Știați că modul în care le gătiți face o diferență uriașă în cât de bine se păstrează acei nutrienți? Unele metode de gătit păstrează substanțele nutritive și chiar le ajută să pătrundă în sânge, în timp ce altele le pot distruge. 

Așadar, după ce veți obține acele legume de sezon, căutați strategiile de aici pentru a obține cel mai bun mod de a le găti și consuma.

Cum se gătesc legumele în apă

Limitați apa

Când gătiți legume în apă, se pierd substanțe nutritive. Știați că nuanța verde pe care o ia apa după ce ați fiert broccoli? Acesta este un semn că vitaminele precum C și B s-au scurs în apă.

Pentru a reține aceste vitamine, gătiți legumele în cât mai puțină apă posibil pentru o perioadă minimă de timp (cu excepția cazului în care intenționați să consumați apa, ca într-o supă). 

Aburirea și microundele, ambele folosind puțină apă, vă vor oferi aceleași rezultate ca fierberea sau blancharea, dar cu mult mai puține pierderi de nutrienți. 

Deci, în loc să fierbeți cartofii înainte de a-i face piure, gătiți-i la abur. În loc să căliți broccoli, fasole verde sau sparanghel, aburiți-le sau puneți-le în cuptor până când sunt crocante.

Folosiți puțină grăsime

Consumul de legume simple aburite poate suna ca cel mai bun mod de a le consuma, din punct de vedere nutrițional, dar este mai bine să mănâncați legume cu puțină grăsime. 

Multe substanțe nutritive, cum ar fi betacarotenul, vitamina D și vitamina K sunt solubile în grăsimi, astfel încât acestea pot trece din intestinul nostru în fluxul nostru sanguin doar cu niște grăsimi pentru a le transporta. 

Este ca un sistem de prieteni nutriționali. Așadar, stropiți acele legume aburite cu puțin ulei de măsline sau sotați-le

Adăugați citrice

Legumele precum spanacul, broccoli și varza conțin mult fier, dar este într-o formă dificil de utilizat de corpul nostru, așa că majoritatea acestuia trece nedigerat. 

Vitamina C, pe care citricele o oferă, reacționează chimic cu fierul, transformându-l într-o formă care este mai ușor absorbită de corpul nostru. Cu alte cuvinte, face fierul ușor de utilizat. Deci, adăugați o strop de suc de lămâie, portocală sau grapefruit la legume.

Adăugați mereu sare în apa în care fierb legumele

Legumele, ca și pastele, extrag sare din apa în care sunt fierte. Dacă nu le sărați în timp ce fierb, ele vor avea un gust fad, așa că asigurați-vă că puneți suficientă sare în apă.

Despre prepararea legumelor

Gătitul afectează modul în care legumele rețin substanțele nutritive, dar și modul în care le preparați contează. Iată câteva sfaturi:

Spălați înainte de tăiere. Tăierea unei legume îi sparge pereții celulari, permițând nutrienților să scape în orice apă la contact. Prin spălarea legumelor netăiate, substanțele nutritive rămân în siguranță ascunse în pereții celulelor și nu vor fi risipite în apă.

Păstrați coaja legumelor. Multe substanțe nutritive cheie se găsesc în sau chiar sub coaja de legume, așa că lăsați coaja pe legume ori de câte ori este posibil.

Gătiți la scurt timp după tăiere. Nutrienții pot fi distruși atunci când sunt expuși la lumină și aer. Gătiți și mâncați legumele la scurt timp după tăiere pentru a menține vitaminele și mineralele în siguranță în celulele lor cât mai mult timp posibil.

Tăiați bucăți mai mari și uniforme Bucăți mai mari înseamnă mai puțini pereți celulari tăiați și mai puțini nutrienți pierduți de căldură, lumină sau apă de gătit. 

Tăierea bucăților uniforme asigură că legumele se gătesc în același timp.

Cât durează prepararea legumelor congelate?

Timpul de gătit pentru legumele congelate depinde de metoda pe care o folosiți pentru a le găti.

 În timp ce unele stiluri de gătit, cum ar fi prăjirea, ar putea dura mai mult, ele oferă, de asemenea, legumelor un profil de aromă diferit, care merită probabil timpul suplimentar. 

  • Legume congelate sotate: durează de obicei 5-7 minute
  • Legume congelate la abur: pot dura de la 2 la 10 minute, în funcție de legume
  • Legume congelate prăjite: durează de obicei 20-25 de minute cu o întoarcere la jumătatea timpului de gătit
  • Legume congelate la grătar: timpul variază în funcție de legume, dar durează de obicei între 5 și 10 minute

Trebuie dezghețate legumele congelate înainte de gătire?

De obicei, cea mai bună practică atunci când gătiți legume congelate este să nu dezghețați mai întâi. Legumele congelate nu trebuie dezghețate, deoarece își pot pierde textura crocantă. 

În plus, dezghețarea legumelor congelate le poate face să piardă aroma și substanțele nutritive.

Concluzia: NU dezghețați legumele congelate înainte de a le pregăti și adăugați-le la mese.

Greșeli pe care le faci atunci când gătești legumele. 10 lucruri pe care să nu le mai faci niciodată

Sursa foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News