Istoria parfumului
Parfumul este, mai exact, amestecul lichid de uleiuri aromatice ori alți compuși aromatici, de fixativi și de solvenți, care se folosește pentru un miros plăcut, atât pe corpul uman, cât și pe anumite obiecte.
Parfumul are o istorie veche de mii de ani, iar cuvântul provine din limba latină “per fumus” care înseamnă “prin fum”. Egiptenii sunt cei care au adus primii în cultura lor parfumul și ulterior au fost urmați de chinezi, arabi, greci, hinudși, israeliți, cartaginieni și români.
Cu o vechime de 4.000 de ani, au fost descoperite cele mai vechi parfumuri de către arhelogii din Cipru. Primul producător de parfumuri înregistrate a fost o femeie numită Tapputi, în jurul anului 1200 îH. Femeia folosea uleiuri, plante și flori, pe care le combina și în urma distilării, obținea uleiurile aromate. Tapputi a rămas în istorie deoarece a dezvoltat metode originale de distilare a unui parfum, iar de aici ea a fost denumită și prima femeie chimist.
În trecut, în Epoca Antică, parfumurile erau considerate uleiuri aromate ce aveau puterea de a-l apăra de cele rele pe cel care le poartă, dar și un mod în care ei își arătau venerația față de zei.
Tot din istoria parfumului aflăm că în Egipt ar fi fost inventată prima sticlă de parfum, iar Grecia a fost prima țară care a dezvoltat o industrie a parfumurilor.
Primul parfum modern a apărut în anul 1370 la cererea Reginei Elisabeta a Ungariei. Legenda spune că Regina a cerut acest parfum cu scopul de a-l seduce pe regele Poloniei, cu care ulterior s-a căsătorit. Parfumul Reginei Ungariei denumit și “Apa Reginei Ungariei” este un amestec de esențe de rozmarin, cu rol terapeutic, deoarece a fost folosit și pentru tratarea reumatismului.
Parfumul era folosit și pentru a ascunde lipsa igienei a regilor din Franța
La curțile regilor Franței, parfumul era folosit în mod excesiv. Conform legendei, regi precum Ludovic XIV-lea și Ludovic al XV-lea nu obișnuiau să facă baie foarte des din teama de a nu lua anumite boli, așa că ei mascau această lipsă de igienă cu cantități uriașe de parfum. Din acest motiv, curtea regelui Ludovic al XV-lea era denumită și curtea parfumată.
De asemenea, chiar și Napoleon a fost un mare fan al parfumurilor, deoarece se spune că acesta consuma în fiecare lună 60 de sticluțe cu extract de iasomie și săptămânal 2 litri de colonie violet. Conform legendei, Napoleon a folosit atât de mult parfum de mosc, încât chiar și la 60 de ani de la moartea acestuia încă se mai simte miros de mosc în budoar.
Chanel – Cel mai vândut parfum din lume
Chiar dacă începuturile parfumurilor au fost timide, acum aceste esențe se bucură de o popularitate variată în rândul femeilor, dar și a bărbaților. Însă, cel mai vândut parfum din lume îi aparține creatoarei de modă Chanel, care l-a creat în anul 1921 și l-a denumit Chanel no 5. Din esențele principale ale parfumului predomina esența de trandafiri de mai, moscul sintetic și iasomia.
Parfumul a fost denumit Chanel no 5 deoarece a fost al cincelea pe care creatorul Ernest Beauxi i l-a propus creatoarei Chanel și pe care aceasta l-a și acceptat.
Rețetă de parfum – cum faci un parfum
- Pentru reușită te sfătuim să cumperi uleiuri esențiale bio, de calitate. Ai nevoie de:
- 20 de picături de ulei esențial de lavandă;
- 20 de picături de ulei esențial de lămâie;
- 20 de picături de ulei esențial de bergamotă;
- 5 picături de ulei esențial de rozmarin cineole;
- 5 g de tinctură de smirnă, de salvie sau pudră de iris pentru fixare;
- 250 ml alcool 40% volum.
Cum faci un parfum
Amestecă cele patru uleiuri esențiale, adaugă alcoolul și amestecă. Varsă compoziția într-un recipient din sticlă cu dop de plută. Lasă-l deoparte două zile. Adaugă apoi 100 ml apă distilată și o linguriță de fixator tip pudră de iris, ulei esențial de salvie sau tinctură de smirnă, după preferințe. Închide recipientul și agită-l ușor. Lasă-l la macerat cel puțin o săptămână. Apoi, filtrează amestecul și pune-l într-o sticluță frumoasă care se închide ermetic. Pune- și o etichetă, cu ce denumire vrei tu. Se poate conserva mai multe luni, la adăpost de lumină și căldură, într-un loc bine aerisit.
Rețeta autentică pentru Eau de Cologne / Apă de Colonie
- Există mai multe rețete de apă de colonie. Iată una care se apropie de cea originală. Ai nevoie de:
- 4 ml de ulei esențial de lămâie;
- 4 ml ulei esențial de bergamotă
- 2 ml ulei esențial de chitră (un soi de citrice cu coaja groasă);
- 1 ml ulei esențial de lavandă
- 6 g de smirnă 5 picături de ulei esnțial de flori de portocal 500 ml alcool de 50% volum.
