Cuprins:
Cireșele se regăsesc într-o varietate de arome și soiuri. Sunt fructe bogate în vitamine și fibre și ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar, dar și a pielii. Pot fi consumate ca atare, însă pot fi adăugate și într-o varietate de rețete cu cireșe. Astăzi îți recomandăm rețete de dulceață de cireșe amare. Un deliciu culinar pe care îl poți pregăti vara și de care te poți bucura tot anul.
Rețete de dulceață de cireșe amare
Dulceață de cireșe amare făcută în casă
Îngrediente
- 1,2 kg cireșe amare (negre și fără sâmburi);
- 1,6 kg zahăr tos;
- zeama de la o lămâie;
- Un plic zahăr vanilinat.
Mod de preparare
Spală bine cireșele și asigură-te că nu mai au sâmburi. Amestecă toate cireșele cu cantitatea de zahăr într-un vas și pune-le la foc mediu. Ai grijă să amesteci în mod regulat compoziția pentru a nu se prinde de vas. Imediat cum compoziția de cireșe amare s-a prins, da drumul la foc mai tare și amestecă foarte des în vas pentru a nu se arde dulceața.
Când dulceața este bine legată, adaugă zeama de lămâie și mai lasă compoziția pe foc pentru câteva clocote. Ia dulceața de pe foc și las-o să se răcească foarte bine, după care pune-o în borcane curate și uscate.
Cum se face dulceața de cireșe amare
Ingrediente
- 1,200 kg cireșe ;
- 1 kg zahăr;
- 200 ml apă;
Mod de preparare
Spală bine cireșele și scoate-le sâmburii. Pune toate ingredientele într-un vas și lasă-le la foc iute pentru 10 minute, până când observi că încep să fiarbă, apoi lasă focul mediu.
Amestecă din când în când pentru a nu se lipi de fundul vasului și ori de câte ori se formează spumă deasupra vasului, înlătur-o cu o paletă. Lasă să fiarbă la foc potrivit pentru aproximativ o oră, verifică să vezi dacă dulceața s-a legat bine, iar la final, adaugă și zeama de lămâie.
Dulceață de cireșe amare fără zahăr
Ingrediente
- 1 kg cireșe amare negre, fără sâmburi;
- 1 l suc natural de mere dulci;
- Sucul de la o lămâie;
- Un baton de vanilie.
Mod de preparare
Spală bine cireșele, scoate-le sâmburii și scurge-le de apă. Le poți lăsa într-o sită să se scurgă bine.
Între timp, poți să pegătești merele. Spală-le bine și taie-le în bucăți mai mici. Cu ajutorul unui storcător de fructe, transformă-le în suc.
Într-un vas încăpător pune sucul de mere, sucul care s-a scurs de la cireșe, adaugă vanilia și fierbe până cand siropul s-a redus la jumătate. Înlătură batonul de vanilie, adaugă cireșele și sucul de lămâie și fierbe dulceața de cireșe amare timp de 20-25 de minute, la foc mediu.
Înlătură spuma care se formează pe parcurs. Când dulceața este gata, compoziția este închegată, pune-o fierbinte în borcane curate și sterilizate, închide ermetic cu capace și acoperă-le cu o pătrură groasă.
Lasă borcanele de dulceață să se răcească natural, apoi depozitează-le în cămară sau într-un loc răcoros.
Gem de cireșe amare
Ingrediente
- 2 kg cireșe amare;
- 1 kg zahăr;
- zeamă de la o lămâie.
Mod de preparare
Se spală, se curăță și se îndepărtează sâmburii de la cireșele amare. Se pun într-o cratiță alături de zeama de la o lămâie și zahărul. Se lasă crăticioara în frigider câteva ore bune, până ce fructele își lasă zeama.
Apoi, se pune crăticioara pe foc și se fierbe până devine o compoziție groasă. Se toarnă în borcane sterilizate și se acoperă capacele cu prosoape până se răcesc. Se păstrează la loc întunecat și răcoros.
Sirop de cireșe amare
Ingrediente
- 1 kg cireșe amare bine coapte;
- 500 gr zahăr;
- 500 ml apă;
- Sucul de la o lămâie.
Mod de preparare
Spală bine cireșele, scoate-le sâmburii și lasă-le la scurs într-o sită. Pune-le apoi într-o cratiță mare, adaugă apa și lasă-le să fiarbă pentru 20 de minute sau până când cireșele devin moi.
Strecoară apoi totul printr-o sită fină și presează pentru a obține cât mai mult suc de cireșe din compoziție.
Pune sucul obținut într-o cratiță, adaugă zahărul și sucul de lămâie și mai lasă la fiert pentru 10-15 minute, amestecând constant până când zahărul se dizolvă și siropul se îngroașă.
Dacă vrei să obții un sirop de cireșe amare cu o aromă aparte, poți adăuga în timpul fierberii siropului și câteva frunze de mentă proaspătă, de busuioc sau scorțișoară ori ghimbir. Toate aceste ingrediente vor ajuta la un sirop cu aroma răcoritoare și condimentată.
Când este gata, lasă siropul de cireșe amare să se răcească, apoi depozitează-l în sticle și păstrează-l la rece.
Citește și: Rețete de gem de caise
Sursă foto: 123rf.com