Cuprins:
La ce poate fi util un plic de hârtie
În general, plicurile din hârtie sunt folosite în special pentru corespondență, iar acestea pot fi cumpărate fie de la un oficiu poștal, fie de la un magazin de papetărie. În cazul în care dorești să expediezi o scrisoare de dragoste persoanei iubite ori o felicitare de Sărbători poți folosi plicuri personalizate în locul celor clasice, simple și albe. În astfel de situații, plicurile ar trebui să fie unele deosebite, iar pentru asta le poți personaliza în funcție de propriile preferințe, dar și ținând cont de ocazia specială.
Cu toate acestea, știm cu toții că plicurile sunt niște „buzunare” foarte versatile, motiv pentru care pot fi utilizate și în alte scopuri decât cele pentru care au fost create. Dincolo de utilizarea clasică, plicurile din hârtie se pot dovedi utile și în alte scopuri. Spre exemplu, unele persoane le folosesc pe post de copertă pentru CD-uri, altele păstrează în plicuri fotografii, acte, facturi, ba chiar și diverse obiecte de mici dimensiuni sau, în cazul gospodinelor, condimentele pe care acestea le utilizează la gătit. De asemenea, există o categorie de oameni care păstrează în plicuri propriile economii, ca să nu mai vorbim despre clasicul „dar” de nuntă pe care orice nuntaș îl pune în plic și îl înmânează mirilor.
Ce ai nevoie pentru a face un plic din hârtie
„Construirea” unui plic din hârtie reprezintă un proiect foarte simplu de realizat la tine acasă, însă pentru asta vei avea nevoie de o serie de instrumente și de câteva materiale de bază fără de care nu vei putea face acest lucru, relatează site-ul WikiHow.
Cel mai important dintre acestea este, bineînțeles, hârtia, iar de preferat ar fi să ai o coală de hârtie A4. Însă, poți să realizezi un plic din orice tip de hârtie, inclusiv A3 sau A5, atâta vreme cât aceasta va fi suficient de mare pentru a face un plic pe măsura scrisorii sau a felicitării pe care o trimiți. Asigură-te că hârtia pe care o folosești nu se rupe ușor. Poți să încerci să realizezi plicul din hârtie colorată sau cu diverse modele.
Pentru a putea finaliza proiectul vei avea nevoie, bineînțeles, de o foarfecă bună și ascuțită pentru a putea realiza tăieturi curate. Foarfecele care nu taie bine vor lăsa margini zdrențuite de hârtie, care nu sunt deloc estetice. Îți recomandăm să folosești o foarfecă specială pentru tăiat hârtia, mai ales dacă vei utiliza un anumit șablon. Foarfeca poate fi dreaptă sau ondulată. În plus, este bine să ai la îndemână un creion, o riglă sau un cutter.
Mergând mai departe, trebuie să știi că îți va trebui un lipici sau o bandă adezivă de tip scotch, care te vor ajuta să lipești în mod corespunzător plicul tău. Pentru asta este indicat să folosești un lipici special pentru hârtie la tub deoarece este mai ușor de controlat și de utilizat comparativ cu lipiciul alb lichid, care îți poate chiar strica lucrarea dacă este folosit necorespunzător.
Întotdeauna, asigură-te că ai la dispoziție o suprafață curată, netedă și plană pe care să lucrezi pentru că aceasta îți va face treaba mai ușoară. De asemenea, o soluție distractivă este să folosești stickere amuzante pentru a închide plicul/plicurile.
Cum faci un plic simplu din hârtie în 5 pași
Pentru a face un plic din hârtie ideal este să folosești o coală de hârtie A4, însă, așa cum menționam anterior, și altă dimensiune dreptunghiulară este bună (A3 sau A5), însă cu condiția ca scrisoarea sau felicitarea să încapă în interiorul plicului atunci când le pliezi. Iată ce trebuie să faci:
Pasul 1
Poziționează pe masa de lucru o coală de hârtie A4 astfel încât să fie în poziția „portret” (pe înălțime). Dacă folosești hârtie care are model pe o față, această față va trebui să fie pe masă. Așează scrisoarea/felicitarea în partea inferioară a hârtiei și aliniaz-o central astfel încât să rămână hârtie în stânga și în dreapta scrisorii/felicitării.
Pasul 2
Îndoaie colțurile hârtiei A4 către centru, astfel încât să acoperi marginile scrisorii/felicitării. În acest fel vei crea clapele plicului. Acum pliază-le peste scrisoare astfel încât aceasta să fie înăuntru, scrie site-ul prima.co.uk. Apoi, poți aplica lipiciul pe părțile care se ating atunci când le pliezi, însă ai grijă să nu pui lipici pe scrisoare. Acum ar trebui să rămână suficientă hârtie deasupra scrisorii pentru o a treia clapetă.
Pasul 3
Pliază hârtia în sus, cu scrisoarea/felicitare în interior. Pentru clapetă, ia colțurile superioare ale acesteia și îndoaie-le în jos, astfel încât să „vezi” un acoperiș de casă, după care va trebui să le lipești și pe acestea. Atenție: nu pune prea mult lipici pentru că riști să-ți strici proiectul.
Pasul 4
Acum, îndoaie clapa superioară în jos peste corp, astfel încît să creezi două triunghiuri care se întâlnesc în centru. Marginile inferioare ale acestora trebuie să atingă partea de sus a hârtiei pliate.
Pasul 5
Lipește triunghiurile din partea de sus a hârtiei, astfel încât acestea să se întindă. Deschide ambele părți ale plicului și apoi lipește-le astfel încât plicul să fie acum în siguranță, cu scrisoarea/felicitarea în interior. Trebuie să știi că poți să lipești plicul sau poți să folosești un autocolant pentru a-l închide.
După ce ți-ai însușit arta confecționării unui plic din hârtie este timpul să încerci să creezi și alte proiecte, folosind tehnica japoneză origami.
Cum faci un plic folosind tehnica origami
Odată ce ai învățat să faci un plic din hârtie poți să treci la următorul nivel și să încerci să creezi și alte proiecte, folosind tehnica japoneză origami. Este vorba despre o tehnică originară din Japonia prin care se pliază hârtia. Mai mult decât atât, origami este o adevărată artă a cărei popularitate a depășit demult granițele „Țării Soarelui Răsare”. Termenul de origami este format din cuvintele oru, care înseamnă „a îndoi”, și kami, care se traduce prin „hârtie”. Iată cum poți să faci un plic din hârtie utilizând tehnica origami!
Ia o coală de hârtie pătrată, care să fie mai mare decât scrisoarea sau decât felicitarea ta. În cazul în care aceasta este foarte mare s-ar putea să fi nevoit să mergi la un magazin de papetărie pentru a cumpăra hârtie de dimensiunea potrivită. Spre exemplu, dacă scrisoarea ta are dimensiunile 21,5 x 28 cm, atunci vei avea nevoie de o coală de hârtie care să aibă cel puțin 30,5 x 30,5 cm. Pentru o felicitare mai mică, de 10 x 12 cm, o bucată de hârtie de 18 x 18 cm ar trebui să fie suficientă.
Așează coala de hârtie astfel încât colțurile acesteia să fie orientate în sus și în jos, respectiv la dreapta și la stânga, întocmai ca la un diamant. Apoi, îndoaie colțurile de la unul la altul, astfel încât să obții două pliuri pe diagonală, una care unește colțul din stânga-sus cu cel din dreapta-jos, iar cealaltă care unește colțul din dreapta-sus cu cel din stânga-jos. Pentru asta trebuie să îndoi și să aliniezi două dintre marginile opuse, iar apoi să despăturești hârtia. Repetă operațiunea pentru ambele colțuri, apoi așează hârtia pe masa de lucru astfel încât să aibă din nou forma de diamant.
Următorul pas constă în plierea colțului de jos până la pliul din mijloc. Astfel, colțul de jos trebuie să atingă punctul în care ambele pliuri se intersectează în mijlocul hârtiei. Apoi, îndoaie marginea pliului astfel încât hârtia să fie plată. Pliază partea inferioară plată a colțului până la pliul din mijloc, iar acum hârtia va deveni triunghiulară. Marginile exterioare ale hârtiei ar trebui să se alinieze aproape perfect. Netezește pliul astfel încât hârtia să fie dreaptă. Îndoaie marginea stângă a triunghiului astfel încât vârful să treacă ușor peste pliul din mijloc. Pliază colțul din dreapta al triunghiului spre centru. Colțul din dreapta al triunghiului ar trebui să se suprapună și cu pliul. Îndoaie înapoi marginea colțului drept. Colțul drept nu s-a aliniat perfect cu pliul din mijloc, așa că îndoaie ușor punctul suprapus înapoi, iar acum marginea colțului drept ar trebui să se alinieze cu pliul vertical. În acest fel va trebui să obții un mic triunghi, după care vei observa că, dacă introduci degetul arătător în pliul triunghiului mic, acesta se va deschide în mod natural, luând forma unui diamant. Apoi, întinde și aplatizează triunghiul mic, iar micul diamant va avea o încrețitură în centru. În sfârșit, introdu marginea superioară a plicului în mica deschidere, iar în acest moment plicul este gata. Dacă dorești, pentru a fi sigur că plicul va ajunge întreg la destinație, poți să fixezi marginile libere folosind bandă scotch.
Vezi şi cum poți să faci lipici acasă la tine!
andreea.online • 06.10.2023, 15:37
İnvatam sa facem plicuri din hartie ca sa ambalam frumos spaga din spitale, institutiile statului s.a. ? 😂😂😂