Ce vei citi în acest articol:
- Proprietățile cărnii de rac
- Cum se prind racii
- Cum se prepară racii
- Cât timp se fierb racii
- Cum se mănâncă racii
Purtand denumirea de “Astacus astacus”, racul de râu este mai mic decat homarul (racul de mare), iar culoarea este verde maslinie. Pielea conține doi pigmenți: albastru, care se distruge prin fierbere, și roșu. Corpul este acoperit de o crustă alcătuită din chitină și calcar. Prezența acestei cruste a dat denumirea de crustacee.
Racul se înmulțește prin ouă. Toamna, în octombrie, femela depune aproximativ 200 de ouă care se prind de piciorușele abdomenului. În luna mai, ies răcușorii. Ei rămân fixați pe abdomenul mamei aproximativ 10 zile. După 4-5 ani devin adulți. sursa wikipedia.ro
Carnea de rac, proprietăți
Racii sunt o sursă importantă de proteine, conținând foarte puține grăsimi. Conțin și omega 3, ceea ce îi face și mai valoroși pentru consum.
Aceste fructe de mare conţin 99% proteine, în timp ce doar 1% reprezintă grăsimi. 100 de grame de raci conţin 16 grame de proteine şi 1 gram de grăsimini, din care 2% saturate, 2% monosaturate si 3% polinesaturate.
Datorită faptului că nu conţine carbohidraţi, poate fi consumat fără a cauza probleme de greutate, scrie clickpentrufemei.ro
Cum se prind racii
Un rac ar trebui să cântărească minimum 50 de grame pentru a fi bun de consum. Îi ia cam doi ani să atingă această greutate și prins cu o momeală secretă – cartof tăiat rondele, fiindcă racul vine la amidon, informează stirileprotv.ro
Cum se prepară și cum se curață racii
Racii se cumpără vii. Se țin 2-3 ore în apă, care se împrospătează mereu. Apoi, se țin de coadă, se rotește stânga, dreapta și se trage intestinul, după care se pun iar în apă rece, până se curăță toți. Acest intestin trebuie scos înainte de a-i pune la fiert, fiindcă conține nisip, noroi și alte reziduuri care dau un gust amar cărnii sale. Unii îl scot după ce îi fierb.
Înainte de a te apuca să îi cureți, se pune o oală mare la fiert, cu apă și sare, un pahar de vin alb sec, piper măcinat, usturoi, ierburi aromatice, după gust.
Cât timp se fierb racii
Racii, după ce li se scot intestinele, se pun în apa care fierbe și se clocotesc 10-12 minute la foc mare, amestecând frecvent. Își vor schimba culoarea și vor deveni roșii. Apoi se pot consuma calzi, călduți sau reci.
Cum se mănâncă racii. Ce se mănâncă de la raci?
Desprinde capul. Se apucă capul între două degete și se ține cu o mână, ținând coada cu cealaltă. Se răsucește capul stânga-dreapta până se desprinde de corp. Dacă nu e desface ușor, nu sunt bine fierți.
Consumă sucul din cap. Această variantă este facultativă. Unii apreciază foarte mult acest conținut, mai ales în sudul Statelor Unite, alții nu. În acest caz, îl arunci.
Scoate carapacea cozii. Apucă carapacea și trage de ea cu două degete și scoate carnea din interior. Este cea mai gustoasă parte. Aruncă carapacea cozii.
Consumă carnea din clești. Se zdrobesc cleștii și se scoate conținutul care este la fel de bun ca cel al cozii.