Cuprins:
Informaţii despre morcovi
Morcovul, a cărei denumire științifică este Daucus carota, este o plantă bienală din familia Apiaceae, și se cultivă în întreaga lume pentru rădăcina sa cărnoasă, comestibilă și datorită valorii sale nutritive ridicate, precum și a versatilității în diverse rețete culinare. Este cunoscut mai ales pentru culoarea sa portocalie distinctivă și pentru gustul dulce, care este dat de conținutul de zahăr. Totuși, trebuie să știi că morcovii au și alte culori în afară de portocaliu: galben, alb, roșu, violet și chiar negru, potrivit HealthLine.com.
Morcovii conțin o cantitate semnificativă de vitamina A (retinol), care este vitală pentru menținerea sănătății vederii. Totodată, este bogat în vitaminele B, C și K, dar și în minerale esențiale, precum potasiu și fier, dar și în antioxidanți puternici, ca betacarotenul. Morcovii portocalii își obțin culoarea strălucitoare tocmai din betacaroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A. De altfel, morcovul este cel mai important „furnizor” de betacaroten. Spre exemplu, 100 de grame de morcovi oferă în jur de 8.285 micrograme de betacaroten.
De unde este originar morcovul
Inițial, planta de morcov a fost cultivată pentru rădăcinile sale nutritive, însă de-a lungul timpului, au fost dezvoltate mai multe soiuri, care diferă în special prin formă și prin culoare. Morcovul este o legumă rădăcinoasă cu o istorie îndelungată, care își are originea în regiunile Europei și ale Asiei de Sud-Vest. Se crede că a fost cultivat pentru prima dată în Persia, în regiunea care formează Afganistanul de astăzi, în jurul anului 900 d.Hr..
Cu toate acestea, prima mențiune documentară a morcovului în sursele clasice datează din secolul I d.Hr., atunci când romanii mâncau o legumă rădăcinoasă denumită pastinaca, despre care se presupune că ar fi putut fi morcovul sălbatic sau păstârnacul strâns înrudit. Desene descoperite într-un templu din Egipt, care datează din anul 2.000 î.Hr., arată o plantă despre care se crede că este un morcov violet, scrie site-ul Taste of History.
Planta de morcov a fost introdusă în Spania de către mauri în secolul al VIII-lea d.Hr., iar până în secolul al X-lea d.Hr. s-a răspândit în restul Europei și a apărut în zone precum Asia de Vest, în China și în japonia, dar și în India. După cum se știe, portocaliul este cea mai cunoscută și răspândită culoare a morcovilor, așa cum precizam anterior. Cu toate acestea, morcovii primitivi erau mov sau galbeni, în timp ce morcovii portocalii pe care îi știm cu toții astăzi au fost dezvoltați în Europa Centrală mult mai târziu, mai exact în jurul secolului al XV-lea sau al XVI-lea.
Când se cultivă semințele de morcov
Morcovii cultivați în propria grădină au mai multă savoare și există mai multe soiuri pe care le poți cultiva acasă decât poți cumpăra din piață ori din magazine. În afară de clasicul morcov portocaliu se pot cultiva și morcovi albi, galbeni și violeți, precum și morcovi rotunzi, care se pretează cel mai bine la cultivarea în ghiveci. Cultivarea morcovilor este o operațiune simplă atâta timp cât pregătești bine solul, ferești planta de musca rădăcinilor de morcov și cultivi cel mai potrivit soi pentru nevoile și pentru spațiul destinat acestei culturi.
De asemenea, dacă cultivi și înveți cum să depozitezi corect morcovii, te vei putea bucura de această cultură delicioasă aproape 12 luni pe an, notează Gardeners.com. Morcovii sunt cultivați în mod obișnuit din semințe și preferă un sol bine drenat, nisipos și ușor acid. Plantarea trebuie făcută de obicei primăvara, după ce pericolul înghețului a trecut, adică din martie până în iunie, când temperatura solului este de aproximativ 10 grade Celsius. Există, însă, și soiuri care se pot planta la sfârșitul verii pentru a fi recoltate toamna târziu.
Cum se cultivă semințele de morcov
Specialiștii recomandă ca terenul unde se cultivă morcovi să aibă brazde înalte, evitându-se în acest fel stagnarea apei. Se pot înființa 3-4 rânduri pe brazdă, iar distanța între plantele de pe rând ar trebui să fie de 4-5 cm, cu o adâncime de semănat de 2,5-3 cm. Semințele de morcov trebuie semănate la o adâncime mică, de circa 1 cm, iar distanța dintre rânduri trebuie să fie de aproximativ 30 cm, pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte în voie.
Temperaturile optime de creștere sunt între 15 și 21 de grade Celsius, iar solul trebuie menținut umed, dar nu excesiv de ud. Semințele trebuie introduse în pământ cu ajutorul unor dispozitive speciale de semănat, după care trebuie acoperite cu un strat subțire de compost cernut și la final udate. În mod normal, semințele de morcov ar trebui să germineze în 14-21 de zile, potrivit specialiștilor de la Utah State University.
Cel mai bine este să eviți subțierea morcovilor pentru a evita musca rădăcinii morcovului, care este un dăunător ce poate produce pagube importante. Totuși, păstrează cultura fără buruieni și stropește-o numai în perioadele foarte secetoase. Morcovii pot avea nevoie de până la trei luni pentru a crește, în funcție de soiul pe care îl alegi, însă pentru a recolta morcovi proaspeți ar trebui să treacă 10-16 săptămâni de la momentul semănatului.
Cum se recoltează morcovii
Pentru depozitarea corectă a morcovilor pe timp de iarnă ideal ar fi să alegi doar soiuri cunoscute ca fiind bune pentru păstrare. Legumele se păstrează cel mai bine atunci când sunt recoltate la maturitate, nicidecum după, iar acest lucru înseamnă că acele culturi destinate depozitării pe timp de iarnă nu sunt semănate până la sfârșitul lunii iunie sau iulie, notează Gardeners.com.
Ca să păstrezi o recoltă bogată este necesar să pregătești morcovii pentru depozitare, iar pentru asta vei avea nevoie să scoți morcovii din pământ la timp, să tai toate cozile, să-i usuci și să-i ventilezi 2-3 ore și să păstrezi morcovii timp de o săptămână la o temperatură de 10-14° Celsius.
De asemenea, imediat după recoltare, morcovii trebuie împărțiți în două categorii, și anume morcovi pentru prelucrare și cei pentru depozitare. În prima categorie vei pune morcovii foarte mici, crăpați, neaspectuoși sau deteriorați, iar pentru păstrare vei selecta morcovii mari și bine dezvoltați.
Condiții optime de depozitare a morcovilor
Ca să nu se altereze gustul și textura morcovilor aceștia trebuie păstrați la o temperatură situată între 0 și 4° Celsius și la o umiditate relativă de 90-95%. Aceste condiții permit morcovilor să rămână proaspeți pentru o perioadă mai lungă de timp, fără a se înmuia sau fără să înceapă să se descompună.
Păstrarea lor într-un loc întunecos este de asemenea importantă deoarece expunerea la lumină poate favoriza apariția de frunze noi, ceea ce poate afecta calitatea și gustul acestora. Există mai multe moduri în care poți depozita la tine acasă morcovii în condiții ideale. Depozitarea corectă a morcovilor este esențială pentru a preveni deshidratarea și pierderea calităților nutritive.
Cum se depozitează morcovii pentru iarnă
Iată câteva metode de păstrare a morcovilor pe timp de iarnă:
Depozitarea morcovilor în frigider
Pentru a-i păstra la frigider trebuie să alegi morcovi de aceeași mărime, de același soi și să-i așezi într-un singur strat, în pungi speciale de plastic sau în recipiente de plastic cu capac. Spală și taie frunzele morcovilor, iar după ce îi usuci foarte bine, pune-i în pungi sau în recipientele cu capac. Aranjează pungile pe un raft din compartimentul de legume al frigiderului sau într-un sertar din frigider. Verifică lunar dacă morcovii nu s-au deteriorat, iar dacă există fire de păr fine de rădăcină sau mici carii, îndepărtează-le, iar rădăcina își va reveni. Morcovii vor deveni puțin moi dacă își pierd multă umiditate internă, dar vor fi foarte buni pentru a fi consumați.
Depozitarea morcovilor în congelator
Dacă vrei să păstrezi la congelator morcovii pentru la iarnă va trebui să-i cureți de coajă, să-i speli foarte bine și să-i tai în rondele sau în felii subțiri. Indiferent că este vorba despre morcovi mici ori despre morcovi mai mari tăiați în bucăți egale, aceștia vor trebui să fie scufundați în apă fierbinte. Pentru fiecare kilogram de morcovi va fi nevoie de aproximativ 4 litri de apă clocotită în care trebuie scufundați timp de cinci minute, după care trebuie scufundați cu o lingură în apă rece. În acest fel, culoarea, textura și conținutul lor de nutrienți nu va fi afectat. La final, se introduc în pungi alimentare curate în porții gândite pentru o singură mâncare și se așază în sertarul destinat legumelor din congelator, unde se pot păstra cel puțin un an, explică experrții de la WestCoastSeeds.com.
Depozitarea morcovilor în pivniță
Pivnițele sunt locuri ideale pentru depozitarea legumelor deoarece oferă un spațiu răcoros, întunecat și umed în care morcovii și alte culturi de rădăcinoase pot fi depozitate în condiții optime de temperatură și de umiditate amintite anterior mai multe luni, inclusiv în cele de iarnă. Aici, morcovii pot fi depozitați în diverse recipiente, precum lăzi din lemn sau din plastic ori pungi, cu diferite materiale de umplere, cum ar fi nisip, rumeguș sau chiar pământ amestecat cu lut.
Pentru a proteja recolta este important să dezinfectezi beciul, eliminând astfel insectele, rozătoarele și distrugând sporii de mucegai, asigurând astfel un spațiu sigur și igienic pentru depozitarea morcovilor. În acest fel, morcovii își vor păstra culoarea, gustul și textura intacte, fiind pregătite pentru uz culinar pe tot parcursul iernii.
Depozitarea morcovilor în nisip
Această metodă este la fel de practică precum celelalte, mai ales dacă sunt îndeplinite condițiile ideale de temperatură și de umiditate. Vei avea nevoie de lăzi sau de cutii din lemn ori din plastic. Curăță bine morcovii pentru a îndepărta pământul, dar fără să-i speli, și taie frunzele, lăsând 1-2 cm din tulpină.
Apoi pune un strat de nisip umed gros de 2 cm în ladă/cutie, așază morcovii într-un singur strat, acoperă-i cu un alt strat de nisip și continuă operațiunea de stratificare până când lada/cutia este plină. Păstrează lada/cutia într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat, cum ar fi un beci sau o pivniță. Un pic de umiditate pe stratul superior va ajuta la prevenirea uscării nisipului și a morcovilor, fără a adăuga exces de umiditate în mediu.
Vezi şi cum se păstrează cartofii pentru iarnă!