Ce este cireșata

Cireșata este un lichior tradițional românesc pe bază de cirește care, ca orice alt lichior făcut în casă, se obține prin macerarea fructelor în alcool (de obicei alcool etilic alimentar, vodcă, rom, gin sau coniac), îndulcit cu zahăr. Această băutură alcoolică artizanală are o aromă intens fructată și un gust dulce-acrișor specific, fiind apreciată în special în sezonul de vară.

În multe regiuni din țară și adesea asociată cu ospitalitatea românească, cireșata este similară cu alte băuturi tradiționale din România, precum vișinata sau afinata, însă se distinge prin aroma sa specifică de cireșe. Există variații în rețete, unele incluzând condimente precum cuișoare sau anason pentru un plus de savoare. Este ideală pentru a fi savurată ca aperitiv la un grătar în aer liber ori ca digestiv la finalul unei cine în familie sau la diverse ocazii festive. Cireșata se servește de obicei rece, în pahare mici, dar poate fi utilizată și în diverse cocktailuri sau pentru aromatizarea anumitor deserturi.

Metode de preparare a cireșatei în casă

Prepararea cireșatei este un proces ușor, care nu necesită o listă cu multe ingrediente. Totuși, dacă vrei să obții un gust și o aromă mai bogate și mai interesante, poți experimenta folosind combinații de mai multe soiuri de cireșe sau tipuri de băuturi alcoolice și diverse condimente (scorțișoară, cuișoare, păstaie de vanilie, anason stelat, ghimbir, nucșoară sau coajă de citrice).

JD Vance, mesaj scris în limba română, înainte de alegerile prezidențiale de pe 4 mai: „Nu ar trebui să ne fie frică”
Recomandări
JD Vance, mesaj scris în limba română, înainte de alegerile prezidențiale de pe 4 mai: „Nu ar trebui să ne fie frică”

Cea mai bună și mai potrivită băutură pentru tine o vei obține doar după ce vei testa mai multe rețete și arome diferite. Trebuie să știi că unele rețete aromatizează mai întâi alcoolul, apoi trebuie adăugat un sirop de zahăr și apă după câteva luni. În cazul altor rețete, se adaugă toate ingredientele deodată și se amestecă din când în când  folosind o lingură de lemn pentru a te asigura că zahărul se dizolvă în alcoolul diluat cu apă.

De asemenea, mai există o variantă în care cireșele se macerează în zahăr timp de 8-10 ore, după care se adaugă alcoolul. Toate cele trei metode funcționează la fel de bine ca și celelalte. Și încă ceva: trebuie să ai nevoie de luni de răbdare pentru a lăsa aromele să se contopească și o parte din apă să se evapore pentru ca cireșata să fie un pic mai groasă și mai delicioasă, potrivit ThatRecipe.com.

Prepararea cireșatei în șase pași simpli

Procesul de preparare a cireșatei presupune parcurgerea mai multor etape, după cum urmează:​

