Cuprins:
Jocul de poker implică pariuri și un joc individual prin care unul dintre jucători este desemnat câștigător pe baza combinației de cărţi pe care acesta o are în mână. Aceste combinații se numesc în termeni populari „mâini”, iar cea mai bună „mână” va câștiga potul.
Procedurile de pariuri variază la poker, precum pariurile limitate sau divizarea potului între mâna cea mai mare şi mâna cea mai mică.
Dacă eşti începător în ale poker-ului și dorești să înveți pentru a putea juca împreună cu prietenii noi îți oferim cele mai importante noțiuni despre acest joc de cărți.
Cum se joacă poker
Există o vorbă care spune că repetiția este mama învățăturii. Este cea mai bună modalitate prin care să înveți și să reții lucruri noi. Unii oameni prind informația mai ușor, însă alții au nevoie de antrenament pentru a învăța.
Poker-ul este un joc în care se pariază, iar fiecare jucător pornește cu o sumă de bani. La începutul fiecărei mâini jucătorii vor pune pe masă o anumită sumă de bani, denumită „deschidere”, iar totalul banilor de pe masă formeaza așa-numitul pot.
De-a lungul unei mâini, jucătorii pot paria suplimentar, contribuind la creșterea potului, care în final va ajunge la câștigător. Pe măsură de un jucător pariază, ceilalți jucători vor trebui să mizeze cel puțin aceeași sumă pentru a putea continua jocul.
De asemenea, participanții la joc pot mări „bet”-ul (denumirea la jocurile oficiale de poker este raise) sau pot renunța la joc (denumirea la jocurile oficiale de poker este fold). Dacă un jucător va renunța, acesta nu va mai putea câștiga/pierde banii pariați în jocul respectiv.
Un joc de poker este câștigat de persoana care încă mai este în joc la final și care are cea mai bună mână. Obiectivul unui joc de poker nu este doar de a câștiga cât mai multe mâini posibile, ci de a câștiga cât mai mulți bani (se poate juca pe jetoane sau pe bani reali).
De-a lungul mai multor jocuri, cei mai buni jucători vor fi cei care vor reuși să câștige mai mulți bani decât vor pierde.
Care sunt regulile de bază ale jocului de poker
Poker este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți, care se joacă folosindu-se un pachet standard de 52 de cărți. La o singură masă de poker pot juca între 2 – joc cunoscut sub denumirea de „heads-up” – și cel mult 10 jucători.
La fiecare masă de joc se stabilește de comun acord o „deschidere” obligatorie. Aceasta poate fi oricât, iar odată ce gazda a dat startul, fiecare jucător va pune pe masă suma stabilită.
Fiecare jucător primește câte cinci cărți de joc. După ce se împart cărțile la toți jucătorii, fiecare dintre aceștia își face strategia.
În funcție de cărți pe care le-a primit, acesta va schimba între 0 și 5 cărți pentru a încerca să obțină o mână cât mai bună.
După schimbarea cărților urmează faza în care se va paria. Jucătorii au mai multe opțiuni, și anume fie cresc miza, plătesc cu „sec” ori se vor arunca, renunțând astfel la joc. Runda se va încheia în clipa în care un jucător are cea mai bună mână și, automat, va câștiga potul.
Când doi sau mai mulți jucători au mâini egale, diferențierea se va face la cartea cea mai mare. Dacă și între cărțile cele mai mari există egalitate, se va trece la a doua cea mai mare carte și tot așa până când se va putea stabili câștigătorul.
În cazul în care toate cărțile sunt egale, departajarea se va face în funcție de culoare, și anume: culoarea cea mai mare este trefla, apoi urmează inima roșie, inima neagră (pica, frunza) și rombul (caro).
Care sunt mâinile câștigătoare la jocul de poker
Cum spuneam, la jocul de poker, câştigător al unei runde este jucătorul care deţine cea mai bună mână în momentul în care se arată cărţile la finalul rundei. Acest moment este cunoscut sub numele de „showdown”.
De asemenea, mai poate fi desemnat câștigător și cel care face ultimul pariu la care nu se mai dă „call”, acesta câştigând fără să se ajungă la „showdown”.
În cele ce urmează îți prezentăm o listă cu cele mai puternice mâini
Quintă royală mică
Careu
Full House
Culoare
Quintă
3 bucăți
2 perechi
1 pereche
Carte mare
Care sunt opțiunile într-un joc de poker
După împărţirea cărţilor iniţiale, jucătorii acţionează pe rând, în sensul acelor de ceasornic, în funcţie de poziţia pe care o are fiecare la masă.
În clipa în care îi vine rândul, un jucător poate alege una dintre următoarele opțiuni:
- Check – semnifică refuzul de a deschide parierea. Un jucător poate striga „check” doar când nu s-a efectuat nici un pariu în runda curentă. Astfel, acesta va pasa acţiunea la următorul jucător. Dacă toţi jucătorii activi strigă „check” se consideră că runda s-a încheiat.
- Bet – un jucător poate paria dacă nici un alt jucător nu a făcut acest lucru în runda curentă. După ce a fost plasat un pariu, pentru a rămâne în mână, ceilalţi jucători trebuie să dea „call” pariind aceeaşi sumă cu cea pariată.
- Fold – cel care face „fold” înseamnă că renunţă la cărţi şi nu mai poate continua mâna și, deci, nu mai poate câştiga.
- Call – un jucător poate face „call” dacă alţi jucători au pariat în respectiva rundă, ceea ce înseamnă ca jucătorul respectiv să egaleze cel mai mare pariu efectuat înaintea lui.
- Raise – un jucător poate plusa dacă alţii au pariat în timpul rundei actuale, ceea ce înseamnă ca jucătorul care face „raise” să egaleze cel mai mare pariu efectuat înaintea lui, iar apoi să facă unul și mai mare. Pentru a rămâne în mână, ceilalţi jucători vor trebui fie să dea „call” noului pariu, fie să facă ei înşişi un nou raise („reraise”).
Vezi şi jocul de canastă – cum se joacă, reguli de bază și modalități de joc!