Dacă vrei să îți pregătești o masă pe bază de ouă și nu știi cât să fierbi ouăle pentru a obține un gălbenuș moale, iată mai jos cât trebuie să fii atent la ceas pentru a face ou fiert moale.

Reguli importante înainte de a pune ouăle la fiert

Nu pune ouăle la fiert niciodată în apă fiartă sau clocotită, ci în apă rece. Dacă vei pune ouă să fiarbă în apă fierbinte, șocul termic va duce la fierberea lor neuniform și chiar la crăparea lor în timpul fierberii.

Nu pune prea multe ouă la fiert într-un vas mic. Ouăle trebuie să fie acoperite cu apă, cel puțin 2 cm, și să fie aerisite în vas, nu înghesuite.

Pentru a nu se împrăștia albușul în timpul fierberii, în apa din vas pune o linguriță de oțet sau o linguriță de bicarbonat de sodiu. De asemenea, poți pune și puțină sare în apa în care ai pus ouăle să fiarbă.

Dă focul mare până când ouăle ajung în punctul de fierbere, apoi poți da focul mai mic.

Trece ouăle fierte printr-un jet de apă rece, imediat cum le-ai luat de pe foc. Acest lucru va opri procesul de fierbere și se vor decoji ouăle mai ușor.

Cum recunoști dacă ouăle sunt proaspete

Dacă vrei să știi cât de proaspete sunt ouăle pe care vrei să le mănânci, înainte de a le găti, fă un test simplu. Testul apei este metoda prin care poți vedea dacă ouăle sunt bune să fie consumate.

Pune apă rece într-un pahar sau într-un bol. Dacă oul va pluti, înseamnă că este vechi și nu este tocmai bun pentru consum.

Dacă oul stă la fundul vasului, înseamnă că este proaspăt și poate fi consumat.

De asemenea, dacă agiți un ou și vei auzi un zgomot asemenea unui zgomot al apei, înseamnă că oul nu mai este proaspăt, are aer în interior și nu este indicat să fie consumat.

Cum se face oul fiert moale

Pune ouăle în vasul cu apă rece, dă focul mai tare până când ajunge în puctul de fierbere, iar din momentul în care ouăle fierb, dacă vrei să faci un ou fiert moale, lasă-le pe foc pentru 4 minute.

Dacă vrei să obții un ou fiert cu gălbenuș cleios, untos, atunci lasă-le să fiarbă pentru aproximativ 6 minute.

Cum se face oul fiert tare

Dacă vrei să fierbi ouă cu un gălbenuș tare, atunci, când apa a ajuns în punctul de fierbere, dă focul mai mic și lasă ouăle la fiert pentru aproximativ 10 minute.

Cât timp se fierbe un ou moale

Cât timp se fierbe un ou moale de rață

Ouăle de rață au coaja mai subțire și un conținut mai mare de proteine. Astfel, dacă vreți ouă mai moi, după ce apa începe să clocotească, mai lasă-le pe foc timp de 6-7 minute.

Dacă vrei să fierbi ou de rață cu gălbenuș mai tare, atunci lasă-le să fiarbă 9-10 minute. După ce le-ai fiert, pune-le în apă rece timp de 10 minute pentru a încetini procesul de fierbere și pentru a fi mai ușor de decojit.

Cât timp se fierbe un ou moale de gâscă

Ouăle de gâscă sunt mai mari și au coaja mai tare. Drept urmare, și timpul de fierbere este mai mare. Pentru a obține ouă mai moi se mai lasă pe foc timp de 10-12 minute după ce apa a început să clocotească. Dacă vreți să obții ouă cu miezul tare, atunci le lași la fiert timp de 13-15 minute.

Cât timp se fierb ouăle de prepeliță

Ouăle de prepeliță sunt mai mici și mai delicate decât cele de găină, drept urmare, trebuie fierte mai puțin timp. Ouăle de prepeliță trebuie scoase de la frigider și lăsate timp de 20-30 de minute la temperatura camerei pentru a preveni spargerea lor în timpul fierberii.

Apoi se pun ușor, cu o lingură, într-o cratiță mică plină cu apă rece. Se pune cratița pe foc și din momentul în care începe apa să fiarbă, le mai lăsați pe foc pentru 3-4 minute.

După cele patru minute, se scot ouăle din apă și se pun într-un vas sub jetul de apă rece pentru a opri procesul de fierbere.

Ouă fierte moi în apă

Ouăle poșate sau fierte direct în apă, cu gălbenușul moale, se fierb total diferit față de cele în coajă. Astfel că, dacă vrei să faci ouă poșate, sparge oul într-un pahar sau bol înainte, pune un vas cu apă la fiert, iar când apa începe să fiarbă, ia un tel și amestecă apa din oală pentru a crea un vârtej.

Toarnă apoi oul din pahar direct în centrul vârtejului și lasă-l la fiert pentru 2-3 minute. Când oul este gătit, se va ridica la suprafață.

Poți pune în apa în care vrei să faci ou poșat un strop de oțet sau zeamă de lămâie. Acest truc va ajuta la strângerea albușului în jurul gălbenușului.

Citește și: Rețete de colțunași

Sursă foto: 123rf.com

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News