Cum să faci apă de colonie
Se amestecă toate și se lasă la macerat în alcool timp de 10 zile, apoi se filtrează și se păstrează într-un recipient ermetic.
Cum să faci un deodorant
Deodorantele obișnuite din comerț conțin, în marea lor majoritate, aluminiu care este neurotoxic. Îți poți face propriul deodorant, folosind 100% produse naturale, pentru a evita expunerea la aceste substanțe periculoase.
Cum să faci deodorant ai nevoie de:
- 90 ml alcool 40% sau vodcă 90 ml;
apă distilată; - 20 ml glicerină vegetală;
- 40 de picături de ulei esențial de lămâie;
- 40 de picături de ulei esențial de arbore de ceai;
- 20 de picături de ulei esențial de grepfrut;
- 8 picături de ulei esențial de geranium (facultativ)
Pune toate uleiurile esențiale în alcool și amestecă bine. Adaugă glicerina și apa distilată și amestecă din nou. Agită bine până devine o emulsie. Glicerina are un efect ușor lipicios care dispare după câteva zile. Folosește deodorantul după 5 zile.
Cum faci demachiant
Ca să faci un demachiant, ai nevoie de:
- 200 ml lapte;
- o felie de 2 cm de castravete tăiată în patru.
Curăță castravetele de coajă și mixează-l cu laptele. Pune totul într-un flacon curat și sterilizat. Pune demachiantul pe o dischetă și curăță-ți tenul. Se poate păstra la frigider 3 zile.
Exfoliant natural
Iată trei exfoliante naturale pentru față sau corp:
Mierea
Mierea reține umiditatea care dă pielii strălucire, catifelare și suplețe. Aplică pe ten un strat gros, lasă să acționeze 10-20 de minute și clătește cu apă călduță.
Iaurtul
Este un exfoliant natural care previne îmbătrânirea prematură a pielii, hidratând și curățind în profunzime porii. Aplică un strat gros de iaurt pe ten, lasă să acționeze 20 de minute și apoi clătește cu apă călduță.
Bicarbonat de sodiu
Are o textură granulată dar este blând pentru piele. Este un bun exfoliant natural pentru ten și corp. Adaugă o linguriță de bicarbonat în foarte puțină apă și formează o pastă moale. Întinde-o pe piele, lasă să se usuce și apoi clătește.
Fă-ți singură propriul parfum
Parfumul este esența care te reprezintă, nota personală care te poate descrie celor din jur. Dacă și pentru tine parfumul este o carte de vizită, atunci ar trebui să îți creezi propriul parfum. Ce trebuie să știi despre chimia parfumului:
Radiografia unui parfum:
- Structură;
- Compoziție;
- Categorii.
Fiecare parfum are:
- Note de vârf – primul miros pe care îl simți atunci când miroși parfumul (Bergamotă, Grapefruit, Lămâie, Mandarină roșie, Portocale, Verbena, Eucalipt);
- Note de mijloc – esențele care dau personalitate parfumului (Anason, Palmarosa, Mentă, Piper Negru, Lemn de trandafir, Ylang ylang, Tea trea, Salvie, Magnolia, Chiparos, Mușețel, Lavandă, Cimbru);
- Note finale – esențele care persistă și se diferențiază de celelalte (Tămâie, Ghimbir, Lemn de santal, Vanilie, Patchouli, Smirnă, Narcise, Guaiac).
Tehnologie:
Distilarea și extracția notelor de parfum
Procesul cel mai vechi din care se extrage uleiul esențial și apa florală. Distilarea și extracția înseamnă atunci când vaporii de apă traversează un recipient de flori ori plante, se încarcă esența aromatică, iar vaporii trec prin țeava de răcire. Din amestecul care se scurge din țeavă se separă apa distilată de uleiul esențial și imediat după asta începe procesul de parfumare, care extrage principiile odorante din florile ce nu rezistă în căldură.
Procesul de parfumare constă în depunerea pe tăblițe de sticlă, ce au fost unse cu un strat de grăsime din flori sau petale. Imediat cum grăsimea a absorbit esența florilor, timp de 12 până la 72 de ore, se repetă operațiunea.
Tot în procesul de parfumare se folosește alcool pentru a se extrage esența parfumului care este cel mai apropiat de floarea proaspătă.
Macerarea
Prin macerare se înțelege înmuierea în ulei cald a florilor și plantelor, iar uleiul este separat de grăsime. Uleiul este concentrat sub vid și esența este obținută imediat.
Stoarcerea
Prin stoarcerea cojilor de citrice se obțin uleiurile esențiale de citrice, iar după ce fructele au fost bine curățate de coajă, sunt presate și se obține uleiul esențial.
Materii prime naturale pentru parfumuri:
- Uleiuri esențiale;
- Fracțiuni izolate din uleiuri esențiale
- Tincturi;
- Absolute și concrete;
- Rășini și balsamuri;
Compoziții parfumuri pe bază de alcool
- Parfum: concentrație – 10-35% esențe – cât durează mirosul – o zi sau câteva zile;
- Apă de parfum: concentrație – 10-20% esențe – cât durează mirosul – câteva ore, până la o zi;
- Apă de toaletă: concentrație – 5-10 esențe – cât durează mirosul – 2-3 ore;
- Apă de colonie: concentrație – cât durează mirosul – 1-2 ore.