Cuprins:
Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieţi doar în SUA, printre care a preşedintelui Ronald Reagan, a primarului New Yorkului, Edward Koch, şi a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher şi Jack Lemmon. Din păcate, pe 17 decembrie 2016, a murit doctorul care a inventat manevra Heimlich.
Medicul Tudor Ciuhodaru – de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din Iași – spune că toți ar trebui să știm să facem asta. Ce trebuie să ştiţi? Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin.
Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim ajutor. Asta prevede Legea Ciuhodaru, ce poate salva mii de vieţi, dar aşteaptă de prea mult timp să fie adoptată.
- Vezi și cum poți acorda primul ajutor copiilor. Manevrele pe care trebuie să le faci când viața le este pusă în pericol.
Așadar, până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege trebuie să ştiţi să faceți:
10 lucruri esențiale despre manevra Heimlich
- 1. Fiţi siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucţia nu e completă, manevra nu e eficientă şi poate produce leziuni):
- aspiraţie confirmată (de martori, anturaj)
- nu mai poate vorbi, tuşi şi respira
- pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât, iar ulterior îşi pierde conştienţa
- 4. Plasaţi-vă în spatele acestuia.
- 5. Îmbrăţisaţi pacientul, poziţionând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic şi stern) peste care suprapuneţi cealaltă mână.
- 6. Aplicaţi compresia abdominală care trebuie să fie bruscă şi adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus şi din faţă în spate, ca şi cum aţi ridica pacientul.
- 7. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale.
- 8. Repetaţi compresiile până când pacientul reuşeşte să expulzeze obiectul aspirat sau îşi pierde conştienţa.
- 9. Dacă victima îşi pierde conştienţa, poziţionaţi-o pe spate, pe un plan dur. Începeţi resuscitarea. Efectuaţi aceeaşi manevră după ce aţi încălecat picioarele victimei. Aplicaţi compresii bruşte şi adânci în abdomenul superior, poziţionând mâna puternică între ombilic şi stern şi aşezând cealaltă mână peste aceasta.
- 10. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent) este necesară, indiferent dacă manevra are sau nu succes.
Citeşte și: Cum se acordă primul ajutor în caz de electrocutare
Ponturi despre manevra Heimlich
- Dacă pacientul încă poate tuşi, încurajaţi-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin.
- Atenţie la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat îşi va pierde conştienţa, va cădea şi se poate lovi.
- La gravide şi obezi aplicaţi compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului.
- Există şi auto Heimlich: împingeţi-vă cu abdomenul superior pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că pentru a fi cu adevărat eficiente, noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulţirii.
Cine a fost doctorul Henry Heimlich?
Henry Heimlich a fost un doctor american și inventatorul unei tehnici de salvare foarte simple și extrem de eficiente, ce poate salva viața unor persoane care se sufocă,„manevra Heimlich”. Medicul a murit pe 17 decembrie 2016 la un spital din Cincinnati, în urma unui atac de cord, potrivit bbc.com. În mai 2016, la 96 de ani, cu doar câteva luni înainte să moară, medicul Henry Heimlich a folosit el însuși metoda pentru a salva viata unei bătrâne, la azilul unde se afla și el internat.
Metoda medicului american Henry Heimlich prin care pot fie eliberate căile respiratorii blocate ale persoanelor a fost inventată în 1974. Pentru prima dată, procedura a salvat viaţa unei femei în vârstă, internată într-un azil. Aceasta avea căile respiratorii blocate de o bucată de carne cu os. Succesul procedurii l-a uimit până şi pe inventator. Când a inventat tehnica, dr. Heimlich era şeful chirurgilor de la Jewish Hospital din Cincinnati, SUA.
Cum a inventat manevra Heimlich?
Heimlich, chirurg specializat în chirurgie toracică, a inventat această tehnică revoluționară, după ce a citit despre rata mare de decese în restaurante, care mai întâi au fost atribuite atacurilor de cord, dar ulterior s-a constatat că decesele au fost cauzate de sufocare, din cauza blocării căilor aeriene cu produse alimentare.
Potrivit Reuters, întelepciunea populară de la acea vreme prezenta drept soluție la această problemă pălmuirea repetată peste spate a persoanei care se sufoca în urma obstrucției traheei. Însă Heimlich credea că loviturile asupra spatelui ar putea împinge blocajul mai adânc. Pentru a-și dovedi metoda lui, a folosit câini de laborator anesteziati cărora le-a blocat traheea cu bucăți de carne, atașate de sfori în caz de urgență, și a dezvoltat astfel tehnica și care i-a făcut cunoscut numele în întreaga lume.
A durat mai mult de un deceniu pentru ca manevra lui să fie adoptată de comunitatea medicală, din cauza faptului că se făcuseră teste oficiale pe oameni. Crucea Roșie recomanda manevra doar ca metodă secundară, după ce se încerca și eșua bătutul pe spate.
De-abia în 1986 a fost recomandată oficial de Crucea Roșie ca tehnică primară anti-sufocare în cazurile obstrucționării căilor aeriene cu obiecte străine. Însă, în 2006, organizația s-a răzgândit, spunând că „presiunile puternice abdominale” ar trebui să fie totuși metoda secundară.
Într-o declaraţie dată publicităţii, familia doctorului a subliniat faptul că medicul a fost un erou pentru mulţi oameni din întreaga lume.
„Din momentul în care tata şi-a început cariera de medic şi a practicat chirurgia toracică, şi-a făcut un ţel din a veni cu idei simple şi eficiente, capabile să salveze şi să îmbunătăţească semnificativ calitatea vieţii oamenilor“, potrivit bbc.com.
Manevra Heimlich nu este singurul success al medicului. În 1962, el a mai inventat o valvă destinată pacienţilor care au suferit o intervenţie chirurgicală la nivelul pieptului şi despre care se crede că a salvat vieţile multor soldaţi care au luptat în războiul din Vietnam.
- Descoperă și principalele tehnici de prim ajutor pe care trebuie să le aplicăm în cazul unor situaţii de urgenţă
- Primul ajutor în caz de asfixiere și la ce este bine să fii atent
andreea28s • 11.01.2024, 12:49
un articol foarte util, ar trebui stiuta de toata lumea aceasta manevra
Daniel9090 • 08.12.2023, 14:17
Informații vitale despre prim ajutor, esențiale pentru salvarea vieților în situații critice