Cuprins:
Laptele praf este produsul lactat, deshidratat, care poate fi păstrat și depozitat pe o durată net superioară, spre deosebire de laptele lichid. Iată prin ce proces trece pentru a se obține lapte praf.
Cum se obține laptele praf
Laptele praf se obține printr-un proces care presupune două etape. În urma procesului de concentrare și uscare a laptelui, se păstrează toate elementele nutritive din lapte.
În prima etapă, laptele este pasteurizat și concentrat prin evaporare. Apa, care este prezentă în mod natural în lapte, este parțial eliminată, iar ceea ce rezultă după evaporarea apei este laptele concentrat.
În a doua etapă, laptele concentrat este pulverizat în particule fine, iar într-un jet de aer fierbinte se elimină complet apa și rezultă laptele praf.
Procesul prin care laptele trece nu implică transformări chimice și nici adăugarea unor substanțe dăunătoare organismului.
Pentru ce se face lapte praf
Pentru adăugarea în produsele lactate
Colectarea laptelui proaspăt de la animale se face în fiecare sezon, însă animalele pot da mai mult sau mai puțin lapte, în funcție de anotimp. Astfel că vara și primăvara, atunci când animalele ies la păscut și se hrănesc cu hrană proaspătă, dau mai mult lapte, spre deosebire de toamna și iarna, când consumă furaje uscate ori sunt hrănite cu nutreţuri și nu dau la fel de mult lapte.
Laptele colectat în timpul verii, chiar dacă este în cantități mai mari, nu este la fel de bogat în nutrienți, grăsimi și minerale, precum cel colectat în cantități mai mici din timpul iernii. În acest caz, pentru ca valoarea nutrițională a laptelui să fie una optimă, indiferent de anotimp, în rețetele de lapte proaspăt se adaugă și un procent de lapte praf, deoarece acesta sporește aportul de vitamine ori grăsimi existente în mod natural în laptele folosit.
Pentru durata de depozitare mai mare
Un alt scop al deshidratării laptelui este acela de a-l conserva pe perioade mai lungi. Laptele praf poate fi păstrat o perioadă mult mai mare, spre deosebire de laptele proaspăt, lichid.
Modul de păstrare nu este deloc unul pretențios. Nu trebuie păstrat la rece ori în condiții speciale, deoarece este ambalat corespunzător imediat după deshidratare.
Un alt motiv este și modul de transport. Laptele praf nu are un volum atât de mare precum recipientele de lapte proaspăt și poate fi mai ușor transportat.
Ce este laptele condensat
Laptele condensat, spre deosebire de cel praf, are textură moale, asemenea unei paste, care se obține prin eliminarea parțială a apei din lapte.
Este cunoscut și ca lapte condensat îndulcit, deoarece rețeta constă într-o reducție, o reducere a volumului de apă, la care ulterior se adaugă zahăr și astfel se obține un lapte cu o consistență groasă, densă și un gust dulce.
Laptele condensat se folosește ca ingredient principal în produsele de patiserie, rețete de deserturi, deoarece gustul dulce asemenea unui sirop poate adăuga o textură moale și cremoasă oricărei rețete de prăjituri de casă.
Rețetă lapte condensat făcut în casă
Laptele condensat se poate face și acasă, iată ce rețetă ușoară poți încerca.
Ingrediente
- 300 ml apă;
- 250 g lapte praf;
- 250 g zahăr;
- 50 g unt.
Mod de preparare
Apa se pune la foc mic și, când se încălzește, se adaugă laptele praf și se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe. Se adaugă apoi și zahărul, și se amestecă timp de 3-5 minute.
Ulterior se adaugă și untul, iar întreaga compoziție obținută se fierbe la foc mic, amestecând continuu, pentru câteva minute, până când zahărul s-a topit complet și ai obținut o cremă densă, cu un aspect cleios și o culoare alb-gălbuie.
Sursă info: rotronic.com
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Cum a ajuns inima să fie reprezentată aşa cum o ştim astăzi. Cum a ajuns simbolul iubirii