Ce informații veți regăsi în articol
- Ce beneficii are lintea
- Cum se fierbe lintea în cratiță
- Cum se fierbe lintea în oala cu presiune
- Rețete cu linte
Lintea verde se poate consuma simplă, cu cârnați sau costiță. Cea roșie este indicată pentru supe sau piure. Lintea galbenă este cea mai mare și necesită înmuiere prealabilă pentru a-i reduce din tăria cojii. Și lintea maro fierbe mai greu. Când fierbi lintea galbenă și pe cea maro adăugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa de fierbere.
Ce beneficii are lintea
Lintea este considerată o sursă bogată de proteine, minerale și fibre, recomandată persoanelor care vor să scadă în greutate. Iată care sunt cele mai importante beneficii pe care la are lintea pentru organism
- Este o sursă importantă de antioxidanți și fibre, compuşii care apără celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariţia afecţiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer şi a altor boli asociate îmbătrânirii
- Lintea este bogată în fibre solubile, care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și la un control mai bun al diabetului de tip 2. Lintea este bogată și în fibre insolubile, ajutând la îmbunătățirea tranzitului intestinal
- Lintea ajută persoanele care vor să scadă în greutate, datorită aportului de minerale și vitamine din complexul B
- Femeile aflate la menstruație pot consuma linte pentru a suplini deficitul de fier
- Lintea stimulează sistemul imunitar prin aportul de zinc și magneziu
Cum se prepară lintea
Cum se fierbe lintea în cratiță
Lintea verde se pune la fiert în apă rece, pentru a se fierbe uniform. Nu se adaugă sare în apa de fiert fiindcă o întărește. Raportul de apă este de 1 la 3. Înainte de a o pune în apă călește o ceapă și un morcov în puțin ulei. Călește și lintea un minut, apoi adaugă apa, o foaie de dafin, usturoi pisat, un cuișor, o lingură de pastă de tomate și las-o la fiert. Când dă în clocot acoperă oala cu capac și las-o la foc mic, 25 de minute. Se sărează și se piperează după ce se stinge focul. Lintea roșie se lasă 10-15 minute, cea galbenă 35 iar cea maro 45. Amestecă regulat, pentru a se fierbe omogen.
Cum se fierbe lintea în oala cu presiune
Această metodă reduce la jumătate timpul de fierbere. Se spală bine lintea verde și se adaugă apă o dată și jumătate din cantitatea ei. Se adaugă ingredientele necesare preparării: costiță tăiată, ierburi aromatice, un cuișor. Nu se pune sare. Se lasă să fiarbă 14 minute după ce șuieră oala, făcând focul mic. Pentru lintea galbenă 20 de minute. Aceasta se servește mai ales sub formă de salată, cu un sos vinaigrette. Cea roșie se fierbe doar 5 minute. Dacă o lași mai mult devine piure. Apoi se amestecă cu lapte de cocos și roșii fără pieliță tăiate cubulețe. Lintea maro se fierbe cam 30 de minute și se folosește la supe.
Rețete cu linte
Tocăniță cu linte
Ingrediente:
- 400 g linte verde
- 3 morcovi
- 2 cepe
- 200 g piept afumat de porc
- 1 litru supa din concentrat
- 300 ml suc de rosii
- 2 linguri ulei
- sare
- piper
- patrunjel pentru ornat
Cum faci tocăniță cu linte
- Într-o cratiţă se pun la călit ceapă tăiată mărunt și, după ce s-a îmuiat, se adaugă pieptul de porc tăiat cuburi şi morcovii rondele.
- Se călesc un pic împreună, se adaugă lintea, sucul de roșii și supă din concentrat.
- Se lasă la fiert 30 de minute. Se potrivește de sare și piper. Se poate aduce la masă cu pătrunjel sau nu, după gust.
Sursa: Rețete.unica.ro
Ciorbă de linte
Ingrediente:
- 1 crenguta cimbru
- 1 lămâie
- 1 lingura ulei
- 1 căţel de usturoi
- 1 roşie
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 praz
- 200 g linte
- câteva fire de pătrunjel
- sare şi piper
Cum se face ciorba de linte
- Se curăţă şi se taie mărunt toate legumele şi apoi se pun în oala de fiert împreună cu lintea şi 1,5 litri de apă. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să fiarbă.
- După ce a fiert lintea se adaugă usturoiul pisat, uleiul, cimbrul şi pătrunjelul tocat.
- Se stinge focul şi se lasă aşa 10 minute înainte de a aduce supa la masă însoţită de un sfert de lămâie cu ajutorul căruia fiecare îşi va acri ciorba.
Sursa: Rețete.unica.ro
Supă de linte
Ingrediente
- 125 g linte
- 1 litru supă din concentrat
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1/2 praz
- 1 crenguta ţelină
- 25 g unt
- 200 g bacon
- 1 crenguta coriandru
- 1 crenguta rozmarin
- sare şi piper
Cum se face supa de linte
- Lintea se pune la înmuiat în apă pentru 4 ore şi se schimbă apa la fiecare oră.
- În oala de fiert supa se topeşte untul şi se căleşte ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoare, ţelina tăiată mărunt şi prazul. Se lasă 2-3 minute, se pune supa din concentrat, lintea şi rozmarinul. Se pune sare şi piper şi, după ce a dat în clocot, se reduce focul.
- Se lasă la fiert 45 minute. Baconul se taie mărunt şi se prăjeşte în tigaie fără grăsime.
- Se serveşte supa cu baconul deasupra şi presărată cu coriandru mărunt tocat.
Vezi si o lista cu alimente bogate in fibre!
Sursa: Rețete.unica.ro