După cum sugerează și denumirea lor, acestea au un rol bine definit în societate și promovează interacțiunea și comunicarea între oameni. În același timp, ele ne oferă posibilitatea să ne relaxăm și să petrecem timp de calitate alături de familie și de prieteni.

Printre cele mai populare jocuri de societate se numără jocul de Dame. În cazul în care ți-ai propus să organizezi o petrecere la tine acasă la care să inviți câțiva prieteni împreună cu care să petreci câteva ore de neuitat în care să stați la un pahar de vorbă și să jucați diverse jocuri, o soluție ideală este jocul de Dame, unul dintre cele mai vechi și mai populare jocuri de societate. Dacă nu toți cei prezenți cunosc acest joc și regulile sale, ne-am gândit ca în acest articol să explicăm cum se joacă Dame.

Jocurile de societate, ca modalitate de a socializa

Jocurile de societate sunt acele jocuri care au fost concepute pentru a putea fi jucate de un grup de oameni într-un cadru social. Aceste jocuri au o istorie îndelungată și au reprezentat de-a lungul timpului o modalitate populară de divertisment în diferite culturi. Așa cum spuneam, scopul principal este acela de a aduce oamenii împreună și de a le oferi acestora un mod extrem de plăcut de a petrece timpul liber. De asemenea, reprezintă și o modalitate prin care te poți detașa de stresul și rutina de zi cu zi.

Aceste jocuri necesită comunicare, colaborare și strategie, ceea ce le transformă în niște instrumente eficiente prin care poți construi relații și să creezi amintiri unice. În general, jocurile de societate reprezintă o activitate competitivă, în care sunt angrenați de obicei doi sau mai mulți jucători, fie că este vorba despre copii de 4-5 ani, fie că este vorba despre adulți. Aceste jocuri apropie oamenii și întăresc relațiile interumane, ne ajută să ne cunoaștem mai bine între noi și conferă o stare de fericire și de voie bună, relaxare și destindere.

În același timp, jocurile de societate se bazează pe interacțiunea directă și sunt realizate într-un timp și într-un spațiu delimitat. Nu au ca scop obținerea unui câștig material, ci plăcerea de a te juca și de a te distra împreună cu familia și cu prietenii.

Un „board game” este definit ca un joc care se joacă pe suprafața unei mese și care include de obicei o tablă de joc. Scopul este acela de a îndeplini primul misiunea/sarcina descrisă în setul de reguli al respectivului joc de societate. „Board games” conține numeroase jocuri, precum jocurile de cărți, jocurile cu zaruri, jocurile de table, jocurile de rol, și altele. În limbajul colocvial, expresiile „joc de societate” și „joc de masă” au același înțeles, iar atunci când dorim să restrângem nișa folosim de obicei expresiile „joc de cărți” sau „joc de tablă”.

Când a apărut jocul de Dame

Originea jocului de Dame este destul de dificil de stabilit cu exactitate, deoarece există multiple versiuni care s-au dezvoltat în diferite regiuni ale lumii.

Acest joc este extrem de popular atât în țara noastră, cât și în Europa, America și Asia. Și nici nu este de mirare că se întâmplă asta datorită faptului că își are originile în jocuri similare, care datează încă din Antichitate. O dovadă în sprijinul acestei afirmații este faptul că o tablă similară cu cea folosită la jocul de Dame, care datează din anul 3000 î.Hr., a fost descoperită în Ur, un oraș sumerian din Mesopotamia (actualul Irak) scrie site-ul Wonderopolis.org. De altfel, istoricii spun că și egiptenilor le plăcea să joace un joc asemănător cu jocul de Dame, însă tabla și pulurile erau făcute din piatră, iar denumirea era Alquerque.

Jocul de dame este popular în Europa, America și Asia

Unele surse susțin că jocul ar putea avea rădăcini în Egiptul Antic, în jurul anului 1400 î.Hr., în timp ce altele sugerează că ar putea proveni din China sau din India. Istoricii cred că oamenii au jucat pentru prima dată o formă străveche de Dame în secolul al VI-lea, care se numea Chaturanga. Apoi jocul a ajuns în Persia, unde migrația islamică l-a ajutat să devină parte importantă a culturii arabe. În lumea musulmană, jocul a devenit cunoscut sub numele de Shatranj, iar maurii islamici sunt cei care au răspândit jocul în sudul Europei, în perioada în care au cucerit Spania și Portugalia. Indiferent de originile sale, jocul de Dame nu a fost modernizat până în anul 1100 î.Hr., fiind ulterior cunoscut și apreciat în întreaga lume.

