Cum ști creveții sunt gătiți, cum să îi faci fragezi și suculenți de fiecare dată? Iată câteva tehnici și trucuri ideale.
Cuprins:
Ce sunt creveții
Creveții sunt răspândiți și abundenți. Există mii de specii adaptate la o gamă largă de habitate. Se pot găsi hrănindu-se pe fundul mării pe majoritatea coastelor și estuarelor, precum și în râuri și lacuri. Pentru a scăpa de prădători, unele specii se aruncă de pe fundul mării și se scufundă în sediment.
De obicei trăiesc de la unu la șapte ani. Creveții sunt adesea solitari, deși pot forma bancuri mari în timpul sezonului de depunere a icrelor.
Ei joacă roluri importante în lanțul trofic și reprezintă o sursă importantă de hrană pentru animalele mai mari, de la pești la balene. Cozile musculare ale multor creveți sunt comestibile pentru oameni și sunt pescuiți și cultivați pe scară largă pentru consumul uman.
Există probleme semnificative cu capturile accidentale excesive atunci când creveții sunt capturați în sălbăticie și cu daunele provocate de poluare estuarelor atunci când acestea sunt utilizate pentru a susține creșterea creveților. Multe specii de creveți sunt mici de aproximativ 2 cm lungime, dar unii creveți depășesc 25 cm.
Cum gătești creveții
Creveții se gătesc foarte repede, motiv pentru care sunt atât de des prea puțin sau prea mult gătiți. Există o marjă de eroare mai mică atunci când instrucțiunile spun să ții creveții pe foc timp de trei sau patru minute.
Poți găti creveții la foc mai mic pentru o perioadă mai lungă de timp, dar pentru cel mai bun rezultat, ține-i la foc mare. Le oferă cea mai bună textură, suculentă și fragedă, fără nici un fel de textură gumoasă.
Pentru început, asigură-te că creveții sunt decorticați și curățați de acea ață neagră care se găsește de-a lungul zonei din exterior, de la cap până la coadă.
Acea ață neagră de pe spatele crevetelui sunt, de fapt, excremente, așa că ar fi bine să scapi de ea.
Textura contează mult pentru produsul final. Vrei să te asiguri că toți creveții tăi au aceeași dimensiune și sunt puși în tigaie în același timp.
Nu ar trebui să existe creveți puși unul peste altul. Singura modalitate de a găti creveții în mod uniform este să-i întinzi într-un singur strat, pe fundul tigaii, astfel încât să fie expuși toți la suprafața încălzită a tigaii.
Așa că pune toți creveții dezghețați, decorticați și curățați într-un singur strat pe o tigaie fierbinte. Și nu îi atinge. Lasă-i să se prăjească cu putin unt sau ulei de masline, cam 1-2 minute. Creveții se vor lipi inițial de tigaie, dar odată ce exteriorul s-a gătit, se vor elibera din tigaie în mod natural. Odată ce poți muta cu ușurință creveții, întoarce-i pe toți pe partea opusă.
Vei observa că partea partea gătită este albă și portocalie, un semn că exteriorul s-a gătit. P
artea pe care tocmai ai răsturnat-o pe tigaie va căpăta aceeași culoare într-un minut sau două, dar din moment ce nu poți vedea în interiorul creveților pentru a spune dacă este alb, cum știi că s-au terminat de gătit?
Acesta este trucul: fii cu ochii pe crăpătura din spatele creveților de unde a fost îndepărtată acea ață. Estee partea cea mai groasă a creveților (capătul opus cozii), iar când carnea de la baza acelei crăpături devine din translucidă în opacă, creveții sunt gata.
Scoate-i imediat de pe foc. Chiar și atunci când stingi focul, tigaia în care creveții s-au gătit este încă fierbinte. Asta înseamnă că ei vor continua să se gătească dacă sunt încă în tigaie. Transferă-i pe paste, mămăligă, o salată sau doar un platou pentru servire.
Lecția aici este că nu poți ignora creveții. Trebuie să le acorzi atenție timp de 4-5 minute cât se gătesc la foc iute.
Beneficiile creveților
Creveții sunt unul dintre cele mai consumate tipuri de crustacee.
Sunt hrănitori și oferă cantități mari de anumiți nutrienți, cum ar fi iodul, care nu este abundent în multe alte alimente.
Pe de altă parte, unii oameni susțin că creveții sunt nesănătoși din cauza conținutului ridicat de colesterol.
În plus, se crede în mod obișnuit că cei crescuți de fermă pot avea unele efecte negative asupra sănătății în comparație cu creveții sălbatici.
Au un conținut destul de scăzut de calorii, oferind doar 84 de calorii într-o porție de 85 de grame și nu conțin carbohidrați. Aproximativ 90% din caloriile din creveți provin din proteine, iar restul provin din grăsimi.
În plus, aceeași porție oferă mai mult de 20 de vitamine și minerale diferite, inclusiv 50% din necesarul zilnic de seleniu, un mineral care poate ajuta la reducerea inflamației și la promovarea sănătății inimii.
Creveții sunt, de asemenea, una dintre cele mai bune surse alimentare de iod, un mineral important în care mulți oameni au deficit. Iodul este necesar pentru funcționarea adecvată a tiroidei și pentru sănătatea creierului.
Creveții sunt, de asemenea, o sursă bună de acizi grași omega-6 și omega-3, în plus față de antioxidanții astaxantin, care pot avea o varietate de beneficii pentru sănătate.
Creveții au adesea o reputație proastă pentru conținutul ridicat de colesterol.
O porție de 85 grame conține 166 mg de colesterol. Este cu aproape 85% mai mult decât cantitatea de colesterol din alte tipuri de fructe de mare, cum ar fi tonul.
Colesterolul alimentar poate avea doar un impact mic asupra nivelului de colesterol din sânge.
Acest lucru se datorează faptului că cea mai mare parte a colesterolului din sânge este produs de ficat, iar atunci când mănânci alimente bogate în colesterol, ficatul tău produce mai puțin.
Alimentul pe care trebuie să-l consumi mai des, în orice anotimp. Ce beneficii uimitoare are
Sursa foto: 123rf.com
Dacă îți plac creveții, îți recomandăm câteva reţete cu creveţi prefierţi