulei, dacă observi că ceapa este la limita arderii.

O spatulă de metal te va ajuta să răzuiești fundul cratiței pe măsură ce caramelizarea avansează. Pe măsură ce ceapa se gătește, trebuie să dai cu spatula pe fundul tigăii la fiecare minut, în loc de la câteva minute.

Continuați să gătești și să răzuiești tigaia până când ceapa capătă o culoare bogată și rumenită. La sfârșitul procesului de gătire, poți adăuga puțin oțet balsamic sau vin pentru a ajuta la deglazarea tigăii și a aduce un plus de aromă cepei.

Se păstrează la frigider timp de câteva zile într-un recipient etanș.

În ce rețete poți folosi ceapa caramelizată

Folosește ceapa caramelizată ca garnitură pentru orice fel de carne, cum ar fi puiul, friptura sau carnea de porc.

Ceapa caramelizată și humusul este o combinație fantastică. 

Ca topping pentru pizza, tartine, focaccia sau tartă cu ceapă caramelizată cu brânză de capră. Se potrivește de minune în quiche-uri sau chiar sandvișuri cu roșii uscate, sos pesto și halloumi.

O tartă flamandă cu ceapă caramelizată și brânza Gruyere este un antreu cu care îți poți impresiona invitații mereu.

Rețetele de chutney sau gem de ceapă sunt niște adaosuri minunate pentru sandvișurile gourmet sau pentru un platou de brânzeturi, nuci, fructe și gemuri. 

Burgeri și sandvișuri. Ceapa caramelizată adaugă un mare echilibru de arome la sandvișurile și burgerii tăi. Poate fi folosită chiar și pe hot dog, pentru un plus de savoare. Și, cu puțin oțet balsamic, un sandviș de curcan cu ceapă caramelizată este un prânz super sănătos și aromat.

Această ceapă poate fi consumată și cu feluri de mâncare mai tradiționale, precum fasole bătută, în locul clasicei cepe călite cu pastă de tomate. 

Poate fi un adaos excelent într-o zacuscă sau într-o salată cu ruccola, nuci, gorgonzola, pere și rodie. 

Sursa foto: 123rf.com

Clătite sărate – cele mai bune rețete

Urmărește-ne pe Google News