  1. Selectarea cireșelor: Pentru a obține o cireșată foarte bună este important tipul de cireșe pe care îl vei folosi. Cireșele dulci sunt mai suculente și au o concentrație mai mare de zahăr natural, ceea ce va face ca cireșata să fie mai dulce și mai plină. Cireșele negre sunt un soi de cireșe dulci cu un gust foarte intens și o culoare profundă, care adaugă un plus de intensitate și culoare cireșatei. De asemenea, cireșele amare adaugă o notă ușor amăruie. Indiferent de ce tip de cireșe folosești, acestea trebuie să fie proaspete, coapte și sănătoase și să nu prezinte defecte.​
  2. Curățarea cireșelor: după selectare, fructele se curăță de codițe, se spală și se usucă bine folosind un prosop; specialiștii recomandă să nu se scoată sâmburii, deoarece aceștia vor contribui la aroma finală a lichiorului.
  3. Macerarea cireșelor: în această etapă, fructele se introduc într-un recipient de sticlă, fie un borcan, o damigeană sau o sticlă cu gura largă, alternând straturi de cireșe cu zahăr.​ Zahărul alb granulat este cel mai potrivit pentru orice rețetă de cireșată.​
  4. Adăugarea alcoolului: peste amestecul de cireșe și zahăr se toarnă alcoolul; poți folosi alcool etilic alimentar, vodcă, gin, rom sau coniac, în funcție de preferințe.​
  5. Maturarea: recipientul din sticlă se închide ermetic și se lasă la macerat cireșele în alcoolul cu zahăr într-un loc răcoros și întunecat timp de cel puțin opt săptămâni; din când în când se agită pentru a se facilita dizolvarea zahărului, se mai menționează pe ThatRecipe.com.​ Cu cât amestecul este lăsat la macerat mai mult timp, cu atât băutura va avea o aromă mai complexă și va avea un gust mai intens. Pentru o aromă optimă se recomandă ca procesul de macerare să se întindă pe 3-4 luni.
  6. Filtrarea: După perioada de macerare, lichiorul de cireșe se strecoară și se toarnă în sticle curate, care se închid ermetic; pentru această etapă se folosește o sită fină sau un tifon pentru a se îndepărta cireșele și condimentele. Cireșata se poate păstra într-un borcan sau într-o sticlă la frigider până la trei luni. Dacă este depozitată într-un beci sau într-o cămară, cireșata va putea fi consumată până la 1-2 ani. Cu timpul, aromele se vor intensifica și se vor maturiza, îmbunătățind calitatea lichiorului.
Autoritatea pentru Date Personale investighează milionul de scrisori personalizate trimise de AUR. AEP a anunțat sesizarea Parchetului General
Recomandări
Autoritatea pentru Date Personale investighează milionul de scrisori personalizate trimise de AUR. AEP a anunțat sesizarea Parchetului General

Cât alcool trebuie adăugat la cireșată

Alegerea tipului de alcool este o etapă esențială pentru a obține o băutură aromată și echilibrată. Este improtant de știut că tipul de alcool pe care îl folosești la cireșata ta va influența nu doar gustul, ci și modul în care cireșele își vor elibera aroma în timpul procesului de macerare. Una dintre cele mai utilizate opțiuni este alcoolul etilic dublu rafinat, care este apreciat pentru puritatea sa și capacitatea de a extrage eficient esențele din fructe. Pentru o cireșată mai puternică se folosește alcool de 96%, în proporție de 750 ml la 1 kg de cireșe.

Totuși, din cauza concentrației ridicate, este indicat să îl diluezi cu 250 ml de apă distilată până ajunge la un volum alcoolic de circa 40-50%, ideal pentru o băutură plăcută la gust. Pentru fiecare kilogram de cireșe trebuie adăugate 500 g de zahăr. Dacă vrei să dai băuturii tale o notă rustică și tradițională poți macera cireșele în țuică sau în pălincă, ambele având o tărie de 40-50%. Trebuie, însă, alese variante fără arome puternice, pentru a nu acoperi parfumul natural al cireșelor. Pentru cei care caută un gust mai special, romul alb (40%) poate fi o alegere potrivită datorită notelor subtile de trestie de zahăr.

Rimetea, satul din Munții Trascău desemnat „Destinația anului 2025”. Locuitorii trăiesc exclusiv din turism: „Mâncarea ne face renumiți”
Recomandări
Rimetea, satul din Munții Trascău desemnat „Destinația anului 2025”. Locuitorii trăiesc exclusiv din turism: „Mâncarea ne face renumiți”

De asemenea, ginul poate fi și el o variantă datorită aromei sale distinctive de ienupăr și de plante aromatice, care poate transforma cireșata într-o băutură cu personalitate. Poate fi folosită și vodcă de 37-40%. În cazul în care folosești alcool de 40% este suficient un litru de alcool la aceeași cantitate de cireșe și la cantitatea de zahăr, aflăm de pe site-ul Hellotaste.ro.