Ce este jocul de Dame

Jocul de Dame este un joc bazat pe logică și pe strategie, care face parte din aceeași categorie cu jocurile Kei a Wai, Ludus Latrunculorum, Senet, Backgammon, Renju și altele care se desfășoară după aceleași reguli. La fel ca la celelalte jocuri de acest tip, și jocul Damele se joacă doar între două persoane. Acestea folosesc o tablă de joc cu pătrate interconectate, așa-numita tablă de şah, și puluri de culoare albă și neagră, care de obicei sunt utilizate la clasicul joc de table.

Jocul de Dame poate fi jucat la diferite niveluri, de la amatori până la profesioniști

Scopul jocului de Dame este acela de a încerca să ajungi în situația în care nici una dintre piesele adversarului tău nu mai poarte fi mutată pe tablă. În general, această situație apare atunci când ai capturat majoritatea pieselor adversarului tău.

Jocul de Dame este un joc care poate fi jucat la diferite niveluri, de la amatori până la jucători profesioniști. Trebuie să știi că există competiții internaționale de Dame, iar jocul în sine este recunoscut ca fiind un sport al minții de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

Cum se joacă jocul de Dame

Regulile de bază ale jocului de Dame sunt relativ simple. Jocul se joacă pe o tablă, care constă din 64 de pătrate interconectate, dispuse într-o configurație de 8 x 8. Tabla poate fi configurată în diverse dimensiuni, cum ar fi una mai mare pentru copii ori una de dimensiuni clasice atunci când jocul este jucat de către adulți. În mod tradițional, tabla de joc are două culori, de obicei alb și negru, pentru a putea fi ușor de diferențiat, în timp ce piesele sunt plasate pe pătrățelele închise la culoare.

La începutul jocului se va alege care dintre jucători va muta primul. De obicei, cel care mută primul este jucătorul cu piesele de culoare neagră, scrie USAToday.com. Dacă acesta nu este primul meci, atunci persoana care a câștigat ultimul joc este cea care va muta prima în partida următoare.

Fiecare jucător are 12 piese, mai exact pulurile de la jocul clasic de table. Toate cele 24 de puluri sunt amplasate pe rândurile aflate cel mai aproape de fiecare jucător, pe pătrățelele colorate în negru. Scopul jocului este să capturezi și să elimini piesele adversarului sau să-l împiedici să facă mișcări valide.

Regulile jocului de Dame

În cele ce urmează îți prezentăm setul cu principalele reguli ale jocului de Dame:

  1. Piesele se pot muta doar pe diagonală și doar în față, câte un pătrat, și doar pe pătrățelele de culoare neagră de pe tablă. Excepție face piesa care devine „damă”, aceasta putând fi mutată și înapoi.
  2. Dacă două piese adversare se confruntă, jucătorul care trebuie să mute este obligat să captureze piesa adversă. În cazul în care există un loc liber de „aterizare” imediat după aceasta.
  3. Jucătorii pot să captureze și mutând înspre spate. Pentru asta trebuie mutată o piesă doar atunci când este posibil, iar în acest caz nu se aplică așa-numitul concept de „piesă arsă”, adică acea piesă care este înlăturată de pe tabla de joc dacă nu a făcut nici o captură.
  4. Dacă este posibil, jucătorii trebuie să captureze în lanț toate piesele disponibile.
  5. În situația în care este posibil să faci capturi multiple, jucătorii trebuie să aleagă cea mai lungă „rută”.
  6. O piesă care ajunge oriunde pe ultimul rând devine automat Damă. Această piesă va trebui acoperită cu o piesă de aceeași culoare, devenind dublă. În timpul unei capturi în lanț, dacă o piesă ajunge pe ultimul rând din partea opusă, aceasta va deveni, de asemenea, Rege, indiferent care este pătratul pe care aterizează la finalul capturii.
  7. Piesa denumită „Damă” poate fi mutată pe diagonală, fără restricții, oricâte pătrate dorește.
  8. O Damă poate face o captură multiplă, aterizând pe oricare dintre pătratele de pe diagonală. Nu este obligatoriu să aterizeze pe pătratul din imediata apropiere a piesei capturate, ci poate ateriza oriunde pe diagonala respectivă.
  9. Întotdeauna, piesele capturate vor fi eliminate în mod automat de pe tabla de joc.

Vezi şi cum se joacă Rentz – reguli și punctaj!

Urmărește-ne pe Google News