Este vorba despre jocul de Domino. Deși nu este la fel de popular ca jocurile clasice pe care le știm cu toții încă din perioada copilăriei, acest joc reprezintă un excelent mod prin care îți poți elibera mintea și îți poți dezvolta capacitatea de concentrare.

În cazul în care te-am convins că Domino este un joc pe care trebuie să îl joci măcar o dată în viață îți vom explica regulile după care „funcționează”, precum și alte detalii importante pe care trebuie să le cunoști despre acest joc.

Când și unde a apărut jocul de Domino?

Modul în care se joacă Domino este diferit între Occident și Orient, iar acest lucru a fost influențat de migrarea jocului de pe un teritoriu pe altul.

Cel mai probabil, jocul își are originile în China secolului al XII-lea, în perioada în care acolo existau două feluri de jocuri Domino: Domino civil, ale cărui piese aveau duplicate, și Domino militar, care se juca folosind piese unice.

Numărul de jucători acceptați este de minimum 2 și de maximum 6

De-a lungul timpului, ca urmare a simplității gândirii care stă în spatele acestui joc, au fost dezvoltate numeroase versiuni, în funcție de cultura fiecărei țări unde a apărut.

Spre exemplu, un set de reguli similare cu cele ale jocului de Domino – care se numea de fapt Senet și era mai apropiat de șah, a fost descoperit în mormântul faraonului Tutankhamun.

Se spune că cel mai vechi set chinezesc de piese de joc Domino ar data din anul 1120 d.Hr., iar mențiunile scrise conduc către a doua jumătate a secolului al XIII-lea în aceeași parte a lumii. Piesele jocului erau confecționate din ebonită și acoperite cu os sau cu fildeș.

În Europa, Domino ar fi apărut prima oară în Italia, undeva în secolul al XVIII-lea. Se pare că denumirea jocului ar proveni din asemănarea pieselor cu ținutele pe care le purtau cei care participau la Carnavalul de la Veneția, care erau formate dintr-o robă neagră și o mască albă.

Mai există o variantă potrivit căreia Domino-ul a ajuns prima dată în Anglia, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, adus fiind de francezi. Denumirea de Domino ar fi, evident, de origine franceză și se pare că ar proveni de la mantiile alb-negre purtate de preoții creștini pe timpul iernii.

În sfârșit, se presupune că eschimoșii americani obișnuiau să joace un joc asemănător Domino-ului, astfel că s-a născut întrebarea dacă nu cumva acest tip de joc a fost larg răspândit înainte de ruperea uscatului în continente, atunci când oamenii acelor vremuri au migrat în voie.

De altfel, tranziția către epoca contemporană s-a făcut destul de încet, iar primele mențiuni referitoare la acest joc au apărut în literatura americană în 1860, cea mai consumată de publicul internațional de atunci.

Cum se joacă Domino în 6 pași?

Există mai multe variante de Domino și, de aceea, există și diferite seturi de piese și de reguli pentru toate versiunile.

Cele mai cunoscute seturi primesc numele de la piesa de cel mai înalt rang, și anume Dublu Șase (28 de piese), Dublu Nouă (55 de piese) și Dublu Doisprezece (91 de piese). Setul tradițional chinezesc de Domino are 32 de piese, iar numărul de jucători acceptați este de minimum 2 și de maximum 6.

Jocul clasic de Domino se desfășoară prin plasarea pieselor pe masă

Piesele sunt din plastic sau din lemn și au formă dreptunghiulară. Fiecare dintre acestea este împărțită în două și are scrisă câte o cifră pe fiecare jumătate.

Jocul clasic de Domino se desfășoară prin plasarea pieselor pe masă, iar scopul este acela de a obține 100 de puncte înaintea adversarilor tăi. Pentru a completa jocul se joacă mai multe runde, iar scopul fiecărei runde este de a scăpa de toate piesele cu care începi.

În cele ce urmează îți vom spune cum se joacă Domino în șase pași:

  1. Piesele sunt amestecate și așezate cu fața în jos.
  2. Jucătorii iau un număr de piese (de regulă 5 sau 7), iar apoi pun pe rând câte o piesă pe masă, respectând „principiul dominoului”.
  3. Piesa introdusă în joc este pusă în prelungirea unei piese anterioare astfel încât jumătățile în contact să aibă valori egale. (spre exemplu, un jucător pune o piesă numerotată cu 0 și 6, iar următorul jucător trebuie să pună în continuare o piesă ce are în compunere 0 sau 6 puncte.)
  4. Dacă un jucător nu are o piesă potrivită, acesta va ridica de pe masă câte o piesă până când o va putea alipi corect la șir.
  5. Dacă nu se poate așeza nici o piesă la șir se va ceda rândul adversarului fără să se ridice o piesă suplimentară dintre cele rămase.
  6. O partidă se încheie când un jucător termină toate piesele din mână sau când nu mai poate așeza nimeni nici o piesă. Astfel, câștigător este declarat jucătorul care a rămas cu cele mai puține piese în mână. În cazul unui număr egal, jocul este considerat remiză.

Vezi şi cum se joacă table și ce este un marț!

Urmărește-ne pe Google News