Cea mai simplă rețetă de cireșată

Ingrediente:

  • 1 kg de cireșe bine coapte (de preferat cireșe dulci), cu tot cu sâmburi
  • 400-500 g de zahăr (în funcție de cât de dulce îți dorești să fie cireșata)
  • 500 ml de alcool etilic dublu rafinat 96 % sau 1 l de vodcă de 37-40%
  • 1 baton de scorțișoară sau 1-2 cuișoare (opțional)

Mod de preparare:

Pentru început, cireșele trebuie spălate foarte bine, după care se pun într-un recipient din sticlă cu gura largă, de preferat o sticlă mare sau o damigeană. Dacă vrei ca aroma să fie mai intensă, poți să crapi ușor cireșele, însă sâmburii trebuie lăsați întregi deoarece aceștia contribuie la gustul specific al băuturii. Apoi, peste cireșe se va adăuga zahărul, iar recipientul se va acoperi și se va lăsa la soare timp de 2-3 zile. În acest interval, fructele vor elibera un sirop dens, suficient cât să le acopere complet.

După ce s-a format siropul, va trebui turnat alcoolul ales peste amestecul de cireșe și zahăr și se lasă din nou pentru câteva zile într-un loc luminos, cu sticla închisă ermetic. Recipientul trebuie agitat o dată pe săptămână pentru a se dizolva zahărul și pentru amestecarea aromelor. La final, poți ajusta tăria băuturii adăugând apă, în funcție de cât de tare dorești să fie cireșata. Este important de știut că zahărul și cireșele încep un proces ușor de fermentație, ceea ce va contribui în mod natural la creșterea conținutului de alcool din băutură.

Pentru a îmbogăți aroma cireșatei și pentru a-i da o notă distinctă și complexă, poți să adaugi diverse condimente. Dacă îți propui să păstrezi cireșata pentru a o consuma în timpul sezonului rece, fără a fi nevoit să adaugi conservanți, este recomandat să folosești alcool dublu rafinat. În acest caz, apa se adaugă abia cu 1-2 săptămâni înainte de servire, pentru a-i păstra prospețimea și calitatea, mai precizează Hellotaste.ro.

Foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Unica.ro
Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Partenera lui Nicușor Dan nici că a mai fost văzută așa! Imaginile cu Mirabela Grădinaru au intrat în atenția tuturor și mulți au dat zoom imediat, după ce un detaliu a stârnit reacții
Viva.ro
Partenera lui Nicușor Dan nici că a mai fost văzută așa! Imaginile cu Mirabela Grădinaru au intrat în atenția tuturor și mulți au dat zoom imediat, după ce un detaliu a stârnit reacții
Irina Columbeanu a intrat la o facultate grea! Ce va studia fiica Monicăi și a lui Irinel. E pe cai mari în America: ziarele scriu despre ea!
Libertateapentrufemei.ro
Irina Columbeanu a intrat la o facultate grea! Ce va studia fiica Monicăi și a lui Irinel. E pe cai mari în America: ziarele scriu despre ea!
IT-iștii români, panicați de căutarea unui nou job după concediere: „Îmi iau salopetă, bocanci și mă fac zugrav”
Adevarul.ro
IT-iștii români, panicați de căutarea unui nou job după concediere: „Îmi iau salopetă, bocanci și mă fac zugrav”
De ce Cristina Ciobănașu nu mai apare în serialele de la Antena 1 produse chiar de mama ei adoptivă, Ruxandra Ion: „I-a fost foarte greu să accepte că…”
Elle.ro
De ce Cristina Ciobănașu nu mai apare în serialele de la Antena 1 produse chiar de mama ei adoptivă, Ruxandra Ion: „I-a fost foarte greu să accepte că…”
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Unica.ro
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
A mers la mare cu un buget triplu față de o vacanță avută în Viena. Stațiunea aleasă
Observatornews.ro
A mers la mare cu un buget triplu față de o vacanță avută în Viena. Stațiunea aleasă
Horoscop 2 mai 2025. Săgetătorii au în față o zi care poate semăna cu o pauză binemeritată, după un efort intens
HOROSCOP
Horoscop 2 mai 2025. Săgetătorii au în față o zi care poate semăna cu o pauză binemeritată, după un efort intens

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI