Ce este vinificarea. Etapele prin care se face vinul

Vinificarea reprezintă procesul prin care se face vinul. Producerea vinului este un proces complex, care depinde de foarte mulți factori, printre care perioadă optimă în care sunt culeși strugurii, metoda de zdrobire a strugurilor și perioada de fermentație.

Etapele prin care se face vinul:

  • recoltarea strugurilor
  • eliminarea ciorhinelor și a codițelor
  • zdrobirea strugurilor
  • fermentația vinului
  • limpezirea vinului

Când se culeg strugurii pentru a face vinul

Specialiștii spun că în procesul de producere a vinului este foarte important să ținem cont și de perioada optimă de culegere a strugurilor. Perioada potrivită pentru recoltarea strugurilor depinde de soi și de condițiile meteo. Trebuie urmărit, de asemenea, și nivelul de zahăr din struguri, precum și maturitatea fenolică, aciditatea, PH-ul etc., aflăm de la domeniulbogdan.ro.

Viticultorii spun că perioada optimă de recoltare a strugurilor începe după data de 15 septembrie. Este important ca strugurele să fie cules la momentul potrivit, astfel vinul nu va fi bun. Imediat după recoltarea strugurilor, boabele trebuie separate de ciorchine și codițe. Odată terminată această etapă, se poate trece la zdrobirea strugurilor.

Zdrobirea strugurilor

Strugurii culeși trebuie păstrați în vase mari, de lemn, acolo unde se va face și zdrobirea lor. Strugurii sunt presați, pentru ca zeama să poată ieși din ele. Pentru zdrobire, se poate folosi o presă, recomandată pentru a obține un vin de o calitate superioară.

Odată încheiat acest proces, strugurii presați se introduc în vase de fermentare, de lemn. Trebuie evitată depozitarea în recipiente de metal, care duc la oxidare și la o calitate proastă a vinului.

Fermentarea vinului

Fermentarea reprezintă procesul prin care drojdiile consumă zahărul și îl tranformă în alcool etilic.

Potrivit pofta-buna.com, fermentarea durează între 2 și 3 săptămâni Este recomandat ca vasele în care este lăsat vinul să fermenteze să nu fie închise ermetic, ci să aibă câte un furtun în câte un vas de apă. Gurile de intrare trebuie acoperite, pentru ca musul să „respire” prin furtun. Totodată, recipientele trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat.

Etapa de limpezire

După terminarea procesului de fermentare, vinul trebuie imediat tras de pe drojdie. Cu alte cuvinte, vinul se trece dintr-un vas în altul, pentru a-l separa de drojdie. Elementele solide se lasă la bază, iar astfel vinul este limpezit. Acest proces se numește pritocire și trebuie repetat până când pe fundul vasului nu mai rămâne nicio urmă de drojdie.

Odată încheiat și acest proces, vinul se depozitează în vase de sticle sau de lemn, într-un loc răcoros.

Dacă toți pașii de mai sus sunt respectați, veți obține cel mai bun vin!

Foto: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News