Există două soiuri de papaya – mexican și hawaian. Papaya mexicană cântărește în jur de 10 kg, iar cea hawaiană cam 1 kg. Aceasta din urmă a fost modificată genetic  în 1990.

Papaya verde, necoaptă, nu este indicată femeilor însărcinate fiindcă poate provoca nașterea prematură.

Ce trebuie să știi când vrei să cumperi papaya

Când cumperi papaya verifică-i culoarea. O papaya copată va avea o culoare care virează de la galben la oranj-roșu. Dacă vei vedea și mici pete verzi pe coajă, e și mai bine, fiindcă acest soi de papaya se coace foarte repede după ce l-ai cumpărat.

Presează-i delicat coaja cu vârfurile degetelor. Dacă este bine copt, degetele se vor afunda ușor. Dacă nu e copt coaja va fi dură. Un fruct cu zone moi sau uscate este prea copt. Verifică să n ufie foarte moale zona de la baza tijei.

Asigură-te că baza fructului nu este mucegăită. Verifică bine zona unde a fost codița. Dacă observi puncte de mucegai sau ciuperci, nu o cumpăra.

Miroase bine fructul. Caută o papaya care degajă un fin miros dulce în zona tijei. Nu o alege dacă nu miroase a nimic, fiindcă nu e coaptă suficient. Dacă mirosul e dezagrabil sau prea tare, poate fi prea coaptă sau fermentată.

Dacă e prea coaptă pune-o în frigider. Astfel își vor înceta coacerea. Se pot conserva o săptămână la frigider, dar sunt mult mai savuroase dacă le vei consuma în maximum două zile de la cumpărare.

Papaya care sunt verzi se țin la temperatura camerei. Ele se vor coace în câteva zile. Ca și în cazul fructului de avocado, poți grăbi coacerea astfel: se pune fructul pe o suprafață plană. Dacă sunt mai multe, se lasă o distanță între ele. Se pun la adăpost de lumina directă a soarelui și se întorc din când în când. Sau se bagă într-un sac de hârtie și se țin într-un loc răcoros, ferit de lumină. În sac mai poți adăuga o banană, un măr sau un avocado pentru a accelera procesul de coacere.

Cum se curăță papaya

Se taie fructul cu un cuțit cu lama lată, pe lungime. Cu o lingură sau o furculiță se îndepărtează semințele negre. Apoi se curăță coaja și se taie felii sau bucăți, care se consumă ca atare sau în salate.

De ce e bine să mănânci papaya

  • Conține vitamina C, mai exact 144% din doza recomandată zilnic (DRZ)
  • Conține vitamina D, respectiv 13% din DRZ.
  • Acid folic, fibre, potasiu care ajută sistemul cardiovascular și scad tensiunea arterială.
  • Vitaminele B pe care le conține sunt denumite esențiale. Ele sunt necesare corpului, dar nu sunt produse de acesta și trebuie să le luăm din alimente, iar papaya le conține din abundență.
  • Conține betacaroten, flavonoide, care protejează împotriva cancerului pulmonar și bucal.
  • Mai conține și alte flavonoide care au puternice proprietăți antioxidante împotriva radicalilor liberi care cauzează îmbătrânirea și boli degenerative.
  • Este un remediu pentru multe boli, ateroscleroza, artrita reumatoidă, cardiovasculare, digestive.
  • Menține sistemul imunitar sănătos.
  • Conține foarte mulți aminoacizi cu efecte antiinfalamatorii asupra stomacului.
  • Papaina protejează împotriva refluxului gastric, tratează ulcerul și colonul iritabil.
  • Chiar și semințele sunt folosite pentru tratarea infecțiilor parazitare.

Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma

Cum se mănâncă papaya

Fructul poate fi mâncat ca atare, după ce este curățat sau folosit în salate și alte preparate. Mai jos îți recomandăm câteva rețete care conțin papaya.

Salată cu papaya

Ingrediente: o ceașcă de mango, o ceașcă de ananas proaspat, o ceașcă de papaya, toate cubulețe, un ardei, curățat de semințe și tocat, 1/2 ceapă roșie mare, tocată fin, 4-5 linguri suc de lămâie, o linguriță ulei de măsline, o linguriță sare.

Preparare: se pun primele cinci ingrediente împreună într-un castron mare. Se adaugă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sarea și se amestecă bine. Se poate presăra cu frunze de mentă înainte de servire.

Creveți cu papaya

Ingrediente: 3 linguri de ulei de porumb, 4 căței de usturoi tocați, 2 cepe mici tocate, 4 fire de cimbru proaspăt, doar frunzele, 500 g creveți cruzi și decorticati, 1 papaya de dimensiune medie, curățată de semințe tăiați felii, sare, piper negru,măcinat, orez fiert

Preparare: uleiul se înginge într-o tigaie, în care se adaugă usturioiul și ceapă. Se sotează timp de 2-3 minute. Se adaugă papaya și cimbru. Se amestecă până când începe să se înmoaie fructul. Se adaugă creveții, sare, piper și se lasă la prăjit 5 minute. Preparatul este servit cu orez fiert

Sursa: petitchef.ro

Urmărește-ne pe Google News