Sosul tartar este simplu de făcut acasă și ai nevoie doar de câteva ingrediente. Adesea, sosurile îmbuteliate din comerț vin la pachet cu o cantitate nesănătoasă de sodiu și zahăr, așa că varianta sănătoasă este să îl prepari acasă.

Sosul tartar – din ce e făcut?

Sosul tartar este de obicei făcut din maioneză, murături sau castraveți tocați și ceapă, capere sau pătrunjel proaspăt. 

Sosul tartar se potrivește în mod tradițional excelent cu fructele de mare, în special cu peștele și cartofii prăjiți. Cu toate acestea, poate fi folosit, de asemenea, ca un condiment cu pui prăjit și chiar cu burgeri. Totul este o chestiune de gust personal!

Sosul tartar este un sos rece făcut din maioneză, murături tocate, capere și ierburi precum tarhon și mărar. Sosul tartar poate fi, de asemenea, îmbunătățit prin adăugarea altor soiuri de ierburi, suc de lămâie sau măsline.

Cel mai adesea este servit ca un condiment cu mâncăruri din fructe de mare, cum ar fi peștele prăjit și stridiile prăjite.

Sosul tartar are la bază fie maioneză (gălbenuș, muștar sau oțet, ulei), fie aioli (ulei de măsline, usturoi), la care se adaugă anumite ingrediente. 

În Marea Britanie, rețetele adaugă de obicei la bază capere, castraveți, suc de lămâie și mărar. Rețetele din SUA pot include murături de mărar tocate, ceapă (sau arpagic) și pătrunjel proaspăt.

Uneori se adaugă ouă fierte tari sau măsline tocate, precum și muștar Dijon și ceapă murată.

Sos tartar – origini

Sosul tartar își are originea în Franța sub numele de sos tartare, numit după tătarii care s-au stabilit în Ucraina și în unele părți ale Rusiei. Este posibil ca francezii, în producerea acestui sos pe bază de maioneză sau aioli, să se fi bazat pe denumirea „tartar” pe propria lor ortografie variată a numelui tătarilor, care era „Tartare”.

Sosul și numele său se regăsesc în cărțile de bucate încă din secolul al XIX-lea. Numele derivă din sosul francez tartare, denumit după tătarii (ortografia veche în franceză a grupului etnic: Tartare) din stepa eurasiatică, care au ocupat cândva Ucraina și părți din Rusia.

Deși este puțin probabil ca tătarii să fi preparat sau să fi consumat vreodată sosul Tartar, originea reală a sosului se găsește într-adevăr în estul Franței, ceea ce ar fi putut inspira numele confuz. În Turcia și în Levant, un condiment cunoscut sub numele de tarator a fost folosit în mod tradițional ca un condiment pentru mâncarea de mare prăjită.

Tarator turcesc și levantin este, de obicei, un sos pe bază de tahini, nu maioneză sau aioli, dar în ceea ce privește faptul că este un acompaniament cremos și picant pentru pește și/sau fructe de mare prăjite, este extrem de asemănător cu sosul tartar.

Faptul că sosul tartar și-a făcut prima apariție în bucătăria vest-europeană la mijlocul anilor 1800 coincide cu o perioadă de orientalism (în timpul căreia diverse aspecte ale culturii Orientului Mijlociu au fost glorificate și absorbite de culturile vest-europene), ceea ce acreditează ideea că sosul tartar a fost adoptat de Franța din lumea arabă.

Hellmans a introdus sosul tartar comercial în borcane în anii 1920. Aceasta a fost o mișcare firească pentru Hellmans, deoarece sosul tartar se bazează pe maioneză, deși versiunile mai sofisticate folosesc acum smântână sau brânză proaspătă în loc de maioneză.

Rețetă sos tartar

  • 1 cană de maioneză
  • 1/2 cană de castraveți murați cu mărar tocați fin
  • 1 linguriță de capere, tocate mărunt
  • 2 lingurițe de muștar Dijon
  • 2 lingurițe de șalote tocate
  • 2 linguri de ceapă verde tocată
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 6 picături de sos Tabasco, sau mai mult după gust
  • Sare și piper după gust

Într-un castron mic, combină maioneza, murăturile cu mărar tocate, caperele, muștarul Dijon, șalota, ceapa verde, sucul de lămâie, sosul Tabasco, sarea și piperul. Se amestecă bine pentru a se combina.

Sos tartar cu iaurt – rețetă ușoară

Poți face un sos tartar mai ușor, folosind iaurt, ce poate înlocui parțial maioneza. Astfel, poți folosi următoarea rețetă pentru sos tartar cu iaurt:

Pui într-un bol trei părți iaurt și o parte maioneză (de exemplu: 150 grame iaurt și 50 grame maioneză – poți folosi chiar maioneză light, cu mai puține calorii). Adaugi puțină ceapă roșie (sau verde, după preferință) tocată, o linguriță de muștar, una de capere, o lingură de zeamă de lămâie (poți pune mai multă, după gust), 150 de grame de castraveciori murați tocați foarte fin, și o jumătate de legătură de mărar. O potriviți de sare și piper și aveți un sos tartar cu iaurt, taman bun de servit cu ceva pane (șnițele, pește, legume tempura) sau ca dresing la o salată.

Cu ce se mănâncă sosul tartar

  • Cu legume crocante la cuptor (sau prăjite în airfryer): conopidă, broccoli, dovlecel, cartofi, morcov.
  • Pe un platou de crudități. Servește-l ca sos cu legumele tale proaspete preferate și pâine pita.
  • Carne – frigărui de pui, bețișoare de pește, nuggets de pui, pește pane sau saramuri.
  • Pe sandvișuri cu pui, vegetariene, pește sau șuncă și mezeluri.
  • Într-un cartof la cuptor sau cartofi prăjiți crocanți și aurii.
  • Cu șnițel de pui sau pui crocant
  • Cu aripioare de pui
  • Poate fi folosit drept dressing la o salată de salată verde

Sursa foto: 123rf.com

Sos de mărar. Cum se face și cu ce să îl combini

 
 

Urmărește-ne pe Google News