Cu siguranță există un motiv pentru care bucătarii petrec ani de zile învățând cum să perfecționeze orezul pentru sushi sau să taie peștele crud în mod profesionist, pentru că face diferența.

Sushi făcut acasă nu va fi niciodată la nivelul de sushi de la restaurantele de top din oraș, dar sunt și unele beneficii.

Poți să faci un fesin cu sushi acasă cu doar câteva zeci de lei, în timp ce o cantitate similară de sushi la un restaurant ar costa câteva sute de lei. Cu siguranță merită efortul și în plus te vei distra și vei învăța un lucru nou. 

Poți face sushi cu tot felul de umpluturi, de la cele vegetariene cu cremă de brânză, avocado și castravete, până la sushi cu somon, cod, creveți sau orice alt pește sau fructe de mare vrei.

Cum se face sushi acasă

Rulourile cu tempura de creveți sunt ideale sau poți face un rulou California sau unul cu legume. Poți încerca ruloul Philly, cu somon afumat, cremă de brânză, avocado și castraveți.

Sau dacă vrei să încerci ceva puțin diferit, poți face coreeanul Kim Bap. Este destul de asemănător cu sushi-ul, dar nu pește crud.

Ce alge ar trebui să folosești pentru sushi?

Pentru a începe, ai nevoie de tipul potrivit de alge. Alege alge groase și perfecte pentru rularea sushi. Asigură-te că iei alge marine specifice pentru prepararea sushi-ului, trebuie să le scrie pe ambalaj.

Întinde algele cu un strat de orez de sushi preparat și aplatizează ușor cu o paletă dar nu sfărâma orezul.

Pune o bucată de somon crud. Mai întâi, taie drept fileul, apoi taie acea bucată în jumătate prin centru, astfel încât să ai o fâșie mică.

Pune ingredientele dorite pe orez. Somon, avocado și cremă de brânză.

Rulează-l strâns, folosind un covoraș de bambus. Este un articol specific de bucătărie, dar poți să îți cumperi unul de la magazinul de specialități asiatice.

Dacă nu ai unul, poți folosi hârtie de pergament sau folie de plastic, dar nu o vei putea împacheta atât de strâns, așa că mai bine achiziționează-ți un covoraș de bambus.

Apoi folosește un cuțit ascuțit pentru a tăia rulada de sushi în bucăți. Asigură-te că este unul ascuțit!

Trucuri și sfaturi pentru sushi acasă

Poți păstra sushi peste noapte? Nu este recomandat acest lucru, deoarece cu cât păstrezi mai mult peștele crud, riști să se dezvolte bacterii și să te îmbolnăvești. 

De asemenea, orezul refrigerat devine tare și uscat și nu se reîncălzește bine, așa că sushi este ceva care ar trebui consumat proaspăt făcut.

Puteți face sushi fără pește? Da, poți face rețete de sushi vegetariene și chiar vegane. Există o mulțime de idei online, dar avocado, castraveți și morcovi sunt ingrediente excelente de umplutură.

Cum faci orez pentru sushi

Orezul pentru sushi este o artă pe care bucătarii petrec ani de zile perfecționând-o.

Pentru a face orez sushi, vei avea nevoie de aceste ingrediente esențiale pentru orez sushi:

Orez alb cu bob scurt în stil japonez. Această varietate unică de orez lipicios, plin și cu textura fermă este esențială pentru a face un orez bun pentru sushi! Când faci cumpărături pentru orez pentru sushi, caută orez cu bob scurt, care este fie făcut în Japonia, fie etichetat ca „orez sushi”.

Acestea fiind spuse, calitatea, prețul, gustul și texturile pot parcurge o gamă largă așa că poți testa câteva mărci diferite pentru a vedea care îți place cel mai mult. 

Oțet de orez: Doar o sticlă de bază de oțet de orez necondimentat. (Poți cumpăra „oțet de sushi” din magazinul de specialități, dacă preferi, care include deja zahărul și sarea amestecate. Dar, de obicei, include și aditivi suplimentari)

Zahăr: zahărul granulat este tradițional pentru orezul sushi. Dar nu ezita să introduci îndulcitorul natural preferat dacă dorești.

Sare de mare fină.

Kombu (opțional): Dacă vrei o aromă tradițională de umami orezului pentru sushi, nu ezita să adaugi o foaie mică de kombu (alge marine uscate) în oală în timp ce orezul se gătește.

Scopul principal aici este să gătești orezul al dente (ar trebui să fie ferm, dar nu crocant) și să încerci să nu zdrobești orezul lipicios în timp ce îl amesteci (de aici metoda de împăturire delicată, în loc să amesteci doar în cercuri). 

Orezul bun pentru sushi ar trebui să arate lucios și strălucitor, iar boabele de orez individuale ar trebui să rămână destul de separate, în loc să fie toate îmbinate împreună. Dar acestea fiind spuse, oricum ar fi orezul tău,  că va funcționa bine în sushi și va fi delicios!

De asemenea, optează pentru un aparat special de făcut orez, dacă ai. Dar și metoda plitei va funcționa bine – doar reține că plitele cu gaz și electrice pot face diferența în timpul de gătire, așa că verifică din nou dacă orezul este fraged înainte de a-l scoate de pe aragaz.

Poți înmuia orezul clătit în apa de gătit timp de 20-30 de minute înainte de gătit. 

Clătește orezul. Un prim pas esential! Pune orezul într-o strecurătoare cu ochiuri fine și clătește-l bine cu apă rece până când apa devine limpede și nu mai este tulbure, apoi scurge orice apă în plus.

Gătește orezul în apă (impreuna cu o foaie de kombu) pana devine fraged. 

Pregătește oțetul de sushi. Apoi, în timp ce se gătește orezul, încălzește oțetul, zahărul și sarea și amestecă până când zahărul s-a dizolvat. Poți face acest lucru fie în cuptorul cu microunde, fie într-o cratiță mică pe aragaz.

Condimentează orezul. Transferă imediat orezul într-un castron mare și stropește-l uniform cu oțet de sushi. Apoi folosește spatula pentru a împături foarte ușor orezul – ridicând și îndoind orezul deasupra lui, în loc să amesteci și să strici orezul.

Acoperă vasul cu un prosop umed, astfel încât acesta să atingă suprafața orezului, ceea ce va ajuta la prevenirea uscarii sale. Lasă orezul să se răcească pe blat până aproape ajunge la temperatura camerei.

Folosește orezul imediat într-o rețetă sau transferă-l într-un recipient etanș pentru depozitarea alimentelor și lasă-l la frigider până la 3 zile. Nu îl vei mai putea consuma pentru sushi, dar este o garnitură ideală pentru o bucată de somon la cuptor sau o friptură. 

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News