Datorită antioxidanților din compoziție, mierea este alimentul perfect pentru întărirea imunității, dar și pentru reducerea inflamației sau ameliorarea mai multor simptome cauzate de alergii. Însă, este important modul în care păstrezi mierea înainte de consum, așa că iată cum se păstrează corect mierea.

Cum se păstrează corect mierea

Pentru a-și păstra culoarea, textura, aroma, dar și proprietățile nutritive, mierea trebuie depozitată în funcție de câteva criterii. Iată care sunt condițiile ideale de depozitare pentru mierea de albine.

Temperaturi scăzute

Pentru a fi păstrată cât mai mult timp, fără să i se altereze gustul, mierea trebuie depozitată la o temperatură constantă, cuprinsă între 10 și 20 de grade Celsius. La această temperatură, mierea își păstrează o consistență optima.

Umiditate redusă

Un alt factor important de care trebuie să ții cont atunci când depozitezi mierea este umiditatea. O depozitare corectă înseamnă poziționarea produsului într-un spațiu bine ventilat, cu o umiditate redusă, acolo unde nu există urme de mucegai sau alți dăunători.

Fără expunere directă în lumină

Lumina directă a razelor soarelui sau alte surse de lumina pot afecta calitatea produsului. Dacă depozitezi mierea într-un spațiu puternic luminat, aceasta își poate schimba culoarea și se pot modifica proprietățile produsului. Așadar, asigură-te că păstrezi borcanul cu miere într-un loc întunecat, răcoros, ferit de umezeală.

Fără mirosuri existente în jur

Mierea poate absorbi cu succes alte mirosuri ale produselor de prin preajmă, așa că nu este recomandat să o depozitezi lângă produse puternic aromate precum condimente, mirodenii sau murături. O depozitare incorectă poate schimba gustul final al produsului.

Cum se depozitează corect mierea

Pentru a-și păstra calitățile optime, pe lângă modul de păstrare, mierea trebuie să fie și depozitată în recipientele potrivite, iar acestea sunt:

Recipiente din sticlă – în felul acesta se previne orice reacție chimică a unui ambalaj cu mierea, deoarece sticla nu permite transferul de substanțe nedorite în compoziția produsului și nici nu afectează gustul final.

Vase de lut – spălate și igienizate foarte bine, vasele din lut pot fi ideale pentru depozitarea mierii, deoarece anumite modele dispun de un sistem de închidere foarte strâns, care păstrează corect produsul în interior.

Recipiente din sticlă pe care le închizi etanș – Este important ca recipientul din sticlă să se închidă ermetic pentru ca mierea să-și păstreze proprietățile nutritive.

Recipiente mici, cu gât îngust – sunt de preferat pentru păstrarea mierii, deoarece acestea limitează expunerea produsului la aer. În caz contrar, o expunere prelungită la aer poata duce la fermentarea mierii.

Nu depozita mierea la frigider. Nu este recomandat să păstrezi mierea la frigider, deoarece temperatura scăzută va face ca mierea să formeze o masă semisolidă, să își altereze gustul și să își piardă din calități.

De ce se zaharisește mierea

Mierea reprezintă o soluție concentrată de zaharuri, fructoză și glucoză în special, în proporție de 70% din întreaga compoziție. Procentul variază în funcție de tipul de miere, iar dintre cele două componente, fructoza poate fi între 30 și 44%, iar glucoza între 25 și 40%.

Raportul cantitativ și procentajul relativ al fiecăruia dintre cele două ingrediente fac ca mierea să se cristalizeze, să se zaharisească, mai repede sau într-un timp mai lung. Procesul de zaharisire al mierii este perfect normal, natural, iar trecerea din starea lichidă, așa cum este inițial mierea, la starea semisolidă nu duce la schimbarea gustului ori calității produsului.

Mierea zaharisită își schimbă aspectul, culoarea devine mai deschisă decât în momentul în care este în stare lichidă. Zaharisirea mierii nu influențează gustul sau beneficiile produsului, din contră, zaharisirea confirmă că mierea este crudă și are o calitate superioară.

În cât timp se zaharisește mierea

Mierea, după ce a fost extrasă din fagure, poate începe să se zaharisească după aproximativ două sau trei luni. Când aceasta este scoasă din stup, fructoza începe să se dizolve în apa din compoziția sa, care în timp se evaporă.

Pentru că glucoza nu este la fel de solubilă precum fructoza, aceasta se transformă în granule și astfel apare mierea zaharisită.

Glucoza din compoziție duce la cristalizarea mierii, deoarece are o solubilitate scăzută. Cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât se cristalizează mai repede. Sunt și câțiva factori ce pot influența viteza de cristalizare, printre care:

  • Sursa nectarului colectat de albine – cu cât mierea conține mai multă glucoză, cu atât se poate cristaliza mai repede;
  • Metodele prin care mierea a fost manipulată și ulterior procesată;
  • Condițiile de păstrare.

Cristalizarea mierii este mai rapidă dacă produsul este păstrat la temperaturi între 10 și 15 grade Celsius. La temperaturi sub 10 grade, procesul de cristalizare al mierii încetinește.

Cum se topește mierea zaharisită

Mierea zaharisită poate fi adusă în starea lichidă inițială printr-un proces de încălzire lentă, indirect, la bain marie, fără să îi fie afectate proprietățile. Pune un vas cu apă cât să ajungă la nivelul borcanului de miere.

Încălzește apa până când ajunge la temperatura de 35-40 de grade Celsius. Oprește apoi flacăra și pune borcanul de miere, fără capac, în apă. Lasă mierea în apă pentru aproximativ 30 de minute.

Căldura va dizolva cristalele de glucoză și astfel mierea va deveni din nou lichidă. Schimbă apa caldă ori de câte ori este nevoie până se dizolvă mierea.

Beneficiile consumului de miere

Mierea are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antimicrobiene și ajută în reducerea inflamației cauzate de virusuri și bacterii.

Datorită antioxidanților din compoziție, mierea ajută și la întărirea sistemului imunitar în mod natural și la ameliorarea simptomelor alergiilor.

Mierea combate proliferarea bacteriilor și accelerează refacerea țesutului în urma unei răni.

Este un adjuvant și pentru sănătatea digestivă, deoarece are în compoziție bacterii bune, iar probioticele ajută la echilibrarea florei intestinale și la menținerea unui tranzit intestinal sănătos.

Mierea este folosită în industria cosmetică și poate avea beneficii majore pentru curățarea tenului, ameliorarea acneei, hidratarea pielii sau prevenirea ridurilor, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Așadar, asigură-te că păstrezi mierea în recipientele potrivite, dar și într-un spațiu aerisit, cu o umiditate redusă și lipsit de mirosuri puternice. În felul acesta, te vei bucura de proprietățile și calitățile nutritive ale mierii pe termen lung.

Citește și: Ce este apa de cocos

Sursă info: thespruceeats.com; siouxhoney.com

Sursă